Facebook Pixel Το δεκάρι δεν είναι η μόνη λύση
| 2016-01-11 15:32:00

Το δεκάρι δεν είναι η μόνη λύση

Το δεκάρι δεν είναι η μόνη λύση

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το ανακάτεμα της τράπουλας στο ματς με τα Γιάννινα που έφερε τα σωστά χαρτιά στα χέρια του Ίγκορ Τούντορ και πλέον ο Κροάτης μπορεί να ελπίζει σε λύσεις για τον ΠΑΟΚ πριν ακόμη έρθει ο πολυπόθητος επιτελικός.
 

H υπερβολή δεν αποτυπώνει ποτέ την πραγματική αλήθεια γύρω από οτιδήποτε αφορά στη ζωή μας και από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται το ποδόσφαιρο. Μετά το ματς Κυπέλλου με την Καλλονή, προφανώς λόγω του αρνητικού κλίματος και της πίεσης που είχε δημιουργηθεί, ο Ίγκορ Τούντορ είχε δηλώσει ότι αν υπήρχε ένα δεκάρι στην ομάδα ο ΠΑΟΚ θα έκανε τα σωστά πράγματα στα τελευταία 25 μέτρα και η εικόνα, όπως και το αποτέλεσμα, θα ήταν διαφορετικά.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση ήταν σαφώς υποτιμητική για το ρόστερ της ομάδας και αυτό αποδείχθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ με μία πολύ εύστοχη επιλογή σε διάταξη (4-3-3 ή για να είμαστε ακριβείς 4-2-3-1) και κυρίως στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν να την εφαρμόσουν στο γήπεδο, όχι μόνο βρήκε τις λύσεις στα τελευταία 25 μέτρα, αλλά πρόσφερε, μετά από καιρό είναι αλήθεια, ένα ελκυστικό θέαμα στους οπαδούς του (λιγοστούς στην κερκίδα που πρόσφεραν ανταμοιβή σε χειροκρότημα).

Όπως ακριβώς ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου και ο Κροάτης τεχνικός, ο Δικέφαλος είχε δύο εξαιρετικούς μέσους (Χαρίσης, Τσίμιροτ) να δίνουν ισορροπία. Έκαναν πολλά χιλιόμετρα και αυτό μεταφράστηκε σε άπειρα τρεξίματα, μπόλικη ενέργεια και ταχύτητα με ή χωρίς τη μπάλα, στοιχεία που έλειψαν στα προηγούμενα ματς, καθώς και αρκετά σουτ. Αξιόλογα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση (κυρίως από τον Χαρίση που σημείωσε και ένα εξαιρετικό τέρμα).

Ακόμη, στη μηχανή του ΠΑΟΚ υπήρχαν και δύο πολύ παραγωγικοί εξτρέμ. Κι αν τον Μακ τον έχουμε γνωρίσει και από προηγούμενες εμφανίσεις του, ο Ζάιρο μας έδειξε στοιχεία, σε ποσότητα και ποιότητα που δεν τα είχαμε δει σε προηγούμενα παιχνίδια. Ίσως γιατί, για πρώτη φορά, λειτούργησε σε ρόλο που πραγματικά γνωρίζει: Παίκτης πάνω στον ασβέστη...

Επιπλέον, από την αλλαγή διάταξης βοηθήθηκε πολύ ο Λέοβατς που έκανε το πρώτο καλό του παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, αλλά και ο Κϊτσιου που δεν χρειαζόταν να ανεβαίνει πολύ ψηλά για να εκτίθεται αμυντικά.

Προσοχή, όμως, για να μην κάνουμε και εμείς το λάθος της υπερβολής στο οποίο μπήκε ο Τούντορ στη Μυτιλήνη: Ο ΠΑΟΚ τα έκανε όλα αυτά κόντρα σε μία ομάδα που δεν έφτασε σε καμία περίπτωση στα περσινά στάνταρ απόδοσης της. Κόντρα σε έναν ΠΑΣ που δεν είχε τις λύσεις της περσινής σεζόν.

Μπράβο μόνο και μόνο για το καθαρό μυαλό

Αλλά δεν πρέπει να είμαστε άδικοι με τον Τούντορ. Και το 4-3-3 και τις επιλογές σωστών ρόλων στους κατάλληλους παίκτες, ο ίδιος τις πιστώνεται. Και είναι πολύ θετικό που, κόντρα στην πίεση που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τα σενάρια αντικατάστασής του να είναι το πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, ο 37χρονος κόουτς είχε το καθαρό μυαλό να κάνει τις σωστές κινήσεις.

Φυσικά, για να προλάβουμε παρερμηνείες: Ο ΠΑΟΚ δεν έγινε ξαφνικά υπερομάδα, ούτε βρήκε λύσεις για όλες τις αδυναμίες του. Και επιτελικό μέσο χρειάζεται να κινείται σε κλειστούς χώρους, να έχει την τελική πάσα και να παίζει κάθετα (στοιχεία που στον ΠΑΟΚ μόνο ο άπειρος ακόμη Πέλκας διαθέτει) και στόπερ υψηλών προδιαγραφών. Γιατί μία ομάδα με καλούς επιθετικούς και πρέσινγκ ψηλά είναι σίγουρο ότι μπορεί να βάλει δύσκολα στα μετόπισθεν του Δικεφάλου.

Όμως, φάνηκε περίτρανα σήμερα ότι μέσα από το υλικό που έχει στη διάθεση του ο Τούντορ μπορεί να βρίσκει λύσεις για τα περισσότερα παιχνίδια των εγχώριων διοργανώσεων.

Το μήνυμα προς τον Σαββίδη

Υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να αναδείξουμε από την διαχείριση και κυρίως τα λεγόμενα του Ίγκορ Τούντορ στο σημερινό παιχνίδι. Ένα έμμεσο μήνυμα που έστειλε στον Ιβάν Σαββίδη ο Κροάτης τεχνικός, το οποίο δείχνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση του που πατά και που βρίσκεται. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ξεκάθαρα είπε ότι ψάχνει πλέον έναν κορμό παικτών, ένα σταθερό σχήμα γιατί πλέον πλησιάζουν τα πλέι οφ και τα πειράματα πρέπει να μείνουν στην άκρη. Σε πρώτο πλάνο. λοιπόν, τα αποτελέσματα, αφού από αυτά θα κριθεί.

Τι είπε, λοιπόν, ο Κροάτης; Ότι πλέον γνωρίζει τέλεια το υλικό του και πολύ καλά όλους τους παίκτες του πρωταθλήματος. Κι ακόμη ότι οι αλλαγές προπονητή στο παρελθόν δεν ωφέλησαν την ομάδα. Με απλά λόγια: "Ιβάν δεν έχεις λόγο να με αλλάξεις τώρα που προσαρμόστηκα και μπορώ να αποδώσω καλύτερα".

Δεν είναι παράλογο αυτό που πίσω από τις λέξεις αφήνει να διαφανεί ο Τούντορ. Κανείς στο παρελθόν δεν είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει δείξει καλά στοιχεία ως προπονητής. Η κριτική που του γινόταν αφορούσε την τάση του να πειραματίζεται συνεχώς και να μην παρατάσσει τον ΠΑΟΚ ποτέ με την ίδια ενδεκάδα δεύτερη φορά.

Τώρα δείχνει διάθεση να αλλάξει αυτή του τη συνήθεια και πιθανόν την Πέμπτη κόντρα στην Καλλονή να ξαναδούμε τους έντεκα που αγωνίστηκαν με τον ΠΑΟΚ, αν και θα έχει ένα μεγάλο δίλημμα. Το δημιουργεί η επιστροφή του Τζιόλη (σήμερα ήταν τιμωρημένος και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής).

Μάλλον, υπάρχει και ένα ακόμη δίλημμα, για τον κόσμο απ' ότι φαίνεται και όχι για τον ίδιο: Θα βάλει τον Μπερμπάτοφ βασικό ή θα τον αφήσει στον πάγκο;

Αν το καταφέρει μέσα στους επόμενους αγώνες και ο ΠΑΟΚ συνεχίσει να ρολάρει, τότε θα πάψει να δημιουργεί σοβαρούς λόγους για κριτική και θα έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει λίγο. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ιβάν Σαββίδης.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags