Facebook Pixel H ΑΕΚ πλήρωσε την καθυστερημένη άφιξη σέντερ φορ
| 2016-08-05 15:12:00

H ΑΕΚ πλήρωσε την καθυστερημένη άφιξη σέντερ φορ

H ΑΕΚ πλήρωσε την καθυστερημένη άφιξη σέντερ φορ

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ευάγγελου Μίχου για το παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Σεντ Ετιέν...

O πρώτος ευρωπαϊκός γύρος για τις ελληνικές ομάδες ολοκληρώθηκε ομολογουμένως με φτωχότατο απολογισμό: 2 νίκες - 3 ισοπαλίες - 5 ήττες. Με δύο ομάδες μας να έχουν ήδη αποκλειστεί, αλλά έτσι κι αλλιώς ΑΕΚ και ΠΑΣ όταν έγινε η κλήρωση ήταν τα αουτσάιντερ. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα μάθουν σήμερα τους αντιπάλους τους - τελευταία εμπόδια πριν από τους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αν και για τη βαθμολογία της χώρας μας, που έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα, είναι υπερ-απαραίτητο πλέον να προκριθούν και οι 3!

Πόσο εύκολο θα είναι, μετά και το «στραπάτσο» του Ολυμπιακού από την... Μπερσεβάρα, δεν παίρνω όρκο, κι ας ήταν πολύ πιο αξιόπιστα τα αγωνιστικά δείγματα γραφής Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Στις ελληνικές ομάδες -για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από τη... σοβαρότητα και τον προγραμματισμό- αποδεδειγμένα δεν ταιριάζουν τα προκριματικά του καλοκαιριού και οι νοκ άουτ αναμετρήσεις...

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ό,τι πέρσι με τον ίδιο αντίπαλο και ο Ατρόμητος, δηλαδή να προκριθεί με δυο νίκες. Δεν είναι εύκολο αυτό που κατάφεραν οι «πράσινοι», αλλά δείχνει πως τον... βοήθησε και το στυλ της ΑΪΚ. Η διαφορά του φετινού ΠΑΟ με τον περσινό είναι πως έχει μεγαλύτερη ποιότητα μεσοεπιθετικά. Αυτή... μίλησε και χθες στη Στοκχόλμη, με τους σκόρερ Ιμπάρμπο και Μπεργκ. Οι «πράσινοι» κυνήγησαν την ουσία, αλλά επαναλαμβάνω η ΑΪΚ μοιάζει με τις μεσαίες ομάδες της Super league, που από ό,τι φαίνεται θα τις έχουν φέτος του χεριού τους. Αλλωστε, οι μεταγραφικές επιλογές του Στραματσόνι εκεί πόνταραν, φέρνοντας παίκτες που μπορούν να καθαρίσουν ματς με τις ατομικές τους ενέργειες. Βέβαια ο Παναθηναϊκός έχει δρόμο ακόμη μέχρι να γίνει καλή ομάδα με την πλήρη έννοια, αλλά σίγουρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αν μάλιστα ο Αλαφούζος πάρει στον Ιταλό κόουτς και τον Σίλντενφελντ, ώστε να καθιερώσει με μεγαλύτερη αξιοπιστία το σύστημα με τα τρία στόπερ, τότε μπορούν οι οπαδοί του να... ονειρεύονται.

Οσον αφορά την ΑΕΚ, περιορίστηκε σε ένα σύντομο... μπες-βγες στην Ευρώπη, που λίγο πρέπει να ξενέρωσε τους φίλους της (έδωσαν εντυπωσιακό «παρών» για την εποχή, χθες στο ΟΑΚΑ). Οχι για την εμφάνιση, αφού συνολικά και στα δυο ματς φάνηκε πως οι διαφορές τής Ενωσης με τη Σεντ Ετιέν ήταν μικρές και η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά για το ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στον Κετσπάγια να έχει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας κυρίως τον σέντερ φορ αλλά και τον εξτρέμ που οι οπαδοί της περίμεναν (ως μεταγραφές) από... πέρσι. Ο Αλμέιδα όταν μπήκε χθες στο ματς έδειξε πως είναι βαρύς ακόμη και «ψάχνει» τη χημεία με τους νέους συμπαίκτες του, ενώ όταν κουράστηκε ο Μπαρμπόσα, η αλλαγή του ήταν ο... Πλατέλλας.

Η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ έκανε μπαμ πως θα κρινόταν στο γκολ. Οποια το έβαζε πρώτη δύσκολα θα έχανε, μετά, την πρόκριση. Πολλές φάσεις δεν έγιναν, η Σεντ Ετιέν ευτύχησε στην πρώτη της τελική να σκοράρει μέσα από τη μικρή περιοχή, στη μοναδική ίσως φάση όπου Τσιγκρίνσκι και Κολοβέτσιος... έχασαν τον σέντερ φορ των «στεφανουά». Η ΑΕΚ είχε ακόμη πιο κλασική ευκαιρία, αλλά ο Μπαρμπόσα στο τέλειο σερβίρισμα του Γκάλο -αμαρκάριστος κι από πιο εύκολη θέση- κατόρθωσε να χάσει το σίγουρο γκολ. Το κεφάλι δεν είναι το δυνατό σημείο του Πορτογάλου, αλλά εκεί φάνηκε η έλλειψη του εύκολου γκολ για τους γηπεδούχους.

Το πρώτο ημίχρονο της ΑΕΚ ήταν το... καλό της, τήρησε το πλάνο του προπονητή της, ήταν κινητική, φρέσκια, συμπαγής. Στην επανάληψη όμως μάλλον εύκολα την «εγκλώβισε» η Σεντ Ετιέν, σε 50λεπτο (μαζί με τις καθυστερήσεις) που έφυγε σχεδόν «σβηστό». Η πρώτη ευκαιρία της ΑΕΚ ήταν στο 81΄ με μακρινό σουτ του Πλατέλλα και η πρώτη των Γάλλων στο 87΄. Τόσο καλά... Δεν βοήθησε πάντως και ο Κετσπάγια την ομάδα με τις αλλαγές ή τις εμπνεύσεις του. Οπως αυτήν της χρησιμοποίησης του Μπακασέτα που ξεκίνησε φορ, συνέχισε ακραίος και τελείωσε ως πλέι μέικερ από τον άξονα. Ειδικά εκεί περισσότερο καθυστερούσε την ανάπτυξη του παιχνιδιού, αφού είναι αργός και σε τέτοιους χώρους γινόταν εύκολη λεία των αντιπάλων του.

Μεγάλη απώλεια για την ΑΕΚ αυτή του Γιόχανσον, που παραμένει αναντικατάστατος στο τωρινό ρόστερ της. Ο φιλότιμος και καλός ανασταλτικά Λαμπρόπουλος δεν μπορούσε να βοηθήσει δημιουργικά όπως ο Σουηδός και στην περίπτωση αυτή φάνηκε ο λάθος μεταγραφικός προγραμματισμός με τον ενδεκαδάτο αμυντικό χαφ που δεν ήρθε ποτέ στην Ενωση. Στο διά ταύτα, οι «κιτρινόμαυροι» αποκλείστηκαν με αξιοπρέπεια και τους μένει η πίκρα πως φάνηκε στο χορτάρι πως θα μπορούσαν και να προκριθούν.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags