Παρακολούθησα τον Φελίπε Πάρντο σε ένα από τα πιο μεγάλα παιχνίδια της Μπράγκα στο φετινό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, το εντός έδρας 2-1 επί της Μπενφίκα. Οι πρωταθλητές είχαν προηγηθεί από τα πρώτα λεπτά, οι γηπεδούχοι σχετικά γρήγορα ισοφάρισαν και πήραν τη νίκη με γκολ στο φινάλε του ματς.
ADVERTISEMENT

Τι είδα για τον Κολομβιάνο; Ότι είναι ένας επιθετικός, που κυνηγάει πολύ την ουσία. Παίζει για το γκολ η, για να κάνει την πάσα για το γκολ. Δεν είναι ο τύπος του θεαματικού εξτρέμ, που θα ξεσηκώσει την εξέδρα με κλειστές ντρίμπλες. Ψάχνει την ουσία. Κι επειδή έχει καλά πόδια, καταφέρνει και γίνεται πολύ απειλητικός για την αντίπαλη εστία.

Στα 80 λεπτά που έπαιξε ο Πάρντο είχε την ασίστ για το 1-1 στον σέντερ φορ Έντερ (πήρε μεταγραφή πριν λίγες ημέρες στην Αγγλία), έδωσε ένα ακόμη γκολ στον Έντερ (το έχασε), είχε ο ίδιος ο παίκτης πλέον του Ολυμπιακού ένα πολύ επικίνδυνο σουτ που έβγαλε ο γκολκίπερ της Μπενφίκα στην κλειστή γωνία του και ήταν πρωταγωνιστής και σε μία τέταρτη φάση, στην οποία φάνηκε μέσα από τα ριπλέϊ να κερδίζει πέναλτι, με το διαιτητή όμως να το βλέπει αλλιώς και να του βγάζει κίτρινη για θέατρο!

Τέσσερις φάσεις-φωτιά κόντρα στην Μπενφίκα μόνο λίγες δεν είναι!Ο Πάρντο έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα από δεξιά, αλλά μετακινήθηκε και αριστερά κάποιες φορές.

Μου άρεσαν πολύ οι κινήσεις του. Μοιάζει έξυπνος κυνηγός, που ξέρει πώς να παίξει και χωρίς την μπάλα, να βγει στο χώρο και να απειλήσει. Μία τέτοια κίνηση έκανε στη φάση του 1-1, δέχθηκε την μπάλα, σήκωσε αμέσως το κεφάλι του, είδε τον Έντερ και του σέρβιρε άψογα την μπάλα.

Είναι εξτρέμ που μπουκάρει, το «έχει» δηλαδή αυτό το στοιχείο, είναι αρκετά ταχύς, εκρηκτικός, πολύ δυνατός (για εξτρέμ) και μαχητής. Δεν θα αδιαφορήσει για τα αμυντικά του καθήκοντα, θα κλέψει μπάλες, θα βοηθήσει τον μπακ που είναι πίσω του, έστω όχι πάντα αποτελεσματικά. Σίγουρα, πάντως, δεν του λείπει στο παιχνίδι ο τσαμπουκάς! Δεν θα κωλώσει να μπει στη φωτιά.

Αυτό που του αρέσει να κάνει είναι με το που παίρνει την μπάλα, να τη δίνει σωστά και γρήγορα και να φεύγει μπροστά για να την ξαναπάρει. Προτιμάει τις κοντινές, κοφτές πάσες και στα ξεπετάγματα του παίζει στο όριο του οφσάϊντ, με ικανότητα να βγει στην πλάτη της άμυνας. Όταν βρεθεί σε καλή θέση για σέντρα μπορεί να «περάσει» επικίνδυνα την μπάλα στον φορ, ενώ σουτάρει καλά και με τα δύο πόδια-καλύτερα με το δεξί. Εκτελεί κόρνερ, άλλοτε πιο καλά, άλλοτε λιγότερο καλά.

Δεν είναι το στιλ του ζογκλέρ εξτρέμ (π.χ. Βάϊς), με τη φοβερή τεχνική και το απίστευτο κοντρόλ. Η καλή του ντρίμπλα στο ένας μ΄ ένα είναι με ξεπέταγμα, με έκρηξη κι όχι η κλειστή, σε λίγα τετραγωνικά.

Βέβαια, ας έχουμε υπόψιν μας ότι έπαιζε κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Πορτογαλίας. Αυτό σημαίνει ότι είχε πολύ δύσκολο έργο ο Πάρντο, αλλά είχε και χώρους που δεν θα τους είχε σε παιχνίδια με άλλες ομάδες. Παρεμπιπτόντως, η Μπράγκα φέτος τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα πίσω από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας κι έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, χάνοντας στα πέναλτι από την Σπόρτινγκ του Μάρκο Σίλβα. Πέρσι ήταν 9η στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Αν δούμε τις ενδεκάδες (σχηματισμό) της Μπράγκα, ο Πάρντο αυτή τη διετία έπαιζε περισσότερο από αριστερά. Για την ακρίβεια φέτος μοιράστηκε τα παιχνίδια δεξιά κι αριστερά, ενώ πέρσι έπαιξε περισσότερο από αριστερά. Νομίζω ότι βολεύεται δημιουργικά περισσότερο από δεξιά και εκτελεστικά περισσότερο από δεξιά (συγκλίνει και σουτάρει).

Ότι είναι καλός εξτρέμ δεν υπάρχει αμφιβολία. Παίρνει καλές θέσεις για να κάνει γκολ, πλασάρει δυνατά και καλά, είναι τέλος πάντων δυνατό του σημείο τα τελειώματα των φάσεων, κάτι που απουσίαζε φέτος από τους εξτρέμ του Ολυμπιακού (πλην του Αφελάϊ, που όμως σπάνια πατούσε περιοχή). Θα ψάξει το γκολ ακόμη και με κεφαλιά, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός. Έχει καλές συνεργασίες και θα μοιράσει αρκετά γκολ στους συμπαίκτες του.

Το πόσο θα πιάσει στον Ολυμπιακό, μόνο μέσα στο γήπεδο θα το δούμε. Προδιαγραφές πάντως έχει. Και μόνο που τους τελευταίους μήνες ακούστηκε το όνομά του για Πόρτο, Μαρσέϊγ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, κάτι λέει.Όπως κι ότι τον επέλεξε ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, που τον ξέρει πάρα πολύ καλά.

Πηγή: gazzetta.gr