Facebook Pixel Sportdog.gr | Σε διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο - Τι ισχύει με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ
| 2018-11-24 08:09:00

Σε διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο - Τι ισχύει με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ

Sportdog Team
Σε διαβούλευση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο - Τι ισχύει με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ

Και η κατασκευή γηπέδων στο προσκήνιο.

Το απόγευμα της Παρασκευής (23/11) δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τη Δευτέρα (3/12), το  Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού - Προπονητές και Εκπαιδευτές - Ιδιωτικά Γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων - Δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ομοσπονδιών και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό η κυβέρνηση έχει αλλαγές και σε Ομοσπονδίες όπως για παράδειγμα την ΕΠΟ, στο αυτοδιοίκητο της οποίας «υποκλίνεται», αφήνοντας στην άκρη όσα προέβλεπε ο νόμος 4326/2015 του Σταύρου Κοντονή, όπως αναφέρει το sdna.

Στο νομοσχέδιο πρώην υφυπουργού Αθλητισμού, αναφορικά με την Ομοσπονδία σημειώνονταν ότι η ΕΠΟ ρυθμίζει θέματα του ποδοσφαίρου και της λειτουργίας της «στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία – με δεδομένο πως η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος της οποίας είναι η ΕΠΟ».

Τώρα στο άρθρο 81, παράγραφος 14 σημειώνεται ότι: «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος». Πλήρης υποταγή στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ  δηλαδή και επιστροφή στα όσα ανέφερε ο νόμος Ορφανού το 2006.

Οι  θητείες

Σε ότι αφορά τις θητείες των Ομοσπονδιών θα μπορούν, από εδώ και στο εξής, να είναι δύο σερί ή τέσσερις συνολικά.

«Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας του δ.σ. εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας είναι επανεκλέξιμοι για μέχρι δύο (2) διαδοχικές ή τέσσερις (4) συνολικά θητείες, πλήρεις ή μη. Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου συνολικής θητείας των παραπάνω μελών του δ.σ. δε λαμβάνονται υπόψη θητείες που ξεκίνησαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου» αναφέρει το άρθρο 80, παράγραφος 14.

Στο άρθρο 106 σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού θα μπορεί να διακόπτει πρωταθλήματα έπειτα από διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες και όχι με τη γνώμη τους ενώ τα διοικητικά πρόστιμα θα τα επιβάλλει πλέον η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Τα γήπεδα

Στο άρθρο 93 ανοίγει ο δρόμος για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ για να χτίσουν ή να ανακατασκευάσουν τα δικά τους γήπεδα.

«1. Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (Α.Α.Ε) μπορούν, ύστερα από άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να αναθέτουν, με δική τους δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση (α) των αθλητικών εγκαταστάσεων του ιδρυτικού τους αθλητικού σωματείου ή και (β) αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ή στο Ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να τις χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις».

Όπως αναφέρει  η παράγραφος 2, αρκεί να μην θίγεται η οικονομική βιωσιμότητα της Α.Α.Ε και διαπιστώνεται η νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων με τα οποία πρόκειται να καλυφθεί η δαπάνη για την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της παρ. 1»

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags