Facebook Pixel Sportdog.gr | "Κηδεία" μέσα στο Καραϊσκάκη! Ο Πανιώνιος νικά την ΑΕΚ και κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του
| 2021-07-09 02:31:00

"Κηδεία" μέσα στο Καραϊσκάκη! Ο Πανιώνιος νικά την ΑΕΚ και κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του

Sportdog Team
"Κηδεία" μέσα στο Καραϊσκάκη! Ο Πανιώνιος νικά την ΑΕΚ και κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του

Σαν σήμερα 9 Ιουλίου.

9 Ιουλίου 1979: Ο Πανιώνιος κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ με 3-1 (Αναστόπουλος, Λίμα, Παθιακάκης - Τάσος) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στην ημιτελική φάση είχε προκριθεί επί του Ολυμπιακού με 2-1 (16/5) και 2-3 (30/5).

Στην 37η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1978-79 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας). Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού. Τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο κύπελλο Ελλάδας για την προημιτελική και ημιτελική φάση, η διεξαγωγή διπλών αγώνων στις έδρες των 2 ομάδων, κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Μέχρι τους αγώνες αυτούς, η πιο ενδιαφέρουσα φάση ήταν εκείνη των "16", όπου από τους 8 αγώνες, μόνο 2 κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Υπήρχαν και δύο πολύ δυνατά ζευγάρια (Άρης - Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ), με τους γηπεδούχους να παίρνουν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι. Στην ίδια διαδικασία νωρίτερα ο Άρης είχε αποκλείσει τον συμπολίτη του Ηρακλή.

Στον τελικό έφτασε η πρωταθλήτρια τη χρονιά εκείνη ΑΕΚ και μετά από 12 χρόνια ο Πανιώνιος, ο οποίος έκανε την έκπληξη αποκλείοντας στον προημιτελικό τον Άρη με μεγάλη νίκη - ανατροπή στην έδρα του (5-1 στη ρεβάνς της ήττας του με 5-2) και τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, σ' έναν συγκλονιστικό επαναληπτικό αγώνα όπου σφυρίχτηκαν συνολικά 4 πέναλτι (από 2 σε κάθε ομάδα), με τον Ολυμπιακό όμως να αστοχεί στο δεύτερο, ακριβώς στο 90'. Η έκπληξη ολοκληρώθηκε στον τελικό, όπου με νίκη 3-1 επί της αντιπάλου του, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας του.

Έτσι η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία για κατάκτηση δεύτερου νταμπλ στη σειρά. Παρότι προηγήθηκε στο σκορ, δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο. Με αυτό τον τρόπο η ΑΕΚ πλήρωσε την υπεροψία που έδειξε απέναντι στον Πανιώνιο, ο οποίος πετύχαινε τη μεγαλύτερη του διάκριση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι τότε.

Στην παραπάνω φωτογραφία αποτυπώνεται το κλίμα της φίλαθλης Ελλάδος την επόμενη μέρα. Στην παρακάτω φωτογραφία οι παίκτες του Πανιωνίου πανηγυρίζουν το μεγάλο θρίαμβο επί της ΑΕΚ.

Σκόρ Ημιχρόνου: 0-1

Σκόρερς: 51' Αναστόπουλος, 67' Λίμα, 84' Παθιακάκης // 3' Κωνσταντίνου

Σύνθεση Πανιωνίου: Κάκκαρης, Ζαχαρόπουλος, Γραβάνης, Χαλκίδης, Εμβολιάδης, Σαϊπάς (46' Μωραϊτέλης), Λίμα, Μαυρίκης, Αναστόπουλος, Παθιακάκης, Βαλλίδης

Προπονητής Πανιωνίου: Πάνος Μάρκοβιτς

Σύνθεση ΑΕΚ: Στεργιούδας, Νικολούδης, Ραβούσης, Μουσούρης, Μαύρος, Τσάμης, Κωνσταντίνου, Νικολάου, Δομάζος, Μπάγεβιτς, Αρδίζογλου (46' Αποστολόπουλος)

Προπονητής ΑΕΚ: Ανδρέας Σταματιάδης

Διαιτητής: Νίκος Λαγογιάννης (Πειραιάς)

Έδρα: Στάδιο Καραϊσκάκη

Εισιτήρια: 20.299

Στιγμιότυπα - Φάσεις - Γκολ Αγώνα

 

Με πληροφορίες από aek365, wikipedia, aektoday.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags