ΙΔΟΥ, λοιπόν, πως επιβεβιώνεται για μια ακόμα φορά η ρήση του σπουδαίου Ιάπωνα και φιλόσοφου νομπελίστα Τσούκου-Τσούκου Μπολ πως "όσο ζεις και δεν πεθαίνεις, τόσο πιο πολλά μαθαίνεις".

Τελειώνει το ματς Παναθηναϊκός-Ατρόμητο στη Λεωφόρο και ο σκληρά εργαζόμενος σε συνθήκες ορθιαστασίας στον αγωνιστικό χώρο ρεπόρτερ, απευθύνεται στον ευρωπαϊκής κουλτούρας, να μη το ξεχνάμε αυτό, Γιάννη Αναστασίου, για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Ο νεαρός και πάντα ετοιμόλογος τεχνικός, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αντιστρέφει την ερώτηση: "Εσείς τι είδατε;"

Ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές απαντήσεις του ρεπόρτερ;
Α) Δεν είμαι από δώ, είμαι από τα Λιόσα.
Β) Φάνηκε η δουλειά σας. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν συγκυριών. Από ατομικά λάθη των αμυντικών. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε την απώλεια του Μπεργκ και την άρνηση του διαιτητή να δώσει το καθαρό πέναλτι εις βάρος του Ατζαγκούν; Έχετε κάποια άλλη ερώτηση;
Γ) Αφού κύριε Αναστασίου, θέλετε να κάνετε εσείς τον δημοσιογράφο και εγώ τον προπονητή, πάρτε το μικρόφωνο στα χέρια σας για να συνεχίσουμε.

Ο τίμιος ρεπόρτερ που δικαιωματικά του ανήκει το βραβείο ιδρύματος Μπότση για το 2013, έδειξε την ευγένεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο των αθλητικών συντακτών. Δεν δίστασε να αναλάβει τον ρόλο του προπονητή και να απαντήσει επί της ουσίας: "Είδα ένα νεκρό διάστημα, στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου".

Εξίσου ευγενής ο Γιάννης Αναστασίου τον ευχαρίστησε και τράβηξε τον δρόμο για τα αποδυτήρια. Να μιλήσουμε, λοιπόν, και σοβαρά. Δεν γίνεται να είσαι προπονητής και να μην αντέχεις την ήττα. Σα να είσαι ευπαθής στη ναυτία και να διαλέξεις το επάγγελμα του ναυτικού. Να μην αντέχεις την εικόνα του αίματος και να γίνεις χειρουργός.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, βέβαια, στη συνέχεια έκανε αναλυτικές και εμπεριστατωμένες δηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν τέσσερις και μόνο λέξεις: "Αυτούς έχουμε. Αυτοί είμαστε" Από ποιο είχε χάσει, όμως, και το είπε αυτό; Από την Μπαρτσελόνα; Από την Μπάγερν; Από τον Ατρόμητο και μέσα στη Λεωφόρο μάλιστα. Ποιος από τους δύο έχει την πιο ακριβή ομάδα;

Ούτε τα μισά λεφτά από τα 460 χιλιάρικα που στοιχίζει ο Μέντες, στοιχίζει ο Ιγκλέσιας. Τα τέσσερα κατοστάρικα καθαρά που πληρώνει ο Παναθηναϊκός τον Σίντεφελντ, Φυντανίδης, Λαζαρίδης και Ταβλαρίδης που δεν έπαιξε, δεν τα έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Ο Πράνιτς τα διπλάσια από τον Ουμπίντες και πάει λέγοντας.

Την κακή ποιότητα του ρόστερ μπορείς να την επικαλεστείς μόνο όταν ο αντίπαλός σου είναι συντριπτικά ανώτερος. Κι αν κατά τον Αναστασίου φταίνε (που πράγματι φταίνε) οι έμπειροι ποδοσφαιριστές, αυτός που τους επέλεξε, δεν φταίει; Δεν τους διάλεξε ο Αλαφούζος. Κι αν του πιστώνεται ο (όχι φτηνός με 750.000 ευρώ συμβόλαιο) Μπεργκ, χρεώνεται τους Σίντεφελντ, Πράνιτς, Μέντες, που κάρφωσε ότι ευθύνονται για την ήττα.

Δικές του επιλογές είναι οι έμπειροι που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορώ να ακούω και να διαβάζω ότι η ομάδα του Παναθηναϊκού είναι καινούργια και κατά συνέπεια θα έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Κανείς δεν ζητήσει απ΄αυτόν τον Παναθηναϊκό να πάρει το πρωτάθλημα. Ή να πρωταγωνιστήσει.
Δεν είναι φτηνός ο ΠΑΟ

Από κάθε ομάδα ζητάς το αυτονόητο. Να βγάζει τα λεφτά της, μέσα στο γήπεδο και κατά το δυνατόν να βελτιώνεται. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι φτηνή ομάδα, όπως έχει δοθεί λανθασμένα η εντύπωση, επειδή έπεσε ψαλίδι στο μπάτζετ.

Ο Παναθηναϊκός, μετά από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, έχει τα πλέον ακριβά συμβόλαια. Αν λοιπόν οι ακριβοί ποδοσφαιριστές δεν παίζουν ανάλογα με τα λεφτά που κοστίζουν, υπεύθυνος είναι ο προπονητής. Που τους επέλεξε και τους έχει στα χέρια του.

Στον Παναθηναϊκό επαναλαμ,βάνεται από την αρχή της σεζόν η ίδια φάση. Όταν η μπάλα είναι στον αέρα στην περιοχή του, οι αμυντικοί του πάνε πάντα δεύτεροι στη μπάλα, οι αντίπαλοι κερδίζουν τις κεφαλιές και σκοράρουν. Αυτή η (επαναλαμβανόμενη) εικόνα δεν είναι ευθύνη του προπονητή; Αν διδάσκεται κάτι στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι η άμυνα.

Στην επίθεση ο προπονητής θα φτάσει τη μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Από κει και πέρα μιλάνε οι ποδοσφαιριστές. Αν έχουν την ικανότητα να ντριπλάρουν, να κάνουν τη σωστή τελική πάσα και να σκοράρουν. Η σωστή άμυνα, όμως, πέρα από την ατομική ικανότητα των ποδοσφαιριστών είναι και θέμα διδασκαλίας και δουλειάς.
Να διαχειριστεί την ήττα

Αν βλέπεις κάτι από τον Αναστασίου, σχετικά με την άμυνα του Παναθηναϊκού είναι (όπως αναγνώρισε και ο ίδιος) ότι αλλάζει συνέχεια το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Κι όποιος βρει δεύτερη ομάδα να το κάνει αυτό, είτε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, είτε στην Γάμα Εθνική που παίζει η ΑΕΚ, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον.

Ότι το κεντρικό δίδυμο δεν αλλάζει το ξέρουν και τα παιδάκια που παίζουν μπάλα στις Ακαδημίες. Δεν πάω με όλα αυτά αυτά να βγάλω άχρηστο τον Αναστασίου. Ούτε η ομάδα που έχει φτιάξει είναι για πέταμα. Έχει κάνει όμως σοβαρά λάθη στις επιλογές των ποδοσφαιριστών. Έχει επίσης ευθύνη για την παρατεταμένη κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας του.

Ταυτόχρονα δείχνει έντονη αδυναμία να διαχειριστεί τις ήττες. Ακόμα και ο Μουρίνιο, πότε-πότε αναγνωρίζει ότι κάπου μπορεί να έχει κάνει κάποιο λάθος. Δεν γίνεται να είσαι προπονητής πέντε μηνών και πάντα να φταίνε οι ποδοσφαιριστές.

Πηγή: Goal