Σε 28 χρόνια καριέρας, μετράει 22 αγώνες σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Κάθε χρόνο (σχεδόν) και ομάδα, αφού το κοντέρ του Φαμπριθιάνο Γκονθάλεθ, «Φάμπρι» εν συντομία, έχει φτάσει τις 27, αν συμπεριλάβουμε σε αυτές και τον Παναθηναϊκό για τον 57χρονο τεχνικό από την Γαλικία, για τον οποίο οι «Πράσινοι» φαντάζουν ως η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

«Εχω κακοποιηθεί από πολύ κόσμο στο ποδόσφαιρο» έχει πει με παράπονο ο Φάμπρι, ο οποίος θεωρείται μετρ στην τακτική («είναι άψογος σε αυτόν τον τομέα» λένε πολλοί ποδοσφαιριστές που έχουν δουλέψει μαζί του) και μάλιστα διδάσκει σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα στην σχολή προπονητών της επαρχίας της Γαλικίας. Δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αυτό θεωρεί πως του έκανε κακό στην προσπάθειά του να κάνει καριέρα ως προπονητής στην Ισπανία, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις… άκρες μέσα στον χώρο.

«Πάντα μάθαινα και εξελισσόμουν. Επισκέφτηκα μεγάλες ομάδες όπως ο Αγιαξ, η Ρεάλ του Καπέλο, η Μίλαν του Σάκι ή η Γιουβέντους του Λίπι. Πάντα προσπάθησα να κάνω βήματα μπροστά. Η τακτική είναι ατελείωτη και ταξίδεψα για να μάθω, να συγκρίνω, να μελετήσω» λέει ένας τεχνικός που έχει την «στάμπα» του αμυντικογενούς, αλλά αυτό δεν δείχνει να τον απασχολεί.

«Οποιος θέλει θέαμα, ας πάει στις ταυρομαχίες» απάντησε κάποτε σε σχετικά παράπονα. Τις… έχει τις βαρύγδουπες ατάκες, αφού δεν έχει και κανένα πρόβλημα να έρθει σε ρήξη με παράγοντες ή με διαιτητές.

Εχει αποβληθεί αρκετές φορές λόγω… υπερβάλλοντα ζήλου στην διάρκεια των αγώνων, ενώ σηκώθηκε και έφυγε από την Αλαβές, όταν ο εκκεντρικός Ουκρανός ιδιοκτήτης Ντιμίτρι Πίτερμαν προσπάθησε να τον έχει ως «γλάστρα» και να δίνει αυτός τις οδηγίες από την άκρη του πάγκου! «Αν δεν προπονώ, δεν έχω καμία δουλειά εδώ» του είπε και πήρε το καπελάκι του να φύγει.

Η Μέριδα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, υπήρξε η πρώτη ομάδα στην οποία δούλεψε πάνω από χρόνο, αλλά την «υπέρβασή» του την έκανε στην (ερυθρόλευκων χρωμάτωμ) Γρανάδα. Μέσα σε οκτώ αγώνες την ανέβασε από την τρίτη στην δεύτερη κατηγορία (την επανάφερε ύστερα από 22 χρόνια) και στη συνέχεια πέτυχε μαζί της το μεγαλύτερο κατόρθωμα της καριέρας του, φέρνοντας την στην πρώτη κατηγορία ύστερα από 35 ολόκληρα χρόνια!

«Αρχίζω πάντα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου στον αμυντικό τομέα, ο οποίος για εμένα είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο χτίζεται το παιχνίδι μιας ομάδας» εξηγεί για την φιλοσοφία του, η οποία στηρίζεται πρωτίστως σε μια σφιχτή άμυνα, χωρίς πάντως να αφήνει στην άκρη και την επίθεση, την οποία επιζητά πρωτίστως με την ταχύτητα των ακραίων του. Του αρέσει πρωτίστως το 4-4-2, αν και με την Γρανάδα στην πρώτη κατηγορία εφάρμοζε κυρίως το πιο «σφιχτό» 4-2-3-1. Δοκιμάζοντας, μάλιστα και τον πρώην «ερυθρόλευκο» Μοϊσές Ουρτάδο ως στόπερ.

«Εγώ θέλω να νικάω. Να παλεύω και να νικάω. Ακόμα και αν το κάνω με σφαλιάρες. Με ξύλα και ακόντια. Να παλεύω και να νικάω, ανεξαρτήτως αν θα είναι ωραίο ή όχι αυτό που θα παρουσιάζω» συμπληρώνει ο 57χρονος τεχνικός, απαντώντας κάποτε στο αν είναι «περισσότερο Μουρίνιο απ' ότι Γκουαρδιόλα».

Ο Φάμπρι, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό την προοπτική του Παναθηναϊκού, είχε συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι με την Ουέσκα, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους (αυτοί αποδείχθηκε πως ήταν η έλλειψη μεταγραφών), αλλά λίγα 24ωρα μετά τον ανακοίνωνε η Σανταντέρ. Από την τελευταία έφυγε κακήν κακώς πριν από λίγες εβδομάδες, αφού η ομάδα παλεύει για να αποφύγει δεύτερο διαδοχικό υποβιβασμό.

«Δεν ήταν σωστή η επιλογή μου να αναλάβω την Σανταντέρ. Προσπάθησα να αφήσω όλο μου το είναι εδώ, αλλά δεν τα κατάφερα. Το να έρθω εδώ μου έκανε πολύ κακό, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο» παραδέχθηκε ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού. Ενας γυρολόγος που ελπίζει στην Ελλάδα να πάρει και πάλι τα πάνω του. Το ίδιο, βεβαίως, ελπίζουν και στην Παιανία…

Πηγή: sentragoal.gr