Δεν ξέρω εσείς, η αφεντιά μου πάντως απολαμβάνει μέχρι εκεί που δεν παίρνει τα μεγάλα ζόρια που τραβάνε οι απέναντι βλέποντας τη δική τους πολυδιαφημισμένη ομάδα να μην μπορεί να αλλάξει δεύτερη πάσα και τον Παναθηναϊκό των τόσων προβλημάτων να περνά σπαθάτα από μια ακόμη δύσκολη έδρα, κόντρα σε ανέμους πολλαπλών ταχυτήτων.

Ξεκινάς τη μέρα σου και βλέπεις τι; Λίγες ώρες μετά το δικό τους ντέρμπι με την ΑΕΚ κι άλλες τόσες πριν από το κρίσιμο παιχνίδι τους με την Ντόρτμουντ για το Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Παναθηναϊκό ασχολούνται οι εφημερίδες τους και όχι με τα δικά τους. Πρώτο θέμα η νίκη στη Ξάνθη και για το ΦΩΣ και για τον Πρωταθλητή, με κάτι γράμματα ναααα, απ’ αυτά που βγάζουν μάτι.

Για ποιο λόγο ακριβώς σκούζουν, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν. Σκούζουν έτσι για σκούξουν και να δημιουργήσουν κλίμα επηρεασμού των διαιτητών με τον γνωστό πατροπαράδοτο τρόπο. Μαύρη προπαγάνδα ως συνήθως. Σε αυτό το σπορ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμή τους. Το ξέρουν τόσο καλά, ακριβώς επειδή οι ίδιοι το έχουν γεννήσει.

Υπάρχει μεγάλος πόνος και τους καταλαβαίνω. Δεν είναι μικρό πράγμα να βλέπεις τον χαϊδεμένο Ολυμπιακό να σέρνεται και λίγες ώρες μετά τον Παναθηναϊκό των τόσων προβλημάτων να γκρεμίζει τα μπλόκα και να περνά νταηλίδικα από άλλη μια δύσκολη έδρα, όπου ποτέ δεν του χαρίστηκε τίποτα. Τους έκατσε ανάποδα το παιχνίδι όχι μόνο σαν αποτέλεσμα αλλά γενικά σαν εικόνα, γι’ αυτό και μέσα στην αμηχανία τους διάλεξαν την πεπατημένη για να ψαρέψουν πάλι σε θολά νερά.

Είναι ομολογουμένως διασκεδαστική η προσέγγιση που έκαναν στο παιχνίδι της Ξάνθης. Κάθεσαι σε μια γωνιά, τους ακούς και γουστάρεις. Είναι τόσο φανερή η αμηχανία τους, που νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να τους πάρει στα σοβαρά. Δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους και το ξέρουν. Κλασικές αντιδράσεις ανθρώπων που έχουν χάσει τη σιγουριά και την ψυχραιμία τους. Είναι ενοχλητικό στην αρχή, αλλά αν το δεις χαλαρά, εύκολα το διασκεδάζεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός ζόρισε πολύ κόσμο με τον τρόπο που έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά στην Ξάνθη. Με τερματοφύλακα ένα παιδί 17 χρονών και αναπληρωματικό έναν 19χρονο, χωρίς κλασικό επιθετικό στην ενδεκάδα, με Κατσουράνη και Καραγκούνη ξεζουμισμένους από την Εθνική να μένουν στον πάγκο, χωρίς ματς στα πόδια του εδώ και ένα μήνα, με δέκα παίκτες για σχεδόν μία ώρα και με κόντρα άνεμο (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα, έδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Η νίκη στην Ξάνθη, ειδικά με τον τρόπο που ήλθε, ήταν κάτι πολύ παραπάνω από τρεις βαθμούς. Άνοιξε με πειστικό τρόπο ένα δύσκολο σερί πέντε κρίσιμων παιχνιδιών μέσα σε ένα μήνα, με πιο βατό θεωρητικά αυτό του ερχόμενου Σαββάτου με τον Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ, ο οποίος όμως πάντα έχει τον τρόπο του να δυσκολεύει τον Παναθηναϊκό. Ακολουθούν στη σειρά τα κλασικά ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την ΑΕΚ εντός και τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης», όπου θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Το μήνυμα που έστειλε ο Παναθηναϊκός στην Ξάνθη όλοι θα το πάρουν πολύ σοβαρά. Και οι αντίπαλοι αλλά και οι δικοί του οπαδοί, αρκετοί εκ των οποίων ήταν δύσπιστοι μετά τις ευρωπαϊκές αποτυχίες του καλοκαιριού, μέσα στη δίνη της διοικητικής αβεβαιότητας, των οικονομικών προβλημάτων και της εμφύλιας διαμάχης.

Ο Φερέιρα κάνει καλή δουλειά και βγαίνει αυτό στο παιχνίδι. Το βλέπεις ότι οι «πράσινοι» έχουν μπει σε άλλη λογική και είναι ομάδα με πλάνο, αρχή, μέση και τέλος. Μια ομάδα που ζητάει την προσοχή και τη στήριξη των οπαδών της. Και κυρίως την εμπιστοσύνη που πήγε να χαθεί στο ξεκίνημα της σεζόν. Αξίζει να τα έχει, γιατί δουλεύει για να τα κερδίσει. Δεν επαιτεί. Τα διεκδικεί με το σπαθί της, γι’ αυτό και θα τα κατακτήσει.

Πηγή: leoforos.gr