Facebook Pixel Τα "κενά" στη δίκη για τους "στημένους" αγώνες ποδοσφαίρου
| 2013-10-06 16:52:00

Τα "κενά" στη δίκη για τους "στημένους" αγώνες ποδοσφαίρου

Τα "κενά" στη δίκη για τους "στημένους" αγώνες ποδοσφαίρου

Έπρεπε να περάσουν πάνω από δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2001 οπότε ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 83 φυσικά πρόσωπα για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» ποδοσφαίρου, για να οδηγηθεί στο ακροατήριο η πρώτη υπόθεση που αφορά 11 κατηγορούμενους (M. Ψωμιάδης, Στ. Ψωμιάδης, Γ Παπακώστας, K. Pιαβόγλου, Θ. Mητρόπουλος, Γ. Xριστοβασίλης, Β. Aγγελής, Δ. Kωτούλας, Π. Aμανατίδης, Δ. Δημητρίου και Γ. Xαβενετίδης ) με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για πολλούς εξ’ αυτών. Γράφει ο Θάνος Μπλούνας

Ωστόσο στις πέντε πρώτες ημέρες τη δίκης για τα «στημένα παιχνίδια» στην οποία έχουν ήδη καταθέσει επτά μάρτυρες έχουν εντοπιστεί αδυναμίες, αντιφατικές ή «απρόθυμες» καταθέσεις και μάρτυρες που επί της ουσίας ελάχιστα έως τίποτα δεν είχαν να εισφέρουν στη διαδικασία.

Εάν θέλαμε να επισημάνουμε τις «αδυναμίες» στη συγκεκριμένη δίκη ως προς την ακροαματική διαδικασία θα καταλήγαμε στις εξής:

α) Η απουσία πολιτικής αγωγής

Στη δίκη για του «στημένους αγώνες» ποδοσφαίρου δεν παρίσταται πολιτική αγωγή. Κάτι που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κάνει ο ΟΠΑΠ. Εφόσον θεωρεί ότι έστω και σε ελάχιστους αγώνες το συμπέρασμά του συμπίπτει με αυτό της UEFA περί χειραγώγησης, άρα και ο ίδιος είχε απώλεια εσόδων ή σε άλλες περιπτώσεις αναγκαζόταν να φράζει αγώνες κατόπιν πληροφοριών.
Η απουσία πολιτικής αγωγής ρίχνει το βάρος των ερωτήσεων στους μάρτυρες αποκλειστικά στην πρόεδρο του δικαστηρίου και στην εισαγγελέα Βιργινία Σακελλαροπούλου.

β) Η κλήση των μαρτύρων

Η κλήση των μαρτύρων βασίστηκε σε όσα έχουν προηγηθεί κατά το στάδιο της προδικασίας και σε όσους μάρτυρες υπεράσπισης έχουν προτείνει οι συνήγοροι των κατηγορούμενων.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το δικαστήριο δύναται κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να καλέσει πρόσθετους μάρτυρες εφ’ όσον το κρίνει σκόπιμο.

Ωστόσο βάσει του ρεπορτάζ από τα ονόματα των μαρτύρων απουσιάζουν πρόσωπα που σύμφωνα με τα ερωτήματα που θέτει τόσο η έδρα όσο και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση και να συντελέσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, αφού από το 2009 που ξέσπασε το «σκάνδαλο των στημένων» έως σήμερα έχουν ασχοληθεί ουσιωδώς με την υπόθεση.

Τέτοια πρόσωπα, ενδεικτικά, θα μπορούσαν να είναι:

- Ο δημοσιογράφος Φέρρυ Μπατζόγλου ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2009 δημοσίευσε στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής» τη συνέντευξη με τον τότε επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA, Πέτερ Λίμαχερ, η οποία αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση των «στημένων αγώνων» αφού σε αυτήν προαναγγέλθηκε η ύπαρξή τους και αναλύθηκε ο τρόπος που γίνεται η χειραγώγηση.

- Ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο, διάβαζε τους φακέλους της UEFA, έχει γνώση του περιεχομένου τους και ανέλαβε το επικοινωνιακό βάρος του χειρισμού της υπόθεσης διευκολύνοντας εκείνη την περίοδο τη μουδιασμένη ΕΠΟ.

- Οι πρώην ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ και επίτιμοι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ανδρέας Φάκος και Εμμανουήλ Αντωνακάκης οι οποίοι ζήτησαν τους φακέλους της UEFA από την Εισαγγελία Αθηνών, άσκησαν πειθαρχικές διώξεις και μετέφεραν την υπόθεση των «στημένων αγώνων» στο πεδίο της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης με αποτέλεσμα να επιβληθούν τελεσίδικες ποινές τόσο σε ομάδες όσο και σε φυσικά πρόσωπα.

- Τα μέλη των πειθαρχικών επιτροπών της Σούπερ Λιγκ, της Φούτμπολ Λιγκ, της ΕΠΟ και της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ που ασχολήθηκαν με τους αγώνες που είναι στο κατηγορητήριο και εξέδωσαν αθωωτικές ή καταδικαστικές αποφάσεις.

- Πρόεδρους ΠΑΕ που κατά καιρούς έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Δύο από αυτούς δε ζουν. Ο Πέτρος Θεοδωρίδης που κατήγγειλε το Εθνικός Αστέρας – Πιερικός και έχει κληθεί και ο Νίκος Σαλευρής. Κατά καιρούς έχουν γίνει κι άλλες.

- Ποδοσφαιριστές από ομάδες που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των μισθών και των δόσεων συμβολαίων. Σύμφωνα με την UEFA και τους ειδικούς αυτό αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για το στήσιμο αγώνων.

γ) Οι καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία

Μέχρι στιγμής από την ακροαματική διαδικασία έχουν περάσει τρεις εκπρόσωποι κορυφαίων φορέων οι οποίοι είτε δεν πρόσθεσαν τίποτα περισσότερο από ότι υπάρχει στη δικογραφία, είτε προκάλεσαν την αντίδραση της έδρας, είτε δεν υπήρξαν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο του ΣΔΟΕ κ. Βαλαβάνη, τον εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ κ. Ηλιόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο.

Πηγή - αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags