Facebook Pixel Το ωραιότερο "ασήμαντο" γκολ
| 2012-11-16 15:12:00

Το ωραιότερο "ασήμαντο" γκολ

Το ωραιότερο "ασήμαντο" γκολ

Την ώρα των διεθνών φιλικών ήμουν εκτός σπιτιού. Τσέκαρα κάποια στιγμή το twitter στο κινητό κι αμέσως διέκοψα τη συζήτηση που είχε η παρέα μου. Γράφει ο Θέμης Καίσαρης. 

"Απ' ότι καταλαβαίνω από τα σχόλια, μόλις τώρα ο Ιμπραϊμοβιτς έχει βάλει ένα εκπληκτικό γκολ στο Σουηδία-Αγγλία."

Μετά από λίγα λεπτά βρέθηκε και το λινκ για το βίντεο και το κινητό πέρασε από χέρι σε χέρι για να δουν όλοι τι ήταν αυτό που είχε προκαλέσει θύελλα ενθουσιασμού στο twitter. Όλοι μας χρειάστηκε να το δούμε ξανά και ξανά, πρώτα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και μετά να απολαύσουμε την ομορφιά και την σπανιότητά του.

Μέχρι εκεί, όμως. Γιατί από την ώρα που σημειώθηκε αυτό το γκολ, έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί απίστευτες υπερβολές. Πως πρόκειται για ένα από το μεγαλύτερα γκολ όλων των εποχών, με τους Άγγλους να φτάνουν να λένε πως είναι το καλύτερο που έχει δεχθεί ποτέ η Εθνική Αγγλίας.

Το γκολ είναι σε φιλικό...

Υπερβολές γιατί στο μυαλό μου υπάρχει πάντα ένας κανόνας. Κι αυτός λέει πως η ομορφιά κι η δυσκολία δεν φτάνουν για να χαρακτηρίσουν έτσι ένα γκολ και να το προσθέσουν στις λίστες με τα καλύτερα, κορυφαία όλων των εποχών, κτλ.

Χωρίς να αφαιρώ τίποτα από την εκπληκτική προσπάθεια του Ζλάταν, το γκολ του δεν παύει να είναι το 4ο γκολ σε έναν φιλικό αγώνα εθνικών ομάδων, με το σκορ να είναι 3-2 υπέρ της ομάδας του. Δεν χάρισε τίποτα σε κανέναν, δεν στέρ

Φυσικά και οι συνθήκες δεν κάνουν πιο εύκολο αυτό το εκπληκτικό ψαλίδι. Όπως και το κάνουμε όμως, το θέμα είναι να πάντα αυτό που πετυχαίνεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Όταν ο Μέσι επανέλαβε με εκπληκτική ομοιότητα του σόλο του Μαραντόνα, η διαφορά ήταν το επίπεδο, ο αντίπαλος. Ο Ντιέγο το έκανε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε αγώνα νοκ-άουτ, απέναντι στην μισητή για την Αργεντινή Αγγλία. Ο Λιονέλ το έκανε σε παιχνίδι Ισπανικού Πρωταθλήματος, απέναντι στην Χετάφε. Ακόμα και δύο παίκτες περισσότερους να ντρίμπλαρε στο σόλο του, αυτό του Ντιέγο θα είναι πάντα ανώτερο.

Ο Φαν Μπάστεν το έκανε σε τελικό...

Βολέ σαν του Φαν Μπάστεν έχουμε δει κι άλλα στο πέρασμα των χρόνων, ίσως κι από δυσκολότερη γωνία απ’αυτήν.

Ο Ολλανδός, όμως, το έκανε σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, για να σφραγίσει τον πρώτο και μοναδικό διεθνή τίτλο της χώρας του. Και το έκανε απέναντι στον Ντασάεφ.

Ο Ζιντάν έχει πετύχει πολλά απίστευτα γκολ στην καριέρα του. Το κορυφαίο όμως θα είναι πάντα αυτό του 2002. Γιατί ήταν σε τελικό Champions League, με το σκορ ισόπαλο, γιατί με αυτό κρίθηκε η κορυφαία κούπα στην Ευρώπη. Γιατί το δοκίμασε και το εκτέλεσε τέλεια, την ώρα που έπρεπε.

 

 

Ακόμα και στις κεφαλιές, που προσωπικά τις θεωρώ υποτιμημένο τρόπο σκοραρίσματος. Στο μυαλό μου η ωραιότερη κεφαλιά κι ένα από το μεγαλύτερα γκολ που έχω δει ποτέ είναι αυτό του Μποργέτι. Μουντιάλ 2002, Μεξικό-Ιταλία, απέναντι στον Μπουφόν. Κι αν το είχε κάνει σε αγώνα νοκ-άουτ, σίγουρα θα ανέβαινε ακόμα περισσότερο στις λίστες όλων, θα το μνημόνευαν περισσότεροι.

Ακόμα και το περίφημο πέναλτι του Πανένκα. Όποια παρόμοια εκτέλεση θα αποκαλείται πάντα μ’αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο γιατί ο Πανένκα ήταν ο πρώτος, αλλά γιατί το έκανε στον τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, απέναντι σε έναν κορυφαίο γκολκίπερ, γιατί μ’αυτόν τον τρόπο κρίθηκε ένας τίτλος.

Ο Τζέραρντ όλων των πιθανών τρόπων...

Και για να βάλουμε ένα τέλος στα παραδείγματα, ο Τζέραρντ έχει πετύχει πολλά ωραία γκολ στην καριέρα του, με όλους τους πιθανούς τρόπους. Κάθε φορά που του ζητάνε να διαλέξει ένα, η απάντηση είναι πάντα αυτό του 2006. Γιατί ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, γιατί το ρολόι έδειχνε 90 λεπτά, γιατί η ομάδα του έχανε με 3-2 κι ο ίδιος υπέφερε από κράμπες και περπατούσε στο γήπεδο. Γιατί έπρεπε να το βάλει και το έβαλε.

Όταν κρίνονται οι προκρίσεις, οι τίτλοι, τα μετάλλια, όλα είναι πιο δύσκολα. Η ανάγκη για το αποτέλεσμα, η κρισιμότητα των στιγμών επηρεάζει τα πάντα, αφήνει την επίδοση και την ομορφιά σε δεύτερη μοίρα. Όπως, λοιπόν, δεν είναι εύκολο να πάρεις χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ταυτόχρονα να κάνεις ρεκόρ, με τον ίδιο τρόπο το μεγάλο γκολ σε μεγάλο διοργάνωση θα είναι πάντα μεγαλύτερο από κάποιο γκολ που μπήκε σε φιλικό παιχνίδι ή σε αγώνα πρωταθλήματος, όσο σπάνιο κι αν είναι.

Εκτός από το γκολ του Μποργέτι, όλα τα γκολ που διαλέξαμε ως παραδείγματα έκριναν κάτι. Κάποιοι πανηγύρισαν και κάποιοι έφυγαν ηττημένοι. Για κάποιους σφράγισαν μια μέρα δόξας, για κάποιους αποτελούν μια χαμένη ευκαιρία. Το γκολ του Ζλάταν είναι ένα απίστευτο γκολ. Δεν επηρέασε, όμως, ούτε στο ελάχιστο την ποδοσφαιρική ιστορία.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags