Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Να τι συμβαίνει με Μακέντα και τι περίμεναν Δώνης, Νταμπίζας
| 2019-04-07 11:00:00

Θέλει... Λιβάγια στον ΠΑΟ ο Δώνης - Έτσι "φτιάχνει" Μακέντα - Ξέχασαν Μπεργκ, δεν είναι Πόνσε!

του Νίκου Στεργίου
Θέλει... Λιβάγια  στον ΠΑΟ ο Δώνης - Έτσι "φτιάχνει" Μακέντα - Ξέχασαν Μπεργκ, δεν είναι Πόνσε!

Τι... σκαρφίστηκε ο Έλληνας τεχνικός; Ποιον "τρώει" για ποιον;

 

Παναθηναϊκός: «Τον Φεντερίκο είχαμε ξεχωρίσει από τον Ιούλιο. Αυτόν θέλαμε για να είναι ο επιθετικός μας, απλώς έπρεπε να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να το πετύχουμε». Αυτή ήταν η δήλωση του Νίκου Νταμπίζα, αρχές φθινοπώρου, στην παρουσίαση του Φεντερίκο Μακέντα από τον Παναθηναϊκό.

Ο Παναθηναϊκός, το καλοκαίρι, έχοντας τους μεταγραφικούς περιορισμούς, δεν έψαχνε «δεκάρι». Δεν έψαχνε εξτρέμ. Φορ περιοχής έψαχνε. Και βάσει των όσων δήλωσε ο τεχνικός του διευθυντής στην παρουσία του νέου αποκτήματος, τον βρήκε στο πρόσωπο του Ιταλού.

Γνωστός στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Όλοι τον ξέρουν. Ως φουνταριστό. Ποτέ δεν έπαιξε κάτι το διαφορετικό. Ακόμη και στη Νοβάρα, πέρυσι, που ο ίδιος ισχυρίστηκε πως σε μερικά ματς έπαιξε στα άκρα, το έκανε σε μια ομάδα η οποία υποβιβάστηκε από τη serie b. Πιας’ τ’ αυγό δηλαδή…

Ο Μακέντα ξεκίνησε τη σεζόν παίζοντας ακριβώς στη θέση που έπαιζε σε όλη του την καριέρα. Στη θέση για την οποία αποκτήθηκε. Φουνταριστός. Ξεκίνησε καλά. Σκοράροντας. Και μοιραία, άρχισαν και οι προφανώς υπερβολικοί παραλληλισμοί με τον Μπεργκ.

Κάτι ακόμη όμως που είναι γνωστό για τον Ιταλό είναι πως ποτέ δεν είχε το γκολ. Ο Νταμπίζας και ο Δώνης έλεγαν πως περίμεναν από τον φουνταριστό που θα έρχονταν το περασμένο καλοκαίρι να πετύχει «10-15 γκολ». Προφανώς παραγνώριζαν πως σε όλη του την καριέρα, ο Μακέντα μια φορά «έγραψε» διψήφιο αριθμό τερμάτων (τη σεζόν 2013-14, στην Τσάμπιονσιπ με τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ).

Ως τώρα, άλλωστε, με τρία ματς να απομένουν στο πρωτάθλημα, έχει πετύχει επτά, χαρίζοντας πάντως με αυτά δύο νίκες (επί ΠΑΣ και Ατρόμητου) και δύο ισοπαλίες (κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Λάρισα). Και τα δέκα, παίζοντας – λόγω της τιμωρίας που καλείται να εκτίσει – σε ένα ματς ακόμη ως τη λήξη του πρωταθλήματος, ούτε φέτος θα τα φτάσει.

Ο Μακέντα στην πορεία της χρονιάς, «πάγωσε». Εδώ και τέσσερις μήνες έχει πετύχει μόλις δύο γκολ, το ένα μάλιστα με πέναλτι. Μοιραία, οι παραλληλισμοί με τον Μπεργκ, ξεχάστηκαν. Νομοτελειακά, λόγω της ευχέρειας (πάλι καθ’ υπερβολή…) που δείχνει με την μπάλα στα πόδια και των πασών που μοιράζει, άρχισε η κουβέντα για το ότι «δεν είναι φορ», πως θα «πρέπει να παίζει δεκάρι».

Ο Δώνης βλέποντας την μακριά περίοδο αφλογιστίας του, προσπαθεί να τον βοηθήσει. Είτε βάζοντας πάντα έναν παίκτη κοντά του (όπως για παράδειγμα τον Χατζηγιοβάννη στο χτεσινό παιχνίδι με τον Αρη – παρότι ο μικρός δεν θέλει να παίζει σε τέτοιο ρόλο), είτε προσπαθώντας να τον μετατρέψει στον… Λιβάγια του Παναθηναϊκού, σε έναν επιθετικό δηλαδή… ελευθέρας βοσκής, με ελευθερία κινήσεων στο μήκος και στο πλάτος του γηπέδου.

Ο Μακέντα όμως δεν είναι τέτοιος επιθετικός. Ο Μακέντα αποκτήθηκε για φουνταριστός. Δεν έχει παίξει ποτέ στην καριέρα του σε τέτοιο ρόλο και ακόμη και αν μπορεί να τον επωμιστεί στον Παναθηναϊκό (θυσιάζοντας όμως για παράδειγμα τον Μπουζούκη, ο οποίος στη φυσική του θέση, πίσω από τον φουνταριστό, έχει παίξει ελάχιστα φέτος…), ο Παναθηναϊκός δεν έχει φουνταριστό που να μπορεί να παίξει τον ρόλο του… Πόνσε.

Και δεν τον έχει γιατί γι’ αυτόν τον ρόλο αποκτήθηκε ο Μακέντα. Κανείς άλλος. Για να παίξει φορ. Μόνο φορ. Γιατί τέτοιος ήταν σε όλη του την καριέρα και φυσικά τέτοιος είναι και τώρα που στην Ελλάδα, για να δικαιολογήσουμε άλλες καταστάσεις και πιθανώς ακόμη και αστοχίες ή λάθος κρίσεις, βαφτίζουμε το ψάρι, κρέας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μπορεί στον Παναθηναϊκό - Φουλ μπακ με γκολ - Εκρηκτικός χαρακτήρας - Παίρνει πολλά"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags