Facebook Pixel ΚΟΛΚΑΣ: Η ομάδα στήνεται με βάση τα χαρακτηριστικά και όχι τα όνειρα του προπονητή
| 2016-01-11 23:18:00

ΚΟΛΚΑΣ: Η ομάδα στήνεται με βάση τα χαρακτηριστικά και όχι τα όνειρα του προπονητή

ΚΟΛΚΑΣ: Η ομάδα στήνεται με βάση τα χαρακτηριστικά και όχι τα όνειρα του προπονητή

Χρειάστηκε να περάσουν 31 αγώνες για να κατανοήσει ο Ιγκόρ Τούντορ πως μία ομάδα στήνεται με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει και όχι σύμφωνα με τα όνειρα που μπορεί να βλέπει ο ίδιος. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας

Έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο Τούντορ έκανε αυτό που έδειχνε αυτονόητο και ο ΠΑΟΚ παρουσίασε μία εξαιρετική εικόνα. Και για αυτή υπάρχει ποδοσφαιρική εξήγηση.

Πρώτα απ όλα και οι έντεκα έπαιζαν στη φυσική τους θέση. Και φάνηκε βέβαια πόσο πιο λειτουργικός είναι ο Λέοβατς ως καθαρός μπακ, πόσο σημαντικοί είναι οι Χαρίσης και Τσίμιροτ, πως ξεμπλοκάρεται μία σφιχτή άμυνα όταν τα εξτρέμ παίζουν στον χώρο που έχουν μάθει να κινούνται.

Ο ΠΑΟΚ από το ξεκίνημα του αγώνα έλεγχε 100% το παιχνίδι και αυτό συνέβαινε γιατί τα δύο του εξάρια είναι αυτά που θέλει το ποδόσφαιρο του 2016. Οι Χαρίσης και Τσίμιροτ είχαν σίγουρα κρατήματα μπάλας, πολλά ανεβάσματα, κουβάλημα μπάλας, σωστό πρέσινγκ με το που έπαιρνε μπάλα ο ΠΑΣ. Αυτομάτως ο ΠΑΟΚ κρατούσε πολύ μακριά τον ΠΑΣ από τα καρέ του Όλσεν, ο οποίος για 90 λεπτά – μέχρι να δεχτεί το γκολ που φέρει ευθύνη – έκανε τουρισμό.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρία γκολ διαφορετικής δημιουργίας. Η κεφαλιά του Κλάους ήρθε από ενέργεια του Ζάιρο από τα δεξιά, το γκολ του Ζάιρο ήρθε από δημιουργία του Λέοβατς από αριστερά, το γκολ του Χαρίση ήρθε από σουτ εκτός περιοχής στην ευθεία της εστίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός αυτό. Όταν η σύνθεση χαρακτηριστικών στην ενδεκάδα είναι αυτή που πρέπει, θα βρεθούν οι τρόποι. Δεν θα ακυρωθούν επιλογές.

Από εκεί και πέρα εκτιμώ πως το 4-2-3-1 έτσι όπως είναι το ρόστερ του ΠΑΟΚ το μόνο που χρειάζεται είναι την ένταξη του Μπερμπάτοφ στη κορυφή της επίθεσης. Ο Κλάους προσφέρει άλλα στοιχεία από τον Βούλγαρο που πλέον είναι καλά. Δεν μπορεί όμως να δώσει την ποιότητα που χρειάζεται η θέση στο σύστημα.

Ο ΠΑΟΚ θα χάσει σε πρέσινγκ αλλά θα γίνει ξεκάθαρα πιο αποτελεσματικός στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής και μέσα σε αυτή.

Επίσης, είναι σαφές πως με Χαρίση – Τσίμιροτ στα εξάρια, ένας πιο σταθερός επιτελικός μέσος μπροστά τους μπορεί να κάνει όργια. Ο Πέλκας το παλεύει, δίνει ότι έχει αλλά οι επιλογές του δεν είναι αυτές που πρέπει πολλές φορές. Ένας πιο ουσιαστικός επιτελικός μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά πράγματα.

Αυτό που επίσης έχει το 4-2-3-1, είναι εναλλακτικές. Αν δεν παίξει ο Ζάιρο, θα παίξει ο Ροντρίγκες, αν δεν παίξει ο Κλάους θα παίξει ο Μπερμπάτοφ, αν δεν μπορεί ένας εκ των Χαρίση – Τσίμιροτ μπαίνει ο Τζιόλης. Μόνο στο αριστερό μπακ έχουμε ένα θέμα και εκεί θα πρέπει να υπάρξει η μετατόπιση του Τζαβέλλα στα αριστερά.

Ο Τούντορ επιτέλους βρήκε αυτό που ταιριάζει στην ομάδα. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να βρει την ηρεμία να το υποστηρίξει.

Metrosport
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags