Η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που έκανε δεκτή την αίτηση υπαγωγής της ΠΑΕ στο άρθρο 99, δρομολογεί εξελίξεις στον Αρη. Ποιες θα είναι οι διαδικασίες που θέλουν να ακολουθήσουν οι «κίτρινοι»; Τι γίνεται με τα χρέη προς το Δημόσιο και προς τους άλλους πιστωτές; Ποιος θα αναλάβει διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις;
Πόσο θα μειωθούν τα χρέη του Αρη -που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 25-30 εκατομμύρια ευρώ- από αυτή τη διαδικασία; Γιατί δεν ανησυχούν οι άνθρωποι του Αρη για την πιθανότητα τιμωρίας από την ΕΠΟ; Το «Goal» επιχειρεί να ανοίξει τον φάκελο του άρθρου 99 και να αναλύσει την επόμενη μέρα, μετά την απόφαση-σταθμό του δικαστηρίου για τον Αρη.
Η επόμενη μέρα για τον Αρη
1) Τι σημαίνει «άνοιγμα της διαδικασίας υπαγωγής στο άρθρο 99»;
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τη χθεσινή απόφαση άνοιξε τη διαδικασία και έδωσε χρονικό περιθώριο δύο μηνών (το πιθανότερο είναι να δοθεί και παράταση ενός μήνα) στην ΠΑΕ Αρης, προκειμένου να έρθει σε διακανονισμούς με το Δημόσιο και τους άλλους πιστωτές. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασίσει για την οριστική υπαγωγή στη διαδικασία του συγκεκριμένου άρθρου του πτωχευτικού κώδικα.
2) Τι γίνεται με τα χρέη προς το Δημόσιο;
Το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του Αρη με ποσοστό που ξεπερνάει το 50% των συνολικών χρεών. Ο Αρης θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με το Δημόσιο για τα χρήματα που οφείλει, ενώ με βάση το άρθρο 99 οι λιγότερες δόσεις εξόφλησης του συνολικού ποσού θα είναι 90, ενώ μπορεί να φτάσουν και μέχρι τις 120.
3) Τι κινήσεις θα γίνουν προς τους παίκτες στους οποίους οφείλονται χρήματα;
Οι άνθρωποι του Αρη θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με πρώην παίκτες και προπονητές της ομάδας τους αλλά και μάνατζερ στους οποίους οφείλονται χρήματα. Στις συγκεκριμένες επαφές θα προταθεί στους πιστωτές «κούρεμα» των οφειλών και αποπληρωμή σε δόσεις, που μπορεί να φτάνουν και τις 50. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες θα κατατεθούν στην ΕΠΟ.
4) Ποιος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές;
Η νέα διοίκηση της ΠΑΕ Αρης που θα προκύψει από τις εκλογές μαζί με τον διαμεσολαβητή που όρισε το δικαστήριο. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι των «κίτρινων» είχαν ζητήσει τον ορισμό του δικηγόρου Νίκου Λαζαρίδη, όμως το Πρωτοδικείο αποφάσισε να αναθέσει τον συγκεκριμένο ρόλο στον νομικό Λουδοβίκο Σιλάβο. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος θα απαντήσει μέσα στις επόμενες μέρες αν αποδέχεται τον διορισμό του.
5) Πόσο μπορεί να κατεβάσει τα χρέη του ο Αρης με τη συγκεκριμένη διαδικασία;
Το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου δεν έχει βγει ακόμα, όμως κατά προσέγγιση τα χρέη της ΠΑΕ ανέρχονται στα 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Αν ο Αρης έρθει σε συμφωνία με προμηθευτές, ποδοσφαιριστές και τρίτους, ενώ γίνει και το απαιτούμενο «κούρεμα» ύψους 40%, τότε τα συνολικά του χρέη μπορούν να μειωθούν ακόμα και στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
6) Γιατί είναι σημαντικό για τον Αρη να πετύχει τη συναίνεση του 60% των πιστωτών;
Αν ο Αρης συμφωνήσει με το Δημόσιο, που συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στο συνολικό χρέος του, τότε θα ξεκινήσει επαφές και με τους υπόλοιπους πιστωτές. Στην περίπτωση που εξασφαλίσει τη συναίνεση του 60% των πιστωτών, τότε αυτομάτως στη διαδικασία του «κουρέματος» των οφειλών κατά 40% μπαίνουν και οι υπόλοιποι.
7) Υπάρχει κίνδυνος για τον Αρη από την ΕΠΟ;
Οι άνθρωποι του Αρη δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς διατηρήθηκε η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, που προστατεύει τους «κίτρινους». Ακόμα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πρωτοδικέιο απέρριψε χθες την παρέμβαση του Διγενή Λακκώματος, καθώς έκρινε ότι ο Αρης είναι εταιρεία και έχει διακαίωμα υπαγωγής στο άρθρο 99.
8) Ο Αρης θέλει να πληρώσει;
Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίον ο Αρης δεν ανησυχεί, καθώς έχει ενημερώσει την ΕΠΟ ότι σκοπός του είναι πληρώσει τα χρέη προς τους παίκτες και όχι να τα διαγράψει. Κανείς, άλλωστε, δεν είπε ότι θα μπουν στο άρθρο 99 και οι παίκτες, καθώς μετά τις συμφωνίες που θα έχουν μαζί τους, οι «κίτρινοι» θα καταθέσουν τους διακανονισμούς στην ΕΠΟ και όχι στο δικαστήριο.
9) Αλλάζουν τα δεδομένα με την έλευση επενδυτή;
Οπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, θα μιλάμε υπό εντελώς διαφορετική βάση αν αναλάβει τον Αρη κάποιος επιχερηματίας ή εταιρεία που θέλει να επενδύσει. Γιατί κάποιος που έχει τη δυνατότητα να δώσει ρευστό μπορεί να πετύχει πολύ καλύτερες συμφωνίες, μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής αλλά και «κούρεμα» των οφειλών.
10) Υπάρχει πρόβλημα με περισσότερες από 45 δόσεις σε ό,τι αφορά τους παίκτες;
Στο «μνημόνιο» που έχει θεσπίσει η ΕΠΟ μπορεί να αναφέρεται ως μέγιστος αριθμός δόσεων οι 45, όμως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν θα φέρει καμία αντίρρηση αν οι δυο πλευρές -ομάδα και ποδοσφαιριστής- συμφωνήσουν σε έναν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, με κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό.
Πηγή: Goal