Δεν είναι απλό αυτό που έκανε ο Καμπιάσο στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν γίνεται συχνά, για την ακρίβεια γίνεται σπάνια. Δεν είναι εύκολο πρωτάθλημα και εύκολη θέση για έναν 35άρη αυτή, έστω και 35άρη της κλάσης του Καμπιάσο.

 

Και όμως ο Αργεντίνος “κούμπωσε” τόσο πολύ σε αυτό το πρωτάθλημα που έμοιαζε σαν να έπαιζε χρόνια και κυρίως αποδείχτηκε τόσο καθοριστικός που χωρίς αυτόν η Λέστερ δύσκολα θα τα είχε καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία.

 

Δεν ήταν όμως μόνο δουλειά του Καμπιάσο αυτή η εξαιρετική χρονιά. Δεν συνέβη ότι συνέβη, μόνο χάρη στα ηγετικά προσόντα και την ποιότητά του που αποδείχτηκε ότι και στα 35 του, παραμένουν πολύ υψηλού επιπέδου. Οφείλονταν και στον προπονητή της Λέστερ, ο οποίος ήξερε γιατί πήρε τον Καμπιάσο, μίλησε πολύ μαζί του και τον αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο...

 

Καταρχάς εδώ να σας πω ότι διαπιστώνω ότι υπάρχει μία μεγάλη σύγχυση στον ελληνικό Τύπο και κατ' επέκταση και στον κόσμο σε σχέση με την θέση που αγωνίστηκε ο Καμπιάσο στην Λέστερ. Οχι, ο Καμπιάσο στη Λέστερ δεν έπαιξε αμυντικό χαφ! Σε κανένα ματς της Πρέμιερ Λιγκ ο Καμπιάσο δεν ήταν κλασικό εξάρι. Ο Καμπιάσο στη Λέστερ μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο box to box κεντρικό χαφ, έχοντας πάντα δίπλα του έναν τρεχαλατζή μέσο. Συνήθως τον Ντρινκγούοτερ και κάποιες φορές τον Κινγκ ή τον Τζέιμς.

 

Γενικά η ιδέα του πρώην προπονητή της Λέστερ Νάιτζελ Πίρσον ήταν να χτίσει μία ομάδα γύρω από τον Καμπιάσο που θα τον... προστατεύει και θα του δίνει την δυνατότητα να βγάλει τα ηγετικά χαρακτηριστικά και την ποιότητά του στο χόρτο. Κι' έστω κι' αν δυσκολεύτηκε αρκετά στο τέλος το βρήκε...

 

 

Στην αρχή... ψάχνονταν!

 

Οσο ο Νάιτζελ Πίρσον έπαιζε με 4-4-2 ο Καμπιάσο δυσκολεύτηκε αρκετά. Παρά το γεγονός ότι πάντα δίπλα του στον άξονα υπήρχε ένας τρεχαλατζής χαφ (Ντρινκγούοτερ, Τζέιμς ή Κινγκ) δεν είχε πολύ μεγάλη ευχέρεια στο να ανεβαίνει και να πατάει την αντίπαλη περιοχή. Τα πατήματά του άρχισε να τα βρίσκει όταν η Λέστερ άρχιζε να παίζει 4-3-3 με τον ίδιο να μην παίζει σαν εξάρι, αλλά σαν εσωτερικός μέσος και η απόδοσή του απογειώθηκε όταν ο Πίρσον άλλαξε τελείως την ομάδα του για να πάρει πράγματα από τον Καμπιάσο και καθιέρωσε το 3-5-2!

 

Ο Βρετανός προπονητής με αυτό το 3-5-2, ανασταλτικά έφτιαξε μία ομάδα γεμάτη από παίκτες που μάρκαραν πολύ καλά, ώστε να μην περιμένει την περισσότερη δουλειά από τον 35άρη Καμπιάσο και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του έδωσε την ευκαιρία – δυνατότητα, να πατάει στην αντίπαλη περιοχή χάρη στους πολύ γρήγορους παίκτες που χρησιμοποιούσε στα άκρα και στην επίθεση. Η Λέστερ πρέπει συνολικά να είχε τους πιο γρήγορους ακραίους αμυντικούς και μεσοεπιθετικούς της Πρέμιερ Λιγκ. Ο αριστερός μπακ χαφ, ο Σλουπ, ο παίκτης που έπαιζε πίσω από τα φορ, ο Μαρέζ, ο ένας από τους δύο επιθετικούς, ο Βάρντι και ο Ολμπράιτον που έπαιξε αρκετές φορές ως δεξιός μπακ χαφ είναι πολύ γρήγοροι ποδοσφαιριστές. Ο Σλουπ και ο Ολμπράιτον (ή ο Ντε Λάετ) ανεβοκατέβαιναν τις πλευρές για να μην αφήνουν χώρους, και οι μεσοεπιθετικοί (Μαρέζ και Βάρντι) ανοίγονταν στα άκρα για να τραβήξουν τους αντίπαλους αμυντικούς μαζί τους και να δημιουργήσουν χώρο στον Καμπιάσο να ανέβει, να πατήσει την αντίπαλη περιοχή και να τελειώσει τις φάσεις.

 

Ο καταλύτης της Λέστερ...

 

Κάπως έτσι ο Αργεντινός άρχισε να γίνεται ο καταλύτης του παιχνιδιού της Λέστερ. Ο παίκτης που έδινε τον τόνο στην ομάδα. Αυτός που είτε την ανέβαζε μπροστά με τις προωθήσεις του και αυτός που κρατούσε την ισορροπία και ανασταλτικά όταν δεν έπαιρνε ρίσκα. Κάπως έτσι έβαλε 5 γκολ ο Καμπιάσο και θα μπορούσε χωρίς ίχνος υπερβολής να είχε βάλει 10, αφού συχνά πυκνά έχανε μεγάλες ευκαιρίες. Κάπως έτσι έγινε ο ηγέτης της Λέστερ, αυτός που έδινε τις κατευθύνσεις σε όλους τους συμπαίκτες του, ο “προπονητής” του Νάιτζελ Πίρσον στον αγωνιστικό χώρο.

 

Είναι πολλά τα στιγμιότυπα που ο Καμπιάσο, μιλούσε, φώναζε ή έδινε οδηγίες στους συμπαίκτες του κατά την διάρκεια των αγώνων και ακόμη περισσότερα αυτά τα οποία έπαιρνε στην πλάτη του την ομάδα με τον τρόπο που αγωνίζονταν. Ολο αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Καμπιάσο να μην κάνει ούτε ένα άσκοπο μέτρο μέσα στα ματς. Να ελέγχει τις δυνάμεις του, να τρέχει μόνο όποτε ήταν απαραίτητο. Τον έβλεπες ακόμη και στα τελευταία λεπτά των αγώνων ικανό να κάνει σπριντ για να τελειώσει φάσεις κι' αν δεν είχες δει ολόκληρο το ματς απορούσες πως τα κατάφερνε.

 

Προσθέστε σε όλα αυτά, το γνώριμο πάθος του και το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του, που δεν το αποχωρίστηκε ποτέ και έχετε όλη την εικόνα του Καμπιάσο στη Λέστερ και φυσικά μαζί και την εξήγηση γιατί τον λάτρεψαν ο προπονητής του, οι συμπαίκτες του και κυρίως οι οπαδοί της ομάδας. Για τους οπαδούς της Λέστερ ο Καμπιάσο ήταν λατρεία, τον ανέδειξαν κορυφαίο παίκτη της ομάδας μέσα στη χρονιά και τον ψήφισαν ως έναν από τους καλύτερους μέσους που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας...

 

Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Ολος ο ποδοσφαιρικός κόσμος στην Αγγλία υποκλίθηκε στην παρουσία του Καμπιάσο στην Πρέμιερ Λιγκ και ήδη τον θεωρούν μία από τις μεγαλύτερες απώλειες όχι της Λέστερ, αλλά του φετινού πρωταθλήματος γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν δεκάδες άρθρα και αναλύσεις για την φετινή Λέστερ και όλα επικεντρώνονταν σε ένα πράγμα. Πως θα καλυφθεί το κενό του Καμπιάσο;

 

Το στοίχημα του Ολυμπιακού...

 

Ο Καμπιάσο λοιπόν έρχεται από μία φοβερή σεζόν και αποδεικνύει ότι είναι ένας παίκτης που δεν έχει μόνο το όνομα, αλλά και την χάρη. Με μία σημαντική λεπτομέρεια. Για να συμβούν όλα αυτά, για να κάνει αυτή την καταπληκτική χρονιά ο Αργεντινός, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει με τον σωστό τρόπο. Το μπαλάκι πέφτει λοιπόν στον Σίλβα.

Ο πρώην προπονητής του Καμπιάσο ο Πίρσον τον αξιοποίησε και κυρίως τον “προστάτευσε” μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και έτσι πήρε από τον Καμπιάσο όλα όσα ήθελε και περισσότερα ίσως από όσα φαντάζονταν.

 

Αν ο Πίρσον είχε μείνει στη Λέστερ νομίζω θα είχε μείνει και ο Καμπιάσο. Από την στιγμή που έφυγε, ο Εστέμπαν έψαξε αλλού το επόμενο βήμα της καριέρας του. Και ελπίζει ότι και στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό θα βρει μία ομάδα που θα μπορέσει να πάρει από αυτόν όσα πολλά μπορεί να δώσει. Αρκεί να ξέρει πώς να τον χρησιμοποιήσει...

 

 

Υ.Γ.

Η πώληση του Μιλιβόγεβιτς επειδή αποκτήθηκε ο Καμπιάσο είναι μία τελείως λανθασμένη σκέψη. Ο Μιλιβόγεβιτς θα κάνει τον Καμπιάσο να φανεί καλύτερος και θα αξιοποιήσει αυτή τη μεταγραφή. Από την άλλη, αν έρθει τρελή πρόταση από την Φενέρ (10 εκατ. ευρώ που ακούγεται) και ο Ολυμπιακός δώσει τον Σέρβο, θα πρέπει να φροντίσει να βρει αμυντικό χαφ για να τον αντικαταστήσει και να μην κάνει το λάθος να σκεφτεί ότι έχει τέτοιον και είναι ο Καμπιάσο...

Πηγή: gazzetta.gr