Το πόσο σημαντικός είναι ο Ισπανός στράικερ για τον εφετινό Παναθηναϊκό το καταδεικνύουν οι επιδόσεις του και οι αριθμοί του, μα πάνω απ' όλα η συνολική παρουσία και προσφορά του. Μετά από ένα διάστημα έντονης κριτικής προς το πρόσωπό του (ειδικά στο περσινό δύσκολο ξεκίνημά του, όπου εκτός από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες, είχε να αντιμετωπίσει και τη βαριά... σκιά που άφησε στη φανέλα με το «9» ο Τζιμπρίλ Σισέ) ο Τοτσέ κατάφερε να σιγά σιγά γυρίσει το... χαρτί.

Χάρη στη δουλειά του, την «αθόρυβη» αποτελεσματικότητά του και την απόλυτα επαγγελματική συμπεριφορά του, κέρδισε την αναγνώριση, τον σεβασμό και το χειροκρότημα του κόσμου, που τον αποθέωσε την περασμένη Κυριακή όταν αντικαταστάθηκε στο ματς με τον ΟΦΗ.

Σίγουρα πολλοί εκφράζουν ακόμη ενστάσεις για τη συνολική προσφορά και τη συμμετοχή του στο παιχνίδι της ομάδας ή για τις υψηλές απολαβές του (ειδικά αυτήν την περίοδο οι 550.000 ευρώ ετησίως είναι πολύ μεγάλο ποσό), εντούτοις από την άλλη ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει πως ο Ισπανός κατάφερε με το... σπαθί του να εξελιχθεί σε υπερπολύτιμη μονάδα για το «τριφύλλι» και η απουσία του από το αθηναϊκό «clasico» είναι πολύ μεγάλο «πλήγμα» για τους «πράσινους».

Δεν είναι κρυφό πως όποτε λείπει ο Τοτσέ, ο ούτως ή άλλως... αναποτελεσματικός Παναθηναϊκός (με απολογισμό μόλις 25 γκολ σε 23 ματς πρωταθλήματος), χωλαίνει ακόμη περισσότερο τόσο στο εκτελεστικό κομμάτι όσο και στο δημιουργικό όπου ο 29χρονος φορ είναι μέχρι στιγμής πρώτος «πράσινος» σε ασίστ.

Στα 7 ματς όλων των διοργανώσεων που απουσίασε ο Τοτσέ, ο Παναθηναϊκός σημείωσε 7 γκολ εκ των οποίων τα 6 στα παιχνίδια Κυπέλλου με την Προοδευτική. Κόντρα στην «Προό» ήταν και τα μοναδικά ματς που σκόραραν οι φορ που τον αντικατάστησαν: ο Μπρούνο Φορναρόλι (φωτό) πέτυχε δύο στο 4-0 του ΟΑΚΑ και ο Αντώνης Πετρόπουλος άλλο ένα στη ρεβάνς του Κορυδαλλού

Μόλις 1 γκολ στα 5 σοβαρά ματς που έλειψε

Ο Τοτσέ έχει χάσει 7 από τα 37 ματς που έχουν δώσει μέχρι στιγμής φέτος οι «πράσινοι» σ' όλες τις διοργανώσεις. Εξ αυτών στα 5 πιο... σοβαρά που έλειψε ο Ισπανός (αν βγάλουμε έξω τα δύο παιχνίδια Κυπέλλου με την Προοδευτική, που ήταν χαμηλής δυναμικότητας), ο Παναθηναϊκός σημείωσε μόλις ένα (!) γκολ. Αυτό στον εκτός έδρας αγώνα της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό (Βύντρα). Στα υπόλοιπα; Μηδέν! Στο 0-3 με τη Μάριμπορ (εκτός), στο 0-0 με τον Αστέρα Τρίπολης (εντός), στο 0-0 με την Κέρκυρα (εκτός) και στο 0-1 με την Ξάνθη (εντός)!

Από το 0,20 όταν λείπει, στο 1,16 όταν παίζει

Το ποσοστό σκοραρίσματος του Παναθηναϊκού στα σημαντικά ματς που απουσίασε ο Τοτσέ ήταν μόλις 0,20 γκολ ανά αγώνα (1 στα 5). Αντιθέτως στα 30 ματς που αγωνίστηκε ο Ισπανός οι «πράσινοι» σημείωσαν συνολικά 35 γκολ, εκ των οποίων τα 12 ήταν δικά του. Ο μέσος όρος δηλαδή των τερμάτων του «τριφυλλιού» με τον Τοτσέ στην ενδεκάδα ανεβαίνει στο 1,16 γκολ ανά ματς. Επίδοση που μπορεί να φαντάζει και πάλι χαμηλή, αλλά τουλάχιστον δεν είναι τόσο... απελπιστική όσο τα νούμερα χωρίς τον 29χρονο φορ.

Ο Τοτσέ είναι μακράν του δευτέρου ο πιο αποτελεσματικός επιθετικογενής παίκτης του Παναθηναϊκού, με βάση τις προσπάθειες που παίρνει ανά ματς. Εχει πετύχει 9 γκολ σε 36 προσπάθειες στο πρωτάθλημα, ήτοι σκοράρει 1 τέρμα ανά 4 προσπάθειες. Επίδοση που τον κατατάσσει 4ο στη σχετική λίστα της Super League, πίσω από τους Τζιμπούρ, Αθανασιάδη και Βασιλείου που προηγούνται με μικρή διαφορά. Ο επόμενος πιο «αποτελεσματικός» παίκτης του «τριφυλλιού» είναι ο Μαυρίας με 1 γκολ ανά 7 προσπάθειες. Εχει πετύχει το 28,6% των τερμάτων του ΠΑΟ

Σε 30 φετινές συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ισπανός επιθετικός έχει σημειώσει τα 12 από τα 42 γκολ των «πράσινων». Δηλαδή, το ποσοστό του αγγίζει το 28,6%. Ειδικά στο πρωτάθλημα πετυχαίνει περίπου 1 γκολ ανά δύο ματς, καθώς έχει βάλει 9 γκολ σε 19 παρουσίες, έχοντας χάσει μάλιστα κι ένα πέναλτι την 6η αγωνιστική στην Ξάνθη. Είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού», έχοντας τα διπλάσια από τον δεύτερο Χριστοδουλόπουλο (6).

Τρελάθηκε με την γκίνια του

Στην προπόνηση της Δευτέρας, όταν συνέβη το... κακό (θλάση) έπειτα από μία πάσα του Τοτσέ σε άσκηση κυκλοφορίας της μπάλας, ο Ισπανός τρελάθηκε με την γκίνια του. Αρχισε να βρίζει στη μητρική του γλώσσα και να κρατάει το κεφάλι του μην μπορώντας να πιστέψει στην γκαντεμιά που τον βρήκε, όντας στο «πικ» της εφετινής του παρουσίας στον Παναθηναϊκό.

«Είναι απίστευτη η ατυχία μου, αλλά δεν μπορώ να αλλάξω κάτι πλέον. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δουλέψω σωστά το επόμενο διάστημα μαζί με το ιατρικό τιμ, για να ξεπεράσω το πρόβλημα στον τετρακέφαλο...» έλεγε ο 29χρονος φορ στους συμπαίκτες του, κατά τη χθεσινή προπόνηση.

Οι φετινοί σκόρερ του ΠΑΟ

Τοτσέ 12 γκολ
Χριστοδουλόπουλος 6 γκολ
Μαυρίας 5 γκολ
Σισοκό 3 γκολ
Ζέκα 3 γκολ
Πετρόπουλος 2 γκολ
Βιτόλο 2 γκολ
Βύντρα 2 γκολ
Χαμπίμπ 2 γκολ
Φορναρόλι 2 γκολ
Μπουμσόνγκ 1 γκολ
Μαρίνος 1 γκολ
Βελάσκες 1 γκολ

ΣΥΝΟΛΟ 42 γκολ

Πηγή: Goal