Ήταν τεράστια υπόθεση για τον Παναθηναϊκό η «αντίδραση» που έβγαλε (δις) μέσα σε λίγα 24ωρα στους αγώνες με τον Εργοτέλη και τα «κολλητά» διπλά στο Παγκρήτιο, αμέσως μετά την ήττα «σοκ» από τον Πανθρακικό.
Οι πειστικές νίκες με τους Κρητικούς (πολύ περισσότερο η δεύτερη στο Κύπελλο), ήρθαν στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο, «αποφόρτισαν» τους «πράσινους» απ' την πίεση που είχε πολλαπλασιαστεί μετά τα αρνητικά αποτελέσματα, κράτησαν το «τριφύλλι» μέσα στους στόχους του και επανέφεραν στο «Απήλιον» και πολύ περισσότερο στον κόσμο του Παναθηναϊκού την αύρα και την πίστη του «μπορούμε» εν όψει του clasico με τον Ολυμπιακό.
Στα δύο παιχνίδια με τον Εργοτέλη (καθοριστικά για την ηρεμία και τη συνέχεια των «πρασίνων» στη σεζόν), κερδίζει τον «τίτλο» του MVP ο Γιάννης Αναστασίου. Ναι, ο Καπίνο «καθάρισε» τη... μπουγάδα, πιάνοντας τα άπιαστα το Σάββατο στο ματς του πρωταθλήματος και οι Μπεργκ-Φιγκερόα ολοκλήρωσαν το. καθάρισμα. Ναι, ξανά ο Μπεργκ ήταν εκεί στη ρεβάνς του Κυπέλλου την Τετάρτη για να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση και η άμυνα έδειξε αξιοθαύμαστη σοβαρότητα και σταθερότητα (με κορυφαίο τον Ρισβάνη). Τη συνολική εικόνα εντούτοις του Παναθηναϊκού και στα δύο ματς, την πιστώνεται κατ' εμέ ο 40χρονος τεχνικός που βρέθηκε στις δύο καλύτερες βραδιές του απ' την ημέρα που κάθισε την άκρη του «πράσινου» πάγκου.
Σαφώς και δεν έκανε. θαύματα μέσα σε μία εβδομάδα. Αλλά δεν έμεινε και με. σταυρωμένα χέρια. Και όπως δέχθηκε κριτική σε προηγούμενα ματς όπου το πλάνο του δεν του βγήκε, έτσι στην προκειμένη περίπτωση του αξίζει ένας πόντος. Διότι ψάχθηκε, ανακάτεψε την τράπουλα, άλλαξε σύστημα και διάταξη, προσέγγισε τους παίκτες, «τσίγκλησε» τον εγωισμό των πιο έμπειρων, ρίσκαρε, έκανε ισορροπημένο rotation στη ρεβάνς, μα πάνω απ' όλα. αιφνιδίασε. Τον αντίπαλο, τους δημοσιογράφους, ίσως εν μέρει και τους ίδιους τους παίκτες του. Κι αυτός ο «αιφνιδιασμός» του βγήκε.
Μέχρι και την εβδομάδα του αγώνα με τον Πανθρακικό ο Αναστασίου δεν είχε πρόβλημα να παίζει με. ανοικτά χαρτιά στις δοκιμές του. «Δείχνοντας» στις προπονήσεις την ενδεκάδα που είχε στο μυαλό του ένα με δύο 24ωρα πριν από τους αγώνες. Αυτό ωστόσο, έδινε χρονικό πλεονέκτημα στους αντιπάλους για να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους πάνω σ' αυτό του Παναθηναϊκού. Οπως έκανε καλύτερα απ' όλους ο Ακης Μάντζιος στο τελευταίο ματς της Λεωφόρου, με τους τρεις στόπερ και τη σφικτή μεσαία γραμμή, που «βραχυκύκλωσε» εν πολλοίς τον Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδο.
Ο Αναστασίου αναγνώρισε τη λάθος. προσέγγισή του στο κομμάτι της «κατασκοπίας» και κατανοώντας πως (ελέω και της πληθώρας των ΜΜΕ και των πληροφοριών) δεν έχει πολλά περιθώρια να κρατήσει «μυστικές» τις δοκιμές στο «Απήλιον», αποφάσισε να γίνει πολύ πιο απρόβλεπτος, και να παίξει. μπάλα με πολύ πιο «κλειστά» χαρτιά. Εκοψε τις πρόβες ενδεκάδας, «κάλυψε» τις σκέψεις του κι αναζήτησε τρόπους για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Το κατάφερε εξαιρετικά με τον (πάντα «διαβασμένο» και προσεκτικό) Πετράκη, ο οποίος δεν περίμενε το περασμένο Σάββατο το 4-4-2 (με Μπεργκ-Λούτσο) και τον ρόμβο. Το επανέλαβε με διαφορετική προσέγγιση στη ρεβάνς. Και πλέον σκοπεύει να το διατηρήσει αυτό το στοιχείο του. απρόσμενου στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και βεβαίως στο μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων», όπου θέλει να ετοιμάσει άλλες. εκπλήξεις στον Μίτσελ.
Ο άξονας και το τέμπο
Ένα ντέρμπι (πόσο μάλλον όταν υπάρχει μία ομάδα που προβάρει ως φαβορί) περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες που καθορίζουν την ισορροπία του. Για τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν δύο δεδομένα που θα πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος, εάν θέλει να κάνει τη «ζημιά» και να πιστοποιήσει πως «ωριμάζει» και βελτιώνεται διαρκώς μέσα από μία πολύ δύσκολη κι επίπονη διαδικασία.
Το πρώτο έχει να κάνει με τη «μάχη» του άξονα, όπου οι «πράσινοι» οφείλουν να δείξουν υπεροπλία και να περιορίσουν το παιχνίδι των Πειραιωτών. Κι αυτό απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη κατάθεση εμπειρίας και καθαρού μυαλού από τον Μέντες (που είναι σε ανοδική πορεία), ψυχραιμία και σωστές επιλογές από τον Λαγό και βεβαίως, τα τρεξίματα του Ζέκα, που πάντα σ' αυτά τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό μεταμορφώνεται και κάνει τη. διαφορά. Εάν ο Παναθηναϊκός πάρει τον «αέρα» του Ολυμπιακού στον άξονα, θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα.
Το δεύτερο στοιχείο που μπορεί να καθορίσει τις τύχες του clasico, είναι ο ρυθμός, το τέμπο του αγώνα. Εάν ο Παναθηναϊκός παρασυρθεί από τον λογικό ενθουσιασμό που θα έχει πλημμυρίσει την κερκίδα, σπαταλήσει άσκοπα δυνάμεις και δεν διαβάσει σωστά το ματς, θα έχει «θέματα». Όχι τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο στο δεύτερο μέρος, όπου οι Πειραιώτες έχουν δείξει στην πλειοψηφία των αγώνων τους πως ανεβάζουν «στροφές», φέρνοντας τις συνθήκες του αγώνα στα μέτρα τους.
Υ.Γ.: Σοφή η κίνηση των «πρασίνων» να προγραμματίσουν ανοικτή προπόνηση (και) για τον κόσμο το απόγευμα της Παρασκευής (1/11) στη Λεωφόρο, ένα 24ωρο πριν το clasico με τον Ολυμπιακό. Αφενός για να «φτιάξουν» ακόμη περισσότερο τους παίκτες (και δη τους «μικρούς») και να τους βάλουν στο «κλίμα» κι αφετέρου για να επιβραβευθούν και πολλοί απ' αυτούς που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το μεγάλο ματς. Για να πάρουν κι εκείνοι «οσμή» ντέρμπι, μεταδίδοντας το πάθος τους και την «τρέλα» τους για τη νίκη προς τους ποδοσφαιριστές.
Υ.Γ.1: Εχω ένα προαίσθημα πως σ' αυτό το παιχνίδι θα δούμε για πρώτη φορά περισσότερα πράγματα και από τον Ντάνιελ Πράνιτς. Ο Κροάτης είναι σαφώς μέσα στους 2-3 πιο ποιοτικούς παίκτες του Παναθηναϊκού, έχει πάρει πολύ «ζεστά» το ματς και δείχνει αποφασισμένος να βγάλει στο γήπεδο τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει εδώ και χρόνια σε Ολλανδία και Γερμανία. Για να δούμε.
Πηγή: Goal