Εθνική Ελλάδας: Την άποψη ότι η αποτυχία της Εθνικής στο Nations League αποδίδεται σε γενικότερες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου εξέφρασε ο Μάκης Τζάτζος.

Ο βετεράνος άσος μίλησε στο sportdog μετά την αναμέτρηση με τη Σλοβενία και δήλωσε ενάντιος στην ιδέα της αποχώρησης του Φαν'τ Σιπ από το ομοσπονδιακό συγκρότημα.

Ο παλαίμαχος μέσος΄, που με τη φανέλα της Skoda Ξάνθη μάγευε τα γήπεδα τη δεκαετία του '90, στάθηκε στην έλλειψη Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις μεγάλες ομάδες και απέδωσε το πρόβλημα της Εθνικής στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Τζόλη και σχόλιασε τις κόντρες των ομάδων με φόντο το ομοσπονδιακό συγκρότημα. 

"Να μείνει ο Φαν'τ Σιπ, αυτός είναι το πρόβλημα;"

Ποια εικόνα σας άφησε η Εθνική με τη Σλοβενία;

"Εμένα η ομάδα μου άρεσε. Ήταν καλύτερη από την αντίπαλο. Θα μπορούσε να είχε κερδίσει. Είχε τις ευκαιρίες. Το κακό είναι ότι φτάσαμε σε ένα παιχνίδι, στο οποίο θέλαμε μόνο τη νίκη. Θα έπρεπε να είχαμε καθαρίσει πιο μπροστά το θέμα πρόκρισης. Είχαμε τις δυνατότητες. Είναι άσχημο που δεν βγήκαμε πρώτοι. Αλλά εμένα μου αφήνει θετικές εντυπώσεις η ομάδα. Έχει αλλάξει τρόπο παιχνιδιού. Προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Έχουν μπει νέα παιδιά στην ομάδα. Οπότε χρειάζεται υπομονή. Γιατί και το ποδόσφαιρο που έχουμε έχει τα προβλήματά του και έτσι επηρεάζεται και η Εθνική. Όταν στις μεγάλες ομάδες που είναι η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας δεν έχουμε πολλούς Έλληνες αυτό επηρεάζει και την πορεία του ομοσπονδιακού συγκροτήματος".

Η αποτυχία στο Nations League έχει ξεκινήσει μουρμούρες για το μέλλον του Φαν'τ Σιπ. Ποια είναι η γνώμη σας, να μείνει ή να φύγει ο Ολλανδός;

"Φυσικά να μείνει. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να φύγει ο προπονητής. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου στη χώρα μας να λύσουν όλα τα άλλα τα προβλήματα που είναι σημαντικότερα και να αφήσουν τελευταίο το θέμα του προπονητή. Πιστεύω ότι έχει να δώσει πολλά, με το υλικό που έχει στη διάθεσή του. Αν μπορούσε να πάρει άλλες μονάδες είναι άλλο θέμα".

"Με Σωκράτη και Μανωλά δεν χάσαμε από Νησιά Φερόες;"

Πρέπει να επιστρέψουν έμπειροι παίκτες όπως Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Σιόβας;

"Το θέμα είναι να παίζουν. Ο Παπασταθόπουλος δεν παίζει. Μιλάμε για αποτυχία μίας Εθνικής που δέχτηκε ένα γκολ στη διοργάνωση. Άρα αμυντικά δεν είχαμε φοβερά προβλήματα. Με αυτούς τους παίκτες έχουμε χάσει και από τα Νησιά Φερόες. Είναι καλοί παίκτες. Ο Μανωλάς είναι από τους κορυφαίους. Η Εθνική όμως πρέπει να λειτουργεί σαν γκρουπ, για να έχει αποτελέσματα, όπως με Ρεχάγκελ και Σάντος. Το να καλούνται διαφορετικοί ποδοσφαιριστές σε κάθε αγώνα και να έχουμε διαφορετικές ενδεκάδες όμως οδηγεί στο να χαθεί η συνοχή της ομάδας. Όπως είπα όμως τα προβλήματα του ποδοσφαίρου είναι πάρα πολλά. Εδώ παίζεται μπάλα μόνο στη Super League. Δεν έχουν ξεκινήσει τα άλλα πρωταθλήματα. Άρα για ποιο ελληνικό ποδόσφαιρο να συζητήσουμε και ποια Εθνική ομάδα;".

Το "έγκλημα" των μεγάλων

Που αποδίδεις το επιθετικό πρόβλημα; Γιατί η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη νέων σκόρερ...

"Το αποδίδω στο ότι έρχονται μέτριοι ξένοι. Εγώ προτιμώ τον μέτριο Έλληνα. Δείτε πόσοι Έλληνες παίζουν στις μεγάλες ομάδες. Στον Ολυμπιακό στην επίθεση παίζει ο Ελ Αραμπί με τον Χασάν. Στον ΠΑΟΚ ο Σβιντέρσκι με τον Τσόλακ. Η ΑΕΚ έχει Ολιβέιρα, Λιβάγια, Ανσαριφάρντ. Ο Παναθηναϊκός Μακέντα, Καρλίτος. Βλέπετε εσείς ανάμεσα κανέναν Έλληνα; Ειδικά σε κομμάτια μεσοεπιθετικά παρατηρείται το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό για μένα είναι μεγάλο ζήτημα. Υστερούμε και σε φιλοσοφία. Γι' αυτό παραδέχομαι τον Φαν'τ Σιπ. Έχει αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού. Η Εθνική προσπαθεί να παίξει παραγωγικότερο ποδόσφαιρο. Έχει βάλει και νέα παιδιά στην εξίσωση. Αυτό είναι στα υπέρ του".

Ποιος από τους νέους σας αρέσουν;

"Ο Τζόλης είναι ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι και άλλα παιδιά, αλλά αυτός είναι ο μικρότερος και δείχνει ότι έχει μέλλον".

Πώς σχολιάζεις τις κόντρες των ομάδων με φόντο την Εθνική;

"Υπήρχε υπάρχουν και θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Γκρινιάζουν για τους παίκτες που θα πάρει ο προπονητής. Λες και έχει πολυτέλεια επιλογής και αδικεί κάποιους που ξεχωρίζουν και δεν τους παίρνει. Το να παίρνει ένα παιδί σε σχέση με έναν εμπειρότερο ισάξιο είναι στο πλάνο του προπονητή".