Facebook Pixel Euro 2020: Όταν οι Άγγλοι και ο Γκασκόιν έβαλαν στην… καρέκλα του οδοντιάτρου Σκωτσέζους και Sun (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2021-06-18 16:40:00

Όταν οι Άγγλοι και ο Γκασκόιν έβαλαν στην… καρέκλα του οδοντιάτρου Σκωτσέζους και Sun (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Μιχάλη Σοφιανού
Όταν οι Άγγλοι και ο Γκασκόιν έβαλαν στην… καρέκλα του οδοντιάτρου Σκωτσέζους και Sun (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ιστορία πίσω από το γκολ του σπουδαίου Άγγλου ποδοσφαιριστή και τον πανηγυρισμό που ακολούθησε, που ήταν ήταν η αντίδραση των συμπαικτών του για όσα έγραφαν οι εφημερίδες της χώρας αρκετές εβδομάδες 

Euro 2020:Οι περισσότεροι όταν ακούν για… μάχη μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλο από το… Braveheart και όχι άδικα. Οι δύο χώρες, μπορεί πρακτικά να είναι μαζί κάτω από τη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας, όμως σίγουρα η συνύπαρξή τους δεν είναι απολύτως αρμονική… Βέβαια για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον κόσμο, με το άκουσμα για αναμέτρηση αυτών των δύο χωρών δύο πράγματα θυμούνται… Την "καρέκλα του οδοντιάτρου" και τον Πολ Γκασκόιν.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και η πορεία των Τριών Λιονταριών μέχρι τα ημιτελικά είχε ενθουσιάσει τους Άγγλους που έβλεπαν στο πρόσωπο του Γκαζα τον άνθρωπο που μπορούσε να τους οδηγήσει σε ένα διεθνή τίτλο ξανά μετά το 1966. Η αποτυχία της πρόκρισης στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, αλλά και το σπάσιμο του ποδιού του, που τον άφησε εκτός δράσης για 15 μήνες, έκανε τους πάντες στο Νησί να πιστεύουν ότι ούτε τότε θα σπάσει η… κατάρα. Ο Γκασκόιν θα δώσει μεγάλη μάχη και τελικά θα είναι στην προεπιλογή του Τέρι Βέναμπλς για το Euro του 1996, που διεξαγόταν στα αγγλικά γήπεδα.

Η προετοιμασία των Τριών Λιονταριών θα ολοκληρωνόταν στην Άπω Ανατολή, σε ένα ταξίδι στο οποίο όλα τα αστέρια των Άγγλων θα πήγαιναν εκεί για το τελικό… τεστ. Βέβαια οι Βρετανοί είχαν ανάμεσά τους και αρκετούς παίκτες που είχαν μια ροπή προς το… αλκοόλ, ενώ πολλές φωτογραφίες κοσμούσαν τις εφημερίδες του Νησιού με αυτούς να πίνουν μπύρες στο μπαρ που διατηρούσε στο Λονδίνο ο Ομοσπονδιακός τεχνικός. Τα φιλικά δεν ήταν, προφανώς, άξια αναφοράς μιας και οι Άγγλοι θα κερδίσουν την Κίνα με 3-0 στο Πεκίνο, ενώ λίγες μέρες μετά θα νικήσουν και την μεικτή Χόνγκ Κόνγκ με 1-0 με κανέναν να μην θυμάται τις αναμετρήσεις, αλλά αυτά που θα επακολουθήσουν.

Στο Χόνγκ Κόνγκ εκείνες τις μέρες υπήρχε ο εορτασμός για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Βρετανική Αυτοκρατορία και οι πάντες γιόρταζαν. Το βασικό λάθος ήταν ένα… Το ξενοδοχείο που βρισκόταν η αγγλική αποστολή ήταν δίπλα σε ένα μπαρ. Τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν τον… δρόμο τους και αρκετοί διεθνείς βρέθηκαν να πίνουν τις μπύρες τους ανάμεσα σε αρκετούς Ασιάτες που δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το αλκοόλ έρεε άφθονο, ενώ τα πράγματα πήραν ακόμα πιο περίεργη τροπή, όταν ένας από τους ποδοσφαιριστές έπεσε πάνω στην "καρέκλα του οδοντιάτρου" που ήταν σε ένα άλλο δωμάτιο. Έτσι ο ένας μετά τον άλλο, οι Άγγλοι, έπαιρναν θέση, με τον μπάρμαν να ρίχνει από το μπουκάλι στο στόμα των παικτών ταυτόχρονα τεκίλα, τζιν και μπύρα… Η κατάσταση ξέφυγε με τις ελπίδες των Βρετανών για επιστροφή στην κορυφή να τριγυρίζουν γυμνοί, με σκισμένες μπλούζες σε πολύ κατάσταση.

Το ότι έγινε εκείνο το βράδυ στο Χόνγκ Κόνγκ έμεινε στα… αποδυτήρια των παικτών, όμως κατά την επιστροφή στο Λονδίνο ο Γκασκόιν εμφανίστηκε με κόκκινα μάτια και μια… γλάστρα στο κεφάλι πράγμα που έκανε τους δημοσιογράφους να καταλάβουν ότι κάτι περίεργο είχε συμβεί. Λίγο αργότερα υπήρξε η πληροφορία για ζημιές αξίας 5.000 λιρών στα καθίσματα του αεροσκάφους που τους μετέφερε από την Ασία. Τελικά οι παίκτες θα πάρουν όλοι την ευθύνη για όσα έγιναν, όμως για τους περισσότερους εκτός ομάδας υπεύθυνος ήταν μόνο ο… Γκάζα. Παρά το γεγονός ότι το θέμα βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έδινε πληροφορίες για το τι συνέβη. Τα πάντα όμως άλλαξαν όταν κάποιοι Άγγλοι δημοσιογράφοι άρχισαν να επικοινωνούν με πηγές που είχαν στο Χόνγκ Κόνγκ, κάτι που έφερε πολλές φωτογραφίες από το επίμαχο βράδυ στην… επιφάνεια. Λίγες ώρες μετά θα κάνουν την εμφάνισή τους στις εφημερίδες, με την Sun να έχει πρωτοσέλιδο τον Γκασκόιν μεθυσμένο, με τίτλο "Disgracefool" (ντροπή).

Η πίεση προς τον Βέναμπλς και τους παίκτες άρχισε να αυξάνεται, ενώ έφτασε στο… κόκκινο μετά το 1-1 των Άγγλων με την Ελβετία στην πρεμιέρα του Euro 96, στο Γουέμπλεϊ. Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που τόνιζαν ότι ο Γκαζα είναι κακή επιρροή για την ομάδα, είναι ακατάλληλος για την εθνική και πρέπει να εκδιωχθεί. Ο Βέναμπλς όμως θα τον κρατήσει και στην αποστολή, αλλά και στην ενδεκάδα ξέροντας ότι ο Γκασκόιν δεν θα τον απογοητεύσει. Έτσι και έγινε… Μερικές μέρες μετά οι Άγγλοι θα αντιμετώπιζαν τους Σκοτσέζους και πάλι στο Λονδίνο. Ο Άλαν Σίρερ, με κεφλιά, έβαλε μπροστά στο σκορ τα Τρία Λιοντάρια, όμως τα πράγματα φάνηκαν ζορίζουν όταν ο Τόνι Άνταμς ανέτρεψε στην μεγάλη περιοχή τον Γκόρντον Ντάρι.

Την εκτέλεση πέναλτι την ανέλαβε ο Γκάρι Μακ Άλιστερ, όμως ο Σίμαν θα διαλέξει τη σωστή γωνία και θα αποσοβήσει το 1-1, ενώ λιγότερο από δύο λεπτά μετά ήταν η ώρα του Γκάζα για… εκδίκηση. Θα περάσει την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Κόλιν Χέντρι με το αριστερό και με έναν… κεραυνό θα κάνει το 2-0. Τα πράγματα δεν τελείωσαν βέβαια εκεί… Ο παίκτης της Ρέιντζερς θα τρέξει να πανηγυρίσει και θα ξαπλώσει δίπλα από το σκωτσέζικο τέρμα. Ο Στιβ Μακ Μάναμαν, ο Άλαν Σίρερ και ο Τζέιμι Ρέντναπ του θα έρθουν και με τα μπουκάλια, που βρίσκονταν εκεί, θα αρχίσουν να ρίχνουν στο στόμα του Γκασκόιν νερό, σε μια απίθανη αναπαράσταση της επίμαχης "καρέκλας του οδοντιάτρου" στον Χόνγκ Κόνγκ, παίρνοντας την δικιά τους… εκδίκηση στα όσα λέγονταν και γράφονταν για εκείνους τόσο καιρό.

Οι Άγγλοι στη συνέχεια θα κερδίσουν το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, Ολλανδία, με 4-1, όμως η πορεία τους θα σταματήσει στα ημιτελικά, προφανώς από τους Γερμανούς και εννοείται ξανά στα πέναλτι, όπως ακριβώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία. Το Euro 96 ήταν το τελευταίο που ο πλανήτης μπόρεσε να θαυμάσει την ποδοσφαιρική ευφυία που λεγόταν Πολ Γκασκόιν, μιας και μπορεί να ήταν τακτικό μέλος των Τριών Λιονταριών μέχρι λίγες βδομάδες πριν το Μουντιάλ του 1998, οι φωτογραφίες του να τρώει… κεμπάπ αργά το βράδυ και πάλι σε άσχημη κατάσταση από το αλκοόλ, έκανε τον Γκλεν Χοντλ να μην τον πάρει μαζί του στην Γαλλία…

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags