Facebook Pixel ΑΕΚάρα για αστέρια!
| 2016-05-26 22:29:00

ΑΕΚάρα για αστέρια!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
ΑΕΚάρα για αστέρια!

Εκδίκηση για την 3άρα στη Λεωφόρο πήρε η ΑΕΚ. Επικράτησε 3-1 του ΠΑΟ, πέρασε στη 2η θέση και ελπίζει για πρωτιά με νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ. Τραβηγμένη η κόκκινη του Βιγιαφάνιες, δύο γκολ ακυρώθηκαν για τους πράσινους.

Όλα τα είχε το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός! Έξι γκολ, τα δύο ακυρωμένα, μία κόκκινη και αρκετά παράπονα για τον Κουκουλάκη και τις αποφάσεις του, ειδικά από πλευράς των φιλοξενούμενων. Η Ένωση πάντως εμφανίστηκε ξανά κουρασμένη, αλλά έπαιξε έξυπνα και πέρασε στη δεύτερη θέση της ειδικής κατάταξης, ενώ σε περίπτωση νίκης στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ την 5η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ παίρνει σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση του εισιτηρίου που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με Μπαρμπόσα η ΑΕΚ, χωρίς Λέτο ο ΠΑΟ

Με μία σημαντική επιστροφή παρατάχθηκε η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Έλντερ Μπαρμπόσα εξέτισε την ποινή των τριών αγωνιστικών για τα όσα είχαν συμβεί στην Τούμπα (πλακώθηκε με τον Κάτσε) και επανήλθε στο αρχικό σχήμα της Ένωσης, δίνοντας ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Νίκου Παναγιωτάρα, κάτι που φάνηηκε και από την εξέλιξη της αναμέτρησης, αφού ο Πορτογάλος ήταν εξαιρετικός. Ο Γκάλο επανήλθε στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ στη θέση του Άρθο που έμεινε εκτός αποστολής τοποθετήθηκε ο Λαμπρόπουλος. Όσον αφορά τους πρασίνους, ο Ανδρέα Στραματσόνι ακολούθησε συνταγή της νίκης επί του Δικεφάλου στο ματς της Λεωφόρο με μία διαφορά. Ο Σεμπαστιάν Λέτο έμεινε στον πάγκο και τη θέση του πήρε ο Μπουμάλ.

Σκόραρε νωρίς και... άραξε

Το ματς είχε αντίθετη εξέλιξη από αυτό της Λεωφόρου, τρεις ημέρες πριν. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που προηγήθηκε νωρίς στο σκορ και έπαιξε στο ρελαντί, χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά από τον Παναθηναϊκό για αρκετά λεπτά. Η Ένωση φόρτσαρε στην αρχή και έχοντας στη φαρέτρα της τον φρέσκο Μπαρμπόσα πίεσε τους “πράσινους” από την αριστερή πλευρά. Το γκολ των γηπεδούχων όμως ήρθε από στημένη φάση στο 5'. Ύστερα από εκτέλεση του Μάνταλου, ο Γιόχανσον πήρε την κεφαλιά στο ύψος της περιοχής, η αντίδραση του Στιλ ήταν αρκετά αργή και η μπάλα καρφώθηκε στα δίχτυα για το 1-0.

Στη συνέχεια η Ένωση έριξε ταχύτητα για συντήρηση δυνάμεων και έδωσε χώρο στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ανέβασε τις γραμμές του και προσπάθησε να πιέσει για την ισοφάριση. Το κέντρο των πρασίνων αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες στη μεταβίβαση της μπάλας στον προωθημένο Μπεργκ, αφού οι “κιτρινόμαυροι” αμυντικοί είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους.

Νεύρα με Μπεργκ και ακυρωμένο γκολ

Όταν όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να δημιουργήσει ρήγματα, η ΑΕΚ είχε πίσω τον Ανέστη που καθάριζε φάσεις (με σημαντικότερη αυτή του Λουντ στο 36'). Στο 20' οι “πράσινοι” απείλησαν ουσιαστικά για πρώτη φορά τους γηπεδούχους, όταν ο Λουντ σέρβιρε από αριστερά, αλλά ο Μπεργκ χρησιμοποίησε τον ώμο για να σκοράρει, κάτι που δεν το πέτυχε και είδε την κίτρινη κάρτα του Μχάλη Κουκουλάκη. Αυτή η εξέλιξη εκνεύρισε τον Αντρέα Στραματσόνι, που τα πήρε στο κρανίο με τον Σουηδό (διάβασε ΕΔΩ), ο οποίος δεν φτάνει που θα χάσει το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ κόντρα στον ΠΑΟΚ, για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής Σουηδίας (για το Euro), δεν θα είναι παρών ούτε στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο επιθετικός του “τριφυλλιού” βρήκε δίχτυα στο 28' αλλά το γκολ ακυρώθηκε, αφού προηγουμένως είχε γίνει φάουλ στον Κολοβέτσιο,

Το κέρασε ο Μπαρμπόσα, με 10 ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει την κουρασμένη ΑΕΚ στην άμυνα της, γκολ δεν μπορούσε να βάλει, αλλά δεν κοίταζε να φυλάξει και τα μετόπισθεν. Αυτό το πλήρωσε στο 40', όταν η Ένωση έβγαλε καταπληκτική αντεπίθεση, η μπάλα πήγε στον Μπαρμπόσα που δεν αστόχησε όταν βγήκε μόνος απέναντι από τον Στιλ. Σημειωτέον, ότι ο Δικέφαλος θα μπορούσε να πετύχει και άλλα τέρματα πριν πάει στα αποδυτήρια. Ο Τζιμπούρ απείλησε στο 45' και ο Γιόχανσον είχε δοκάρι στις καθυστερήσεις, στις οποίες αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη ο Βιγιαφάνιες για εκτός φάσης χτύπημα στον Μάνταλο, μία απόφαση αρκετά τραβηγμένη.

Μείωση και ξανά ακυρωμένο γκολ

Το αριθμητικό πλεονέκτημα δεν έδωσε το πάνω χέρι στην Ένωση, στο δεύτερο μέρος. Οι “κιτρινόμαυροι” ήταν εμφανώς κουρασμένοι, ενώ οι “πράσινοι” μπήκαν σκυλιασμένοι για να ανατρέψουν το σκορ. Στο 54' ο Λέτο με κεφαλιά μείωσε σε 2-1 και αναπτέρωσε τις ελπίδες των γηπεδούχων. Τέσσερα λεπτά αργότερα άγγιξαν την ισοφάριση, ξανά με τον Αργεντινό, ο οποίος βρήκε μεν δίχτυα, αλλά η προσπάθειά του δεν μέτρησε ως οφσάιντ.

Το σημείο ήταν καθοριστικό, αφού αν το "τριφύλλι" ισοφάριζε θα αποκτούσε τα ψυχολογικά αποθέματα για την ολική ανατροπή. Αυτό όμως δεν έγινε. Η αλλαγή του Μπακάκη (μπήκε ως δεξί εξτρέμ) φρέσκαρε αρκετά την εικόνα της ΑΕΚ, η οποία βγήκε μπροστά και έψαξε για το γκολ που θα καθάριζε την υπόθεση νίκη. Στο 66' ο Στιλ έσωσε τον Παναθηναϊκό σε τετ α τετ με τον Τζιμπούρ, ενώ στο 67' ο Αλγερινός δεν κατάφερε να κάνει την προβολή και να σπρώξει την μπάλα στην κενή εστία. Στο 69' όμως ο Μπαρμπόσα δεν χαρίστηκε και με ωραίο αριστερό σουτ πέτυχε το τρίτο τέρμα των “κιτρινόμαυρων” και το δεύτερο προσωπικό.

Το 3-1 διατηρήθηκε μέχρι τέλους, παρά τις ευκαιρίες που είχε η ΑΕΚ για περισσότερα γκολ. Έτσι το ματς της επόμενης αγωνιστικής της Ένωσης με τον ΠΑΟΚ θα ξεκαθαρίσει τα πάντα για την πρωτιά στα πλέι οφ, αφού σε περίπτωση νίκης των “κιτρινόμαυρων” περνούν στην κορυφή.

 

ΑΕΚ (Παναγιωτάρας): Ανέστης, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Μάνταλος (90' Τζανετόπουλος), Γιόχανσον, Μπαρμπόσα, Αραβίδης (59' Μπακάκης), Τζιμπούρ (78' Πέκχαρτ)

Παναθηναϊκός (Στραματσόνι): Στιλ, Νάνο, Μέστο, Ταυλαρίδης, Μολέδο, Κουτρουμπής (41' Λέτο), Ζέκα, Λουντ (88' Κλωναρίδης), Μπουμάλ (46' Αμπέντ), Βιγιαφάνιες, Μπεργκ
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags