Facebook Pixel Το μετέωρο βήμα του Γιάννη Μανιάτη
| 2016-01-07 11:16:00

Το μετέωρο βήμα του Γιάννη Μανιάτη

Το μετέωρο βήμα του Γιάννη Μανιάτη

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει το ρεπορτάζ σχετικά με τον Γιάννη Μανιάτη. Η καθιέρωση στον Ολυμπιακό, ο τραυματισμός, το τετ α τετ με τον Μάρκο Σίλβα, το μέλλον του μακριά από το Ρέντη και η προοπτική της Μαρσέιγ του Μίτσελ.
 

Άνω-κάτω έγινε η ζωή και η καριέρα του Γιάννη Μανιάτη από το βράδυ της 11ης Μαρτίου. Μπορεί εκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός να κατέκτησε σε μια αφιλόξενη έδρα (το ΟΑΚΑ) και κόντρα σε έναν σημαντικό αντίπαλο (την ΑΕΚ), την πρόκριση για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου, ωστόσο, ο ίδιος βίωσε την πιο δύσκολη στιγμή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Αποχώρησε με πρόβλημα στο γόνατο (χιαστό) χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και σχεδόν δέκα μήνες αργότερα, ψάχνει ακόμη την πρώτη του συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι με την ερυθρόλευκη φανέλα. Αυτή η συμμετοχή μπορεί να έρθει σήμερα στην ίδια διοργάνωση, πάλι εκτός έδρας, αλλά κόντρα σε έναν σαφώς πιο ανίσχυρο αντίπαλο (τον ΑΟ Χανίων).

Η καθιέρωση

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο δρόμος που περπάτησε ο Γιάννης Μανιάτης από τότε που πρόβαρε την ερυθρόλευκη φανέλα έχει "σημαδευτεί" από τραυματισμούς. Μετακόμισε από τη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό τέτοιες μέρες, Γενάρη του 2011. Στη διάρκεια εκείνης της σεζόν πήρε ορισμένες συμμετοχές στην ενδεκάδα, ως δεξιός μπακ, αφού ως τέτοιος αποκτήθηκε, χωρίς, όμως, να εξασφαλίσει μόνιμη θέση στο αρχικό σχήμα.

Η καθιέρωση ήρθε επί των ημερών του Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος, ελλείψει άλλων επιλογών, τον έριξε ξαφνικά στα βαθιά και μάλιστα στη θέση του αμυντικού μέσου, στον εκτός έδρας αγώνα με τη Μαρσέιγ στο "Βελοντρόμ". Ήταν 23 Νοέμβρη του 2011. Από εκείνο το παιχνίδι απουσίασαν με προβλήματα τραυματισμών οι Ορμπάιθ και Φέισα που είχαν ξεκινήσει βασικοί τη σεζόν.

Ο γεννημένος στη Λιβαδειά άσος, αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση με την φανέλα του Ολυμπιακού, η οποία συνοδεύεται και από πολύ μεγάλη νίκη για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ασίστ του Φραν Γέστε, μονοκόμματο βολέ στην κίνηση του Φετφατζίδη 0-1 και απέραντη ηδονή.

Από τότε η πορεία του Γιάννη Μανιάτη με την ερυθρόλευκη φανέλα είναι διαρκώς ανοδική. Χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές αρετές, αλλά με δυναμισμό, τεράστια αποθέματα φυσικής κατάστασης, μυαλό και ουσία, παίρνει τη φανέλα στο σπίτι του και ανεβάζει σταθερά τις μετοχές του χρόνο με το χρόνο.

Τις 9 συμμετοχές της πρώτης μισής σεζόν στο πρωτάθλημα, ακολουθούν 22 την περίοδο 2011-2012, 27 την επόμενη, 26 τη μεθεπόμενη, ενώ 17 πρόλαβε να μετρήσει πέρυσι μέχρι τη στιγμή του τραυματισμού του. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής λίγο έλειψε να ανοίξει τα φτερά του και για το εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε έντονο ενδιαφέρον εκτός συνόρων, αλλά την πολύ πιθανή μετακίνησή του, πρόλαβαν άλλοι συμπαίκτες του.

Ο Κώστας Μανωλάς και ο Χοσέ Χολέμπας μετακομίζουν στην Ιταλία και τη Ρόμα. Λίγο πριν το φινάλε του Αυγούστου καταθέτει αίτημα μετακίνησης και ο καλός του φίλος Αβραάμ Παπαδόπουλος λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων με τον Μίτσελ. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η διοίκηση αποφασίζει να κρατήσει πάση θυσία τον Μανιάτη, καθώς πέρα από τη δεδομένη αξία του, κρίθηκε σημαντικός και για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου της ομάδας. Λίγο καιρό αργότερα του έγινε και επέκταση συμβολαίου με γενναία αύξηση αποδοχών.

Ο 29χρονος άσος συνέχισε απτόητος την πορεία του στου Ρέντη, ως αρχηγός πλέον, ενώ μετά τον –περσινό- σοβαρό τραυματισμό του η ΠΑΕ τον επιβράβευσε ξανά με νέα επέκταση και νέα αναπροσαρμογή αποδοχών. Πλέον το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2019 με την ετήσια αποζημίωσή του να κυμαίνεται στις 800.000 ευρώ χωρίς τα προβλεπόμενα μπόνους κατάκτησης στόχων.

Δεν είχε φανταστεί αυτή τη συνέχεια

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν όπως την είχε φανταστεί ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς από τους ανθρώπους της ομάδας. Η αποθεραπεία στο χειρουργημένο του γόνατο πήρε το χρόνο της και η επιστροφή του αρχηγού σε δράση δεν κατέστη εφικτή στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Τότε ελήφθη η απόφαση για την προσθήκη του πολύπειρου Εστέμπαν Καμπιάσο σε ένα διάστημα, μάλιστα, που άπαντες θεωρούσαν δεδομένη την πώληση του Κασάμι, ενώ ηχούσαν σειρήνες και για τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς.

Ο Παϊτίμ, ωστόσο, δεν έφυγε (όπως και ο "Μίλι") κι όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες, κατέκτησε μια θέση στην ενδεκάδα και στην καρδιά του Μάρκο Σίλβα. Λίγες ημέρες μετά από την έλευση του Καμπιάσο, ο Μανιάτης νιώθει καλά και ζητά από τον κόουτς να τον συμπεριλάβει στους διαθέσιμους για το φιλικό με τη Μπεσίκτας στο «Καραϊσκάκη». Μπαίνει στο γήπεδο στα τελευταία λεπτά και όλα δείχνουν ότι τα δύσκολα πέρασαν…

Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, νιώθει νέες ενοχλήσεις στο χειρουργημένο του γόνατο. Προγραμματίζει (ένα ακόμη) ταξίδι στην Ιταλία για να επισκεφθεί τον γιατρό που τον χειρούργησε και να ζητήσει νέα γνωμάτευση. Οι πληροφορίες για υποτροπή δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο, μετά από ένα τόσο σοβαρό χειρουργείο η αποθεραπεία κύλησε ακόμη πιο αργά.

Ο Μανιάτης περίσσευε

Η σεζόν προχωρούσε, ο νέος προπονητής στηρίχθηκε στο δίδυμο Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, με εναλλακτική λύση τον "πολύ" Καμπιάσο και ο Γιάννης Μανιάτης φαινόταν να περισσεύει. Η εικόνα του στις προπονήσεις, άλλωστε, όπως λένε οι παροικούντες του Ρέντη δεν ήταν τέτοια που να του επιτρέψει να αφήσει εκτός κάποια από τις βασικές επιλογές για τον άξονα.

Ο Μανιάτης ένιωθε καλά το τελευταίο δίμηνο και περίμενε την ευκαιρία. Ο Μάρκο Σίλβα, όμως, είχε αντίθετη άποψη, θεωρούσε και θεωρεί ότι δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των συμπαικτών του που αγωνίζονται στην ίδια θέση με αποτέλεσμα ο αρχηγός να βρίσκεται μονίμως εκτός 18άδας. Συμπεριλήφθηκε μόνο στα δύο παιχνίδια με τη Μπάγερν. Στο πρώτο από αυτά, μάλιστα, ζήτησε ο ίδιος να βρει από την "αποστολή" λίγες ώρες πριν τη σέντρα του αγώνα λόγω νέων ενοχλήσεων…

Μετά τον αγώνα με τη Μπάγερν στο Μόναχο, όπου ο Μανιάτης κάθεται στον πάγκο, δεν επιστρέφει με την αποστολή στην Αθήνα. Ζητάει νέα άδεια και πηγαίνει για μία ακόμη φορά στη Ρώμη για να επισκεφθεί ξανά τον γιατρό που τον χειρούργησε (Πάολο Μαριάνι). Τα "πήγαινε-έλα" στη γειτονική χώρα και για όχι σοβαρό λόγο, είναι γεγονός ότι δεν άρεσαν σε πολύ κόσμο όχι μόνο στου Ρέντη, αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης. Κι αυτό σε συνδυασμό με πολύ μέτρια εικόνα στις προπονήσεις, κάποιες μουρμούρες, αλλά και κάποιες άκομψες συμπεριφορές, από ένα σημείο και μετά, για την ευκαιρία που δεν έρχεται…

Το τετ α τετ με τον Σίλβα και η ατάκα

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Γιάννης Μανιάτης ενημερώνεται από τον Μάρκο Σίλβα πως δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του μέχρι το τέλος της περιόδου και ότι θα ήταν καλύτερα να ψάξει για κάποια άλλη ομάδα, ώστε να βρει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής για να πάρει ξανά μπρος. Λίγες ημέρες αργότερα, ενημερώνεται σχετικά και από τη διοίκηση. Ήταν μια εξέλιξη που δεν περίμενε και δεν του άρεσε παρότι τα σημάδια είχαν φανεί πολύ καιρό νωρίτερα. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, εκείνοι που αποφασίζουν, έχουν αντίθετη άποψη… Όπως του είπε και ο προπονητής σε ένα από τα τετ α τετ που είχαν από το ξεκίνημα της σεζόν "δούλεψε περισσότερο για να φτάσεις στο επίπεδο των υπολοίπων και θα παίξεις…".

Σε εκείνο το ραντεβού με στελέχη της διοίκησης, φέρεται να ζήτησε ακρόαση από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς η απόφαση του προπονητή ήταν ξεκάθαρη και δεν άφηνε περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Ούτε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, άλλωστε, έχει διάθεση να μπλεχτεί στα πόδια του Μάρκο Σίλβα. Ο κόουτς έχει τα κλειδιά της ομάδας κι αυτό ίσχυε για Βαλβέρδε, Ζαρντίμ και Μίτσελ όσο συνεργάστηκαν με την ομάδα… Ο κόουτς έχει το γενικό πρόσταγμα έχει και την ευθύνη των επιλογών.

Η Μαρσέιγ και η δεύτερη ευκαιρία

Ποιοι είναι οι δρόμοι που ανοίγονται σήμερα; Τις τελευταίες ώρες διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Μανιάτης έχει επικοινωνήσει με τον Μίτσελ και περιμένει πιθανή συνεργασία με τον πρώην προπονητή του στη Μασσαλία. Εκεί όπου άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωσή του στον Ολυμπιακό. Επειδή, όμως, και ο Ισπανός κόουτς δεν πατάει στέρεα στο "Βελοντρόμ" δεν μπορεί να του εγγυηθεί το παραμικρό. Γι’ αυτό και ο Μανιάτης εξετάζει κι άλλες προοπτικές, ενώ δεν κρύβει ότι θα ήθελε να συνεχίσει στον Ολυμπιακό προσδοκώντας σε καλύτερες μέρες μέχρι το τέλος της σεζόν. Σήμερα θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του σε επίσημο παιχνίδι. Τη συνέχεια δεν μπορεί να την προεξοφλήσει κανείς… Μπάλα είναι και γυρίζει!

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags