Facebook Pixel Κ. Βαϊμάκης για Πέτριτς: Σημαντική προσθήκη νοοτροπίας
| 2014-01-10 11:36:00

Κ. Βαϊμάκης για Πέτριτς: Σημαντική προσθήκη νοοτροπίας

Κ. Βαϊμάκης για Πέτριτς: Σημαντική προσθήκη νοοτροπίας

Τι μπορεί να προσφέρει ο Πέτριτς στον Παναθηναϊκό; Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης.

Η απλοϊκή και εύκολη απάντηση είναι «περισσότερα γκολ»: έχοντας σαν παρακαταθήκη τη γνωριμία του με τον Μπεργκ και την καλή τους συνεργασία στο Αμβούργο, οι προσδοκίες όλων στην ομάδα είναι ότι οι δυο τους, παίζοντας δίπλα - δίπλα, ο δεξιοπόδαρος Σουηδός κι ο αριστεροπόδαρος Κροάτης, θα μπορούν να βρίσκονται με κλειστά μάτια και να ανεβάσουν αισθητά την επιθετική συγκομιδή της ομάδας.

 

Λες και όλο αυτό, μπορεί να γίνει στον αυτόματο, ως διά μαγείας, χωρίς τη συμβολή των χαφ. Λάθος, λέω εγώ. Δεν γίνεται και να φτιάχνουν παιχνίδι και να δημιουργούν τις φάσεις και να τις τελειώνουν, όσο καλοί παίκτες κι αν είναι κι όσο αρμονικά κι αν συνεργάζονται. Αν η μπάλα δεν φτάσει σωστά μπροστά, αν οι μέσοι δεν δουλέψουν σκληρά για να περάσουν κάθετες μπαλιές, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τότε τα γκολ δεν θα μπαίνουν και θα αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφούν και γιατί οι παιχταράδες δεν σκοράρουν. Θυμηθείτε πόσες φορές πήρε την μπάλα εκεί που έπρεπε ο Μπεργκ στο ματς με τον Παναιτωλικό. Μια ή δύο όλες κι όλες σε 90 λεπτά, μοιραία λοιπόν ο Παναθηναϊκός έμεινε στα μηδέν γκολ και μηδέν βαθμούς.

 

Υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό ή ακόμα πιο σημαντικό από τα γκολ. Λέγεται «νοοτροπία νικητή» και την έχουν μόνο παίκτες που έχουν παίξει σε υψηλότερο επίπεδο, έχουν παραστάσεις από μεγάλα ματς και κίνητρο που είναι ισχυρότερο από μία καλή μεταγραφή και ένα συμβόλαιο με περισσότερα χρήματα. Ο Πέτριτς, όπως και ο Μπεργκ έχουν παίξει σε υψηλότερο επίπεδο, έχουν τις απαραίτητες παραστάσεις κι έχουν πολύ ισχυρά κίνητρα: ο μεν Μπεργκ να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του στα 27. Ο δε Πέτριτς, να πάει στα 33 του στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

 

Αυτή τους η δίψα μπορεί με τη σειρά της να ξεδιψάσει και τον Παναθηναϊκό. Διότι ο Πέτριτς, όπως και ο Μπεργκ και ο Πράνιτς, δεν θα πελαγώσουν στα δύσκολα. Δεν θα κατεβάσουν το κεφάλι όταν το ματς δείχνει να στραβώνει. Δεν θα αποδεχθούν μοιρολατρικά την ήττα και δεν θα μασήσουν από ένα γήπεδο που βράζει. Θέλουν να κερδίζει η ομάδα διότι μέσα από τις νίκες της ομάδας, θα έρθει και η δική τους δικαίωση. Και θα τα δώσουν όλα για το καλύτερο πλασάρισμα στο τέλος της χρονιάς και την ευρωπαϊκή συμμετοχή του χρόνου, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν ο Παναθηναϊκός πιάσει μια σταθερά καλή απόδοση και κάνει συνεχόμενες νίκες, που του λείπουν έως τώρα.

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags