Γράφει ο Ευάγγελος Μίχος

Για παράδειγμα, αν εδώ και καιρό έχει... πέσει με τα μούτρα στην ανάγνωση - μελέτη του κορυφαίου Ελληνα λογοτέχνη (και όχι μόνο) ή εσχάτως, που περνάει ένας είδος... ιεράς εξέτασης στον οργανισμό ΠΑΟΚ, βρέθηκε κάποιος φίλος - σύμβουλός και του τον σύστησε.

Το να το... γυρίσει βέβαια ο Κλάους από τα πάρτι, τα τατού και τον... Σιανίδη στον Καζαντζάκη δεν είναι... εύκολο ούτε μπορεί να γίνει και πολύ πειστικό επειδή ποστάρεις έναν στίχο ή μια ατάκα από μυθιστόρημά του. Πόσω μάλλον όταν δεν μιλάμε για τον «Τελευταίο Πειρασμό», τον «Αλέξη Ζορμπά», τον «Καπετάν Μιχάλη ή έστω «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» αλλά για το σαφώς λιγότερο γνωστό και δημοφιλές «Αναφορά στον Γκρέκο». Η στροφή στην... ποιότητα θέλει χρόνο, τρόπο, εκπαίδευση κι ασφαλώς δεν εξασφαλίζεται με ψαγμένες ατάκες και ιδιαίτερες φωτογραφίες σαν κι αυτές που ανεβαίνουν κατά εκατοντάδες σε διάφορα προφίλ στα social media με πρωταρχικό σκοπό να κερδίσουν εντυπώσεις και... likes.

Ασφαλώς και δεν έχω πρόθεση να υποτιμήσω τον στράικερ του ΠΑΟΚ, αλλά μετά από τόσες ημέρες σιωπής σε όσα έχουν γραφτεί - ακουστεί γι' αυτόν το να «απαντάει» με ένα μήνυμα... σοφού, δεν σημαίνει πως τον κάνει αυτομάτως και πιο σοφό ή θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει.

Τι θέλω να πω; Το να γίνεται... Καζαντζάκης, μέσω του παραλληλισμού που παραπέμπει η χθεσινή του ανάρτηση στο Instagram, μου βγάζει πολύ περισσότερο επικοινωνία και δηθενιά και λιγότερο ουσία και αλήθεια. Είπαμε, η πραγματική ζωή, το πραγματικό ποδόσφαιρο δεν είναι στο διαδίκτυο και η... χρήση των social media μπορεί να εξελιχθεί σε εξάρτηση και επικίνδυνη κατάχρηση. Κάπως έτσι άλλωστε έκανε έξαλλο και τον Ιβάν Σαββίδη, όταν λίγες ώρες μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Πανιώνιο ανέβασε φωτογραφία - απόδειξη πόσο ωραία περνάει με τους φίλους του σε γενέθλιο πάρτι στην Αθήνα. Είναι θέμα νοοτροπίας που δεν αλλάζει επειδή ξαφνικά ανακάλυψες τον... Καζαντζάκη.

O Κλάους Αθανασιάδης περνάει τις χειρότερες ημέρες του στον ΠΑΟΚ, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τα όσα ακολούθησαν την ήττα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και την αμφισβήτηση που βιώνει κι από τον κόσμο. Αποτελεί δε κοινό μυστικό στη Θεσσαλονίκη, ότι το μέλλον του στην ομάδα θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό στο ραντεβού που θα έχει με τον Ιβάν Σαββίδη, όταν ο τελευταίος έρθει Ελλάδα.

Ο ιδιοκτήτης - πρόεδρος του ΠΑΟΚ εμφανίζεται να είναι ενοχλημένος με τον Κλάους και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις εμφανίσεις του, αλλά κυρίως με τα όσα κάνει εκτός γηπέδων. Ο Σαββίδης θέλει από τον αρχηγό της ομάδας να είναι ο ηγέτης της παντού, δίνοντας ακόμη και το παράδειγμα στους συμπαίκτες του (ειδικά στους νεότερους). Οπότε πρέπει να περιμένουμε τη συνάντησή τους ώστε να φανεί αν θα του δώσει μια ακόμη ευκαιρία ή θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια αποχώρησής του (με πώληση ή με δανεισμό και οψιόν αγοράς του). Ηδη υπήρξε φημολογία για ενδιαφέρον της γερμανικής Ινγκολσταντ, ενώ πάντα υπάρχει και η προοπτική της Κίνας εν όψει Γενάρη, χωρίς να ξέρουμε πόσο... συγκινεί τον άσο, παρά τα δεδομένα πολύ καλά λεφτά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά.

Τι όμως, έκανε χθες ο διεθνής επιθετικός, εν αναμονή του ραντεβού του με τον Βig Σαββίδη; Στον οποίον πρόεδρο του ΠΑΟΚ αρέσουν όλοι οι κορυφαίοι Ελληνες στο είδος τους και ο Κρητικός λογοτέχνης ασφαλώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανέβασε μια φωτογραφία με τη φιγούρα του Νίκου Καζαντζάκη ενώ διαβάζει, ζωγραφισμένη (γκράφιτι) στον άσπρο τοίχο ενός μικρού σπιτιού (το οποίο πάντως περισσότερο παραπέμπει σε... φυλακή με κάγκελα) και αποτυπωμένη τη φράση «κι ένας ανήφορος έλαμψε μπροστά του»!

Στίχος που προέρχεται από το μυθιστόρημα «Αναφορά στον Γκρέκο». Με την επιλογή της συγκεκριμένης φράσης αλλά και του... αφορισμένου Καζαντζάκη (είχε χαρακτηριστεί από την Εκκλησία της Ελλάδας «ιερόσυλος», είχε αφοριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας σαν «ο γιος του Σατανά», αφορισμός όμως, που δεν ήταν έγκυρος αφού δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας), γίνεται προφανής ο παραλληλισμός που επιδιώκει ο ποδοσφαιριστής. Ο Κλάους θέλησε να δείξει το πώς νιώθει, τι σκέφτεται, την περίπλοκη ψυχολογική του κατάσταση.

Δεν ξέρω κατά πόσο έπεισε τον Ιβάν Σαββίδη, αν αποτέλεσε... ιδέα κάποιου «επικοινωνιολόγου» του παίκτη, κυρίως πόσο θα τον ωφελήσει μακροπρόθεσμα. Σπουδαίος ο Καζαντζάκης, αλλά δεν μπορεί να βάζει αυτός... γκολ. Ισως τελικά έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για ένα «διαζύγιο», που υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι το καλύτερο και για τον Αθανασιάδη και για τον ΠΑΟΚ...

Πηγή: Goal