Tο αθηναϊκό κλασσικό ντέρμπι, προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις εδώ και δεκαετίες. Απλά όπως σε όλες τις αναμετρήσεις, υπάρχουν μερικά παιχνίδια που είναι πολύ πιο νωπά στη μνήμη μας.

Από αυτά που δεν ξεχνούνται εύκολα και από τα οποία νοιώθει κανείς έντονα τη μαγεία που μπορεί να προσφέρει το κορυφαίο άθλημα του κόσμου, το ποδόσφαιρο.

1963-64: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 5-4

Η επιτομή του ποδοσφαίρου και του σασπένς, σε ένα πρωτάθλημα που ήταν μόλις το 5ο στην Α΄εθνική κατηγορία. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό και με γκολ των Κανελλόπουλου (2’) και Παπαϊωάννου (5’) προηγήθηκε με 2-0 στο πεντάλεπτο ! Ο Μίμης Δομάζος μείωσε προσωρινά στο 14’, αλλά ο Κώστας Νεστορίδης έδωσε και πάλι αέρα τριών τερμάτων (3-1) στην "Ενωση" μόλις στο 37’.

Από εκεί και πέρα όμως υπήρχε μόνο ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο και με μπροστάρη τον Δομάζο σημείωσε επική ανατροπή με τέσσερα γκολ σε λιγότερο από 20 λεπτά!

Δομάζος (39’), Σταματιάδης με αυτογκόλ (45’), Παναγιωτίδης (50’) και Πανάκης (58’) έφεραν τα πάνω σε ένα καταιγιστικό για τους "πράσινους" διάστημα. Η "Ενωση" απλά μείωσε στο τελικό 5-4 με ένα ακόμα γκολ του Παπαϊωάννου. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το πιο "χορταστικό" ντέρμπι της ιστορίας των δύο ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η σεζόν του αήττητου Παναθηναϊκού (ρεκόρ ακατάρριπτο από κάθε ομάδα μέχρι σήμερα) του Στέφαν Μπόμπεκ με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες καθώς και έναν εύκολο τίτλο. Σε αυτό το ματς με την ΑΕΚ, κινδύνεψε περισσότερο το αήττητο των "πρασίνων" που έχαναν με 3-1 λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου.

1984-85: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2

Στη χρονιά του θριάμβου του ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διεκδίκησαν μέχρι τέλους τον τίτλο και τελικά τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβαθμώντας με 43 βαθμούς, τρεις λιγότερους από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Στην 8η αγωνιστική οι δύο ομάδες βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, καλή ώρα όπως τώρα και πρόσφεραν πολλές συγκινήσεις.

Ο Κώστας Αντωνίου με σούτ άνοιξε το σκορ νωρίς για τους γηπεδούχους (5’), αλλά ο Σουηδός Χόκαν Σάντμπεργκ "χτύπησε" δύο φορές μέσα σε έξι λεπτά και με ισάριθμα σουτ νίκησε τον Θωμά Λαφτσή (32’ και 38’) δίνοντας το προβάδισμα στην ΑΕΚ.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος όμως ισοφάρισε στο 75’ και μια κεφαλιά του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη στο 84’ έφερε την πλήρη ανατροπή (3-2) και τους έξαλλους πανηγυρισμούς. Σε ένα ματς με σασπένς, δυνατές μάχες και καλό θέαμα.


1993-94: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2

Μόλις την 4η αγωνιστική αυτό το ντέρμπι με την "Ενωση" να δείχνει τα δόντια της από νωρίς και να παίρνει κεφάλι στη βαθμολογία, το οποίο και κράτησε μέχρι το τέλος. Είναι το τελευταίο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ μέχρι και σήμερα, με τη μεγάλη αυτή αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Αν και έπαιζε με 10 παίκτες από το 59’ (λόγω αποβολής του Καραγιάννη) η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα που είχε πάρει με την κεφαλιά του Αλέξη Αλεξανδρή, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός που είχε ισοφαρίσει με τον Βαζέχα (17’) το γκολ του Δημητριάδη (10’) δεν βρήκε άλλη απάντηση.

Τελικός Κυπέλου 1994: ΠΑΟ-ΑΕΚ (2-2)(3-3) 5-4 πέναλτι

Στο πάνθεον των καλύτερων τελικών κυπέλλου όλων των εποχών, περνά χωρίς αμφιβολία αυτό το παιχνίδι. Γι’ αυτό και είναι η μοναδική μας εξαίρεση, βάζοντας και έναν αγώνα κυπέλλου μέσα στο αφιέρωμα.

Οι "Πράσινοι" σε μια εποχή που κυριαρχούσε η ΑΕΚ, με τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα ήταν έτοιμοι να πάρουν αυτοί τα σκήπτρα (το έκαναν τις δύο επόμενες χρονιές, 1994-95 και 1995-96) και το έδειξαν από τον τελικό του κυπέλλου. Αν και έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, σαφώς έπαιξε ρόλο και η τύχη.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 με το γκολ του Βαζέχα (31’) και το απίστευτο αυτογκόλ του Μανωλά (54’) και έδειχναν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, μέχρι τη στιγμή που ο Αλεξανδρής μείωσε σε 2-1. Η ΑΕΚ πήρε τα ηνία και ισοφάρισε μέσα σε έξι λεπτά χάρις στο γκολ του Δημητριάδη (77’). Λ

Λίγο έλειψε να "κλέψει" και το παιχνίδι όταν προηγήθηκε με την απόλυτη ανατροπή σε 3-2 στην παράταση πλέον (με γκολ του Αλεξανδρή στο 95’). Ο Μάρκος πέντε λεπτά πριν το φινάλε της παράτασης έσωσε τους "πράσινους" με την ισοφάριση (3-3) και στα πέναλτι η ψυχολογία ήταν φανερά με το μέρος τους (4-2) γι’ αυτό και δεν έκρυψαν τη χαρά τους στους πανηγυρισμούς.

2006-07: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-2

Ενα ακόμα συναρπαστικό ντέρμπι με ανατροπές στο ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με κεφαλιά άνοιξε το σκόρ στο 25’, η ΑΕΚ ισοφάρισε τρία λεπτά αργότερα με πέναλτι του Μαντούκα (αμφισβητήθηκε έντονα από τους “πράσινους”) και πήρε τη νίκη στο 76’ με εξαιρετική προσπάθεια και τρομερό σούτ του Δέλλα που νίκησε τον Εμπέντε. Ηταν η 7η αγωνιστική, αν και οι δύο ομάδες έμειναν στο φινάλε χωρίς τίτλο με το πρωτάθλημα να το κατακτά ο Ολυμπιακός.
 


1984-85 PANATHINAIKOS - AEK 3-2 by sxplVII


Tελικος 1993-94 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΕΚ 3-3 ΟΑΚΑ by sxplVII


pao-aek 1-2 ΠΑΟ-ΑΕΚ 1-2 by sxplVII ΠΗΓΗ: sport24.gr