Πρόκειται, ίσως, για τον γυμναστή ποδοσφαίρου με τη μεγαλύτερη εμπειρία στη Σούπερ Λιγκ, με θητεία σε μεγάλες ομάδες, που εργάστηκε στο τοπ επίπεδο για πολλά χρόνια.
 
Ο λόγος για τον Δημήτρη Μπουρουτζίκα, μέλος του τεχνικού τιμ του Ατρόμητου μέχρι πριν από λίγο καιρό (αποχώρησε μαζί με τον Δέλλα), που μίλησε στον SportDog για το τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής που υπέγραψε σε ομάδα στα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να βρεθεί σε τοπ φόρμα.
 
Αφορμή για να επικοινωνήσουμε μαζί του ήταν η περίπτωση του Όσκαρ Καρντόσο, αν και ο Δ. Μπουρουτζίκας ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα μιλήσει συγκεκριμένα για τον παίκτη του Ολυμπιακού, καθώς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί με την περίπτωσή του.
 
Η συνέντευξη αφορά αυτά που χρειάζεται, γενικά, ένας ποδοσφαιριστής στην ηλικία του Καρντόσο για να βρεθεί ξανά σε φουλ φόρμα, αν και υπέγραψε συμβόλαιο στα τέλη Αυγούστου και δεν έχει συμμετάσχει στην προετοιμασία της ομάδας του.

"Πρέπει πρώτα να δούμε αν έχει κάνει προετοιμασία ή όχι ο ποδοσφαιριστής. Αν δεν έχει κάνει, πρέπει να κάνει προετοιμασία σε φουλ πρόγραμμα. Δηλαδή ό,τι έκαναν οι συμπαίκτες του νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης πρέπει να έχει υπομονή η ίδια η ομάδα, να του κάνει εργομετρικά, να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Επίσης πρέπει να μελετήσει η ομάδα του τι χρειάζεται ο παίκτης: Είχε τραυματισμούς; Υπήρξε αποχή; Πώς ήταν την περασμένη σεζόν η παρουσία του; Αλλά πρέπει να ξέρουν αν ήταν ενεργός, αν είχε προπονήσεις, αν είχε τραυματισμούς. Δεν είναι σημαίνει ότι επειδή πήραμε έναν παίκτη, πρέπει με το ζόρι να παίξει αμέσως", μας είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο κύριος Μπουρουτζίκας.

Η ηλικία παίζει ρόλο; Χρειάζεται κάτι διαφορετικό ένας ποδοσφαιριστής που είναι 33 ετών και έχει παίξει στο τοπ επίπεδο για χρόνια;
"Όλα παίζουν ρόλο μέχρι να επανέλθει ένας ποδοσφαιριστής. Αλλά επιμένω ότι γενικά όλοι βιάζονται να βάλουν έναν παίκτη να παίξει, ίσως χωρίς να ξέρουν τι έχει κάνει τις προηγούμενες περιόδους. Πρέπει να αποκτήσει πρόγραμμα ένας ποδοσφαιριστής και μετά να βρει χημεία με την ομάδα του. Τώρα όσον αφορά πιθανή επιβάρυνση από συμμετοχή σε ομάδα τοπ επιπέδου: Σε όλες τις μεγάλες ομάδες ακολουθούν επιστημονική διαδικασία φορμαρίσματος και δουλειάς, κάτι που σημαίνει ότι έχει υποδομή κάθε ποδοσφαιριστής που έχει παίξει σε αυτές. Μόνο ένας τραυματισμός (έστω μικροτραυματισμός) μπορεί να πάει πίσω έναν ποδοσφαιριστή σε τέτοια περίπτωση, αν έχει βιαστεί η ομάδα του να τον βάλει να παίξει".
 
Ένας ποδοσφαιριστής με αυτά τα στοιχεία, μπορεί να αποκτήσει ξανά τη φόρμα του μέσα από τους αγώνες ή από τις προπονήσεις;
"Όταν ο ποδοσφαιριστής φτάσει σε καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, τότε θα μπει να παίξει αρχικά 15 - 20 λεπτά και στη συνέχεια περισσότερο. Αυτή είναι η δόκιμη λύση, γιατί πώς μπορείς φορμάρεις έναν ποδοσφαιριστή μέσα από τα παιχνίδια, αν έχεις για παράδειγμα άσχημα αποτελέσματα; Μέσα από τις προπονήσεις μπορείς να τον φορμάρεις και μετά δείχνει τι μπορεί να κάνει".
 

Τέλος, ο Δημήτρης Μπουρουτζίκας μας είπε: "Βλέπω πως όλοι κάνουν μία μεταγραφή και επιμένουν να μπει να παίξει άμεσα. Το χειρότερο είναι να τον βάλεις να παίξει. Μία μεταγραφή πρέπει πρώτα να ελέγχεται καλά αν είχε τραυματισμούς, αν είχε κάνει προετοιμασία, αν είχε παιχνίδια πριν έρθει ή αν είχε αποχή και χρειάζεται να τον επαναφέρεις. Σιγά - σιγά τον εντάσσεις. Αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει να είναι υγιής ο ποδοσφαιριστής, για να μπορεί να αποδώσει για αυτό που τον πήρες".