Ο Λιονέλ Μέσι έσπασε ένα από τα ιστορικότερα ρεκόρ του ποδοσφαίρου. Με τα δύο γκολ που πέτυχε έφτασε τα 86 στο τρέχον ημερολογιακό έτος (από 1/1/2012 δηλαδή και εντεύθεν) και έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το (έως προχθές) απίθανο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ με τα 85 τέρματα κατά τη διάρκεια του 1972.

Αν σε κάτι, ελαφρώς, απέτυχε είναι ότι χρειάστηκε έξι παιχνίδια παραπάνω από την «τορπίλη της Μπάγερν» για να φτάσει στο ούτως ή άλλως μυθικό νούμερο. Η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» με λίγες λέξεις αποτύπωσε τα πάντα: «Ο Μέσι πήρε το ρεκόρ του Μίλερ. Επεσε ένα ρεκόρ 40 ετών από τον Πικάσο του ποδοσφαίρου, τον εξωγήινο, τον μεσσία, τον θεό με τη φανέλα της Μπάρτσα».

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ, ακόμη και ύστερα από αυτό το επικό επίτευγμα, προτίμησε να μιλήσει για το... καλό της ομάδας, παρά για τον εαυτό του: «Είναι πολύ ωραίο αυτό το ρεκόρ για όσα σημαίνει, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κερδίσαμε το παιχνίδι και διατηρήσαμε τη διαφορά μας από τις άλλες ομάδες. Κάθε χρονιά εγώ σκέφτομαι μόνο πώς θα κατακτήσω τους περισσότερους τίτλους με την ομάδα» τόνισε. Και όταν ρωτήθηκε για την Χρυσή Μπάλα, είπε: «Αν την κατακτήσει ο Ανδρές θα την αξίζει πέρα ως πέρα για όσα έχει κάνει και για όσα συνεχίζει να κάνει σε κάθε παιχνίδι. Είναι ένα βραβείο, άλλωστε, για το σύνολο των αποδυτηρίων».

Αξίζει πάντως να δούμε μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του ρεκόρ του Λέο. Τα 76 από τα 86 τα έβαλε με το αριστερό, επτά με το δεξί και τρία με το κεφάλι. Οι καλύτεροι «πελάτες» του (μέχρι αυτή τη στιγμή) μέσα στο 2012 είναι η Μάλαγα και η Λεβερκούζεν στις οποίες έχει βάλει από έξι γκολ. Ο Ανδρές Ινιέστα του έχει δώσει εννέα ασίστ και οι Σεσκ Φάμπρεγας, Αλέξις Σάντσες από έξι.

Εκτός από το σπάσιμο του ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ και το προσπέρασμα του θρυλικού Θέσαρ, ο Μέσι πέτυχε και άλλα πραγματάκια το βράδυ της Κυριακής.

*Εφτασε ήδη τα 23 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα, όσα είχε πέρυσι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, και μαζί πλέον έχουν το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ στον πρώτο γύρο.

*Εγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος με πέντε συνεχόμενα ματς (στη λίγκα) στα οποία βάζει δύο γκολ (ο άλλος είναι ο θρύλος Τέλμο Θάρα).

*Επιασε τον Ραούλ στα 87 τέρματα, στη δεύτερη θέση του πίνακα των ποδοσφαιριστών με τα περισσότερα γκολ σε εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος και κυνηγάει τον ρέκορντμαν Ούγκο Σάντσες (99).

Οι πέντε στόχοι του Λέο

Μπορεί όλοι να ασχολούνται με το σπάσιμο του θρυλικού ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ από τον «Σούπερ Λέο», αλλά το νταμπλ που πέτυχε απέναντι στην Μπέτις ήταν σημαδιακό και για τα... ενδότερα της Μπάρτσα. Ο Αργεντινός έφτασε τα 192 γκολ στο πρωτάθλημα Ισπανίας και ξεπέρασε τον θρυλικό Θέσαρ Ροντρίγκεθ. Ο Λέο είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «μπλαουγκράνα» στο πρωτάθλημα με τα 192 γκολ σε 229 ματς, αφήνοντας δεύτερο τον Θέσαρ με 190 σε 287 παιχνίδια.

Τι ρεκόρ κυνηγάει:

1)Τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα Ισπανίας. Ο Μέσι έχει 192 και ο ρέκορντμαν Τέλμο Θάρα 251.

2)Τα περισσότερα γκολ σε ένα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Γκερντ Μίλερ έχει 365, ο Λέο αυτή τη στιγμή 192.

3)Τα περισσότερα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ραούλ έχει 72, ο Μέσι 56.

40Τα περισσότερα γκολ στην εθνική Αργεντινής. Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα έχει 56 και ο Μέσι 31.

5)Τα συνολικά (επίσημα) γκολ. Ο Πελέ έχει 757 και ο Λέο 314.

Πηγή: Goal