Παναθηναϊκός - Εμάνουελ Ινσούα: Ο Αργεντινός μπακ είναι φευγάτος από τους Πράσινους για άλλη μεγάλη ελληνική ομάδα ή μήπως όχι;

«Eίναι φήμες… Κι αν είναι αληθινές, με ικανοποιεί να γνωρίζω ότι οι άλλες μεγάλες ομάδες της Ελλάδας με παρακολουθούν. Όμως, δεν αλλάζω αυτό που έχω πει και θα λέω. Στην Ελλάδα αναγνωρίζω τον εαυτό μου μόνο ως μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού, λόγω της αγάπης που μου έδωσε ο κόσμος του», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Εμάνουελ Ινσούα για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Και όσο το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του στον Παναθηναϊκό δεν προχωρά τόσο θα χύνεται περίσσιο μελάνι στα μεταγραφικά σενάρια.

Το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι αν μπορεί ο Αργεντινός αριστερός μπακ να ανέβει επίπεδο. Γιατί είναι διαφορετικό να παίζεις στον μνημονιακό Παναθηναϊκό και μετά να μεταπηδάς σε ομάδες που κάνουν πρωταθληματισμό και έχουν παρουσία στην Ευρώπη.

Για την υπόθεση του Αργεντινού κλήθηκαν να μιλήσουν στο sportdog δύο παλιά αριστερά μπακ, ο Νίκος Καρούλιας και ο Νίκος Σταθόπουλος.

«Η ηλικία του είναι καλή (29 χρονών). Είναι ένα αρκετά καλό μπακ. Μου αρέσει η ψυχή του, η δυναμική του, ο ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς του. Δεν υστερεί από τεχνική. Ωστόσο τα στοιχεία που προανέφερα υπερισχύουν κατά πολύ της τεχνικής του», αναφέρει ο Νίκος Καρούλιας και προσθέτει: «θα πρέπει να δούμε την απόδοσή του από δύο πρίσματα, την αμυντική και την επιθετική του λειτουργία. Αμυντικά είναι αρκετά καλός και σταθερός στη θέση του. Υστερεί σε ταχύτητα. Όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, εκεί δεν είναι καλύτερος. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερος του Τσιμίκα και του Βιεϊρίνια. Είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Γιαννούλη».

Δεν θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να κοίταζε σε περιπτώσεις ανώτερες του Τσιμίκα; «Δεν μπορεί να πάρει καλύτερο του Τσιμίκα. Πού να τον βρει; Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει, ει δυνατόν, έναν ισοδύναμο. Και αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Ο Ινσούα μπορεί να τον αντικαταστήσει αλλά δεν θα είναι Τσιμίκας. Ασφαλώς όμως ο Αργεντινός μπορεί να σταθεί. Έχει τη στόφα του τσαμπουκά, του δυνατού με αρκετά αμυντικά προσόντα. Θα ανταποκριθεί», απαντά ο βετεράνος άσος του Παναθηναϊκού και καταλήγει: «Το ίδιο ισχύει και για τον ΠΑΟΚ. Σαν μπακ απ του Γιαννούλη μπορεί να σταθεί εύκολα. Οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και θέλουν δύο καλές 11άδες θέλουν παίκτες όπως ο Ινσούα, ο οποίος μπορεί να αναπληρώσει βασικό παίκτη που περνά περίοδο ντεφορμαρίσματος και να βγάλει μία χρονιά με πολλά παιχνίδια».

Αντίθετη άποψη έχει για τον Ινσούα ο Νίκος Σταθόπουλος. «Από τους σύγχρονους παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα στη θέση του είναι ένας δυνατός μπακ. Έχει την ταχυδύναμη της εποχής. Δεν τον λες μπαλαδόρο. Εγώ νομίζω, ότι σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ πρέπει να παίζουν παίκτες που ξέρουν μπάλα», είναι το πρώτο σχόλιο του βετεράνου αριστερού μπακ της ΑΕΚ (1965-1974).

Ποιος αριστερός μπακ θα μπορούσε να λειτουργήσει στον Ολυμπιακό; «Ο Γιαννούλης του ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα όμως, αν δεν μπορεί να πάρει αυτόν από Ελλάδα, θα πρέπει να κοιτάξει στο εξωτερικό», απαντά.

Ο παλιός άσος στη συνέχεια ανέλυσε τη φιλοσοφία του για τα αριστερά μπακ. «Για μένα το αριστερό μπακ θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί και το δεξί του πόδι. Να μην το έχει μόνο για να... ανεβαίνει στο τρόλεϊ».

Δηλαδή να είναι ένας παίκτης πασπαρτού, όπως ο Κοπιτσής που είχε και τα δύο πόδια; «Ναι έτσι! Μπορείς να μου βρεις έναν τέτοιο παίκτη; Τέτοιος παίκτης μπορεί να παίξει σε αυτές τις ομάδες. Οι αριστεροπόδαροι οι καλοί σπανίζουν. Ο Γεωργάτος ήταν αριστεροπόδαρος κλασικός, όπως και ο Καρούλιας. Δεν μπορείς όμως να βρεις εύκολα τέτοιους παίκτες. Γι'αυτό παίρνεις παίκτες που παίζουν με το δεξί πόδι, για να μην παίζει μόνο πάνω στη γραμμή, να μπαίνει και μέσα».

Να τοποθετείται δηλαδή ένας παίκτης δεξιοπόδαρος, όπως επιτυχημένα γίνεται στα αριστερά εξτρέμ, ούτως ώστε να συγκλίνει; «Ακριβώς αυτό. Οι μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ελεύθεροι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όχι να τους χρησιμοποιούν οι προπονητές σαν έξω δεξιά ή έξω αριστερά», αναφέρει και καταλήγει: «Πάρτε παράδειγμα τον Μαρτσέλο της Ρεάλ. Ποδοσφαιριστή τέτοιο βέβαια δύσκολα μπορείς να βρεις και να τον φέρεις στην Ελλάδα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα τραβάς τα μαλλιά σου! Σε αυτή την ομάδα της Αγγλίας αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής ο Νταμπίζας!