Τη λέξη αυτή την έβαλε ξαφνικά στη ζωή μας ο Ανδρέας Βγενόπουλος, όταν ζήτησε από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να λογοδοτήσει για ένα ποσό 10,5 εκατ. ευρώ που ήταν πιστωμένο στο λογαριασμό της.

Όταν μετά από λίγες ώρες το ποσό αυτό μαζεύτηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ γιατί (από κεκτημένη ταχύτητα υποθέτω) ο Μr Mig είχε «ξεχάσει» ότι με εντολή του προέδρου Νικόλα Πατέρα επιστράφηκαν 5 εκατ. από τα αδιάθετα της ΓΗΠΕΛ στα ταμεία της ΠΑΕ, η λογοδοσία που ζήτησε αρχικά και προφανώς εκπληρώθηκε με τη σχετική ανακοίνωσή του Τζίγγερ, μετατράπηκε ξαφνικά σε όρο ανάληψης από την πλευρά του των όποιων δεσμεύσεων τυχόν προκύψουν στην πορεία πέραν των γνωστών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα. Συμβάσεις που τις γνωρίζει ο κ. Βγενόπουλος εδώ και ενάμιση χρόνο από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ και από τον σχετικό έλεγχο που έκανε η Deloitte, τα αποτελέσματα του οποίου τα γνωστοποίησε σε όλους τους μετόχους από τον Μάιο του 2010.

Αναρωτιέμαι, τώρα ανακάλυψε ο κ. Βγενόπουλος ότι μπορεί να προβληθούν αξιώσεις κατά του Παναθηναϊκού στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο; Από ποιον μπορεί να προβληθούν αυτές οι αξιώσεις; Από την πλευρά του Βωβού; Τι σύμβαση έχει υπογράψει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την εταιρία του Βωβού και εμείς δεν το γνωρίζουμε; Καμία απολύτως. Και πώς μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να προκύψει ευθύνη του Παναθηναϊκού, άρα και αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, από τη στιγμή που το έργο δεν έχει σκαλώσει με δική του υπαιτιότητα παρά μόνο μετά από μια δικαστική απόφαση;

Υπάρχει κάτι που το ξέρει ο κ. Βγενόπουλος και δεν το ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι; Κι αν ναι, γιατί δεν γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος για να μας βάλει κι εμάς στο πνεύμα; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλους μας να μάθουμε μερικά στοιχεία αυτής της γαργαλιστικής υπόθεσης για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πιο καθαρή άποψη πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα. Φυσικά και ενδιαφέρει τον κόσμο του Παναθηναϊκού το πώς διατέθηκαν αυτά τα 4,5 εκατ. ευρώ της ΓΗΠΕΛ κι αν διατέθηκαν λάθος, να κατηγορήσει αυτόν που τα διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο.

Να τις πληρώσει κιόλας από την τσέπη του αν ήταν όντως τόσο κακές αποφάσεις; Θα είχε ενδιαφέρον αυτό, αν ο εκάστοτε πρόεδρος πλήρωνε μόνος του τη ζημιά των κακών του επιλογών σε όλα τα θέματα, μεταγραφικά και μη. Θα είχε πλάκα να ανοίξει τέτοια φάμπρικα και να ζητηθεί μετά από τον Πατέρα να πληρώσει από την τσέπη του πχ τον Σόουζα και τον Μελίσση. Ή ο Βγενόπουλος τις ζημιές που τυχόν προκάλεσαν στους μετόχους των εταιριών του κάποιες κινήσεις που τις έκανε και δεν βγήκαν.

Θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στον Παναθηναϊκό ο κ. Βγενόπουλος αν γινόταν λιγάκι πιο συγκεκριμένος, γιατί έτσι γενικός κι αόριστος όπως εμφανίζεται, είναι σα να θέλει να υποχρεώσει τον Βαρδινογιάννη να μη δώσει ουσιαστική απάντηση παρά μόνο μέσω της δικαστικής οδού, όπως έχει ήδη προαναγγείλει. Όταν υπάρχει μια μάλλον άγαρμπη προσέγγιση ενός θέματος και αφήνονται πράγματα να αιωρούνται, είναι κομματάκι δύσκολο να μπει κάποιος στη διαδικασία να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας όταν δεν υπάρχει κάτι απτό και συγκεκριμένο.

Έτσι όπως αντιλαμβάνεται η αφεντιά μου τα πράγματα και δε νομίζω ότι τα αντιλαμβάνεται λάθος, η ΓΗΠΕΛ έχει πάψει να έχει ουσιαστικές δραστηριότητες εδώ και 2,5 χρόνια, από τότε δηλαδή που σταμάτησε το έργο με απόφαση του ΣτΕ. Σ' αυτό το διάστημα, οι όποιες κινήσεις έκανε εξαντλήθηκαν στο επίπεδο της νομικής υποστήριξης και κάποιων παρεμβάσεων κατά τη σύνταξη της τροπολογίας που θα πήγαινε προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να προασπιστούν τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού.

Άρα δεν έχει κάνει κάποια κίνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα που να έπιασε εξ απήνης τον κ. Βγενόπουλο, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Τα πράγματα είναι στην κατάσταση που τα ήξερε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο ίδιος έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό και δεν τα παρακολουθούσε εξ' αποστάσεως, όπως συνέβη απ' όταν αποχώρισε μαζί με τον Νικόλα Πατέρα.

Αναρωτιέμαι, πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχε θέμα λογοδοσίας του Βαρδινογιάννη; Κι αν υπήρχε, γιατί ουδέποτε το έθεσε ο κ. Βγενόπουλος; Όταν πέρυσι το Σεπτέμβρη συμφωνούσε να πάρει το 25% της ΠΑΕ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δεν υπήρχε τότε θέμα ΓΗΠΕΛ; Δεν υπήρχαν υποψίες κακοδιαχείρισης ούτε και κίνδυνοι αξιώσεων από τρίτους; Αν υπήρχαν, γιατί δεν έθεσε από τότε όρο τη ΓΗΠΕΛ στη συμφωνία;

Έπειτα, αν υπάρχει κάτι περίεργο στη σύμβαση της ΠΑΕ με την εταιρία ΑΚΤΩΡ, την οποία (με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ) υπέγραψαν ο Νικόλας Πατέρας ως πρόεδρος της ΠΑΕ και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ως πρόεδρος της ΓΗΠΕΛ, γιατί δεν είχε εγείρει τότε ο κ. Βγενόπουλος τις αντιρρήσεις του; Γιατί κάποιος από τους εκπροσώπους του στο ΔΣ δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό; Να πει ότι υπάρχει καλύτερη προοπτική με την τάδε εταιρία κι ας καταψηφιζόταν στη συνέχεια η πρότασή του από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Αλλιώς είναι να λες ότι εγώ τότε διαχώρισα τη θέση μου και πρότεινα κάτι άλλο αλλά δεν πέρασε, κι αλλιώς να λες σε όλα «ναι» και μετά από κάτι μήνες να θυμάσαι ξαφνικά ότι είχες επιφυλάξεις και ερωτηματικά.

Αυτό σημαίνει πολυμετοχικότητα και δημοκρατία. Να λέει ο καθένας τη γνώμη του και να περνά η γνώμη της πλειοψηφίας. Αλλά απ' όσο ξέρω, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις δεν εκφράστηκαν από την πλευρά του κ. Βγενόπουλου, παρά μόνο η (λογική κατ' εμέ) τοποθέτησή του ότι αν είναι να κολλήσουμε στον Βοτανικό, να κοιτάξουμε αλλού εναλλακτική λύση. Τότε ήταν που μίλησε πρώτη φορά για την «Πράσινη Πολιτεία» στο ΟΑΚΑ. Άλλο αυτό και άλλο να «υποψιάζεσαι» εκ των υστέρων περίεργες συμφωνίες και κινήσεις, για τις οποίες δεν έχεις πει μέχρι τότε κουβέντα.

Με το φτωχό μου το μυαλό, ο μόνος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό από απαιτήσεις τρίτων, είναι στην περίπτωση που ξεσκαλώσει το θέμα του Βοτανικού από όλες τις άλλες πλευρές και ενώ είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσουν, μπλοκάρει το έργο από την ίδια την ομάδα. Με πιο απλά λόγια, αν έχει πάρει την ΠΑΕ ο Βγενόπουλος και επειδή για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν θέλει το Βοτανικό, αρνηθεί να ακολουθήσει να πέσουν τα άλλα εμπόδια. Ακόμα κι έτσι όμως, η προηγούμενη διοίκηση έχει φροντίσει να ακυρώσει τη σύμβαση με το Δήμο Αθηναίων, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια νομική αντίδραση από την άλλη πλευρά που να μας υποψιάζει ότι θα προκύψει σοβαρό θέμα. Δεν έχει προσβληθεί από τον Δήμο η ακύρωση της σύμβασης και νομική δέσμευση δε φαίνεται να υπάρχει.

Επειδή είμαι άνθρωπος που του αρέσει να πατάει στον πλανήτη Γη και να μην παραμυθιάζεται εύκολα από παραμυθάκια με χαλίφηδες και εμίρηδες, περιμένω από τον κ. Βγενόπουλο να βγει μπροστά και να δώσει αυτός τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Είναι ο μόνος που έδειξε πρόθυμος να βρει μια διέξοδο και όλοι θα πρέπει να τον στηρίξουνε αν το αποφασίσει.

Αν όμως για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπορεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, που δεν είναι καθόλου μικρό τη σήμερον ημέρα, θα προτιμούσα αντί να παίζει την κολοκυθιά, να βγει και να πει «σόρι παιδιά, προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα». Θα είμαι τότε ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσει. Τα πράγματα είναι απλά: μπορεί και θέλει να πάρει στα χέρια του ο Ανδρέας Βγενόπουλος την καυτή πατάτα; ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Με ένα ΝΑΙ, προχωράμε. Αν ΟΧΙ, ας το πει ευθέως χωρίς να πετάει συνεχώς και με οποιαδήποτε πρόφαση τη μπάλα στην εξέδρα. Ούτε καλό κάνουν στον ίδιο τέτοιες τακτικές ούτε και στην ομάδα.

Πηγή: leoforos.gr