Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, γιατί μπερδευτήκαμε κι εμείς την ώρα που ψάχναμε, αριστερά και δεξιά τη γοητευτική Ιστορία που κρύβεται πίσω από το «ντέρμπι του Πύργου του Άιφελ»: ακριβέστερα Εφέλ, για τους Γάλλους.
Στη δεκαετία του ’60 το Παρίσι δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το Λονδίνο και τα ατελείωτα ντέρμπι του ανάμεσα σε Άρσεναλ, Τόττεναμ, Τσέλσι, Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ, Ουέστ Χαμ, Μίλγουολ, Μπρέντφορντ, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Ουϊμπλεντον ή Τσάρλτον.
Φιλοξενούσε κι εκείνο εφτά ομάδες, τις Ρεντ Σταρ, Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Παρί, Σταντ Φρανσέζ, Παρί ΣΖ, Παρί ΦΚ, Κρετέιγ, Σερκλ Αθλετίκ Παρί και υπερηφανευόταν για το αρχαιότερο ντέρμπι της χώρας, το Ρεντ Σταρ- Ρασίνγκ Κλαμπ. Είχαν όμως αρχίσει να γίνονται υπερβολικά πολλές και στην προσπάθειά του να καθαρίσει το τοπίο, το Υπουργείο Αθλητισμού πρότεινε τη λύση της συγχώνευσης. Και αναπόφευκτα άρχισαν να ξεφυτρώνουν κι άλλα ντέρμπι, αλλά και άλλες ποδοσφαιρικές έχθρες ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μαρσέιγ, Οξέρ, Σεντ Ετιέν, Νις, Μπορντό, Ναντ ή Τουλούζ.
Η Ρεντ Σταρ, που είχε ιδρυθεί το 1897 από τον Ζιλ Ριμέ, «πατέρα» του 1ου παγκοσμίου κυπέλλου σταδιακά αποδυναμώθηκε. Η Παρί Φούτμπολ Κλαμπ συγχωνεύτηκε με την Παρί Σεν Ζερμέν, μετά διαλύθηκε και συγχωνεύτηκε με τη Ρασίνγκ Κλαμπ, μετά ξανά διαλύθηκε πέφτοντας κάθε χρόνο μία κατηγορία και επί δεκαετίες αγωνίστηκε μόνο στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Τη μεγαλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής της ύπαρξης τη βίωσε το ’80, όταν με τον Ροζέ Λεμέρ στον πάγκο της (και μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης του 2000 με τη Γαλλία) κατάφερε να φτάσει έως τα ημιτελικά του γαλλικού Κυπέλλου. Τη δεύτερη, τη βίωσε στις 2 Μαίου, πριν από ακριβώς τρεις ημέρες όταν το 1-1 στο σπίτι της Μαρτίγκ της έδωσε την αριθμητική βεβαιότητα της ανόδου, για πρώτη φορά στην Ιστορία της στη λεγόμενη «κατηγορία των μεγάλων».
Ένα ακόμη ποδοσφαιρικό θαύμα; Θεωρητικά ναι, θα μπορούσε. Στην πράξη όμως, πίσω από την άνοδο της Παρί Φούτμπολ Κλαμπ βρίσκονται το όραμα και η απύθμενη τσέπη του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό, του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γαλλία κι ενός από τους πέντε πλουσιότερους του πλανήτη με περιουσία που εκτιμήθηκε από το Forbes, πάνω, κάτω κοντά στα 155 δις δολάρια.
Ceo, της LVMH δηλαδή της Louis Vuitton Moet Hennessy, της πολυεθνικής βασίλισσας στον χώρο της πολυτέλειας και που έχει κάτω από την ομπρέλα της τα μεγαλύτερα brands που θα μπορούσαμε να φανταστούμε (Dior, Donna Karan, Kenzo, Fendi, Givenchy, Tag Heur, Marc Jacobs, Tiffany, Bulgari ή Sephora), ο Αρνό απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο το 52.4% της Παρί Φούτμπολ Κλαμπ πείθοντας και τη Red Bull να επενδύσει με το 10.6% των μετοχών. Μία κίνηση στρατηγικής σημασίας αφενός γιατί ο αυστριακός κολοσσός έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη πείρα στον κόσμο της μπάλας έχοντας επενδύσει σε Λειψία, Σάλτσμπουργκ, Νιού Γιορκ Ρεντ Μπουλ, Μπραγκαντίνο, αλλά και Λιντς. Αφετέρου γιατί στη θέση του supervisor του ποδοσφαιρικού της στόλου έχει τοποθετήσει τον Γερμανό, πρώην προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ.
Σημειολογικά μιλώντας, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον το επόμενο ντέρμπι ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Παρί Φούτμπολ Κλαμπ, γιατί πέρα από μία απλή, ποδοσφαιρική συνάντηση θα είναι το ντέρμπι των δισεκατομμυρίων και της πολυτέλειας. Από τη μία ο Αρνό, και από την άλλη πλευρά του φιλέ τα πετροδολάρια με τα οποία ο Εμίρης του Κατάρ προσπαθεί να φουσκώσει, από το 2012 τα ταμεία της ομάδας χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη πετύχει την προσδοκώμενη απόσβεση.
Θα έχει επίσης ενδιαφέρον, αλλά και μεγάλη πλάκα να βλέπεις τους οπαδούς της μίας ή της άλλης να φτάνουν στα δύο, και μάλιστα διπλανά γήπεδα, αφού το «Παρκ ντε Πρενς» και το «Ζαν Μπουέν» χωρίζονται μόνο από λίγα μέτρα και από τη λεωφόρο Σεν Ζερμέν α Λε. Και ακόμη χειρότερα, ότι στο «Μπουέν» στεγάζεται ακόμη και σήμερα η επίσημη μπουτίκ των οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν…