Facebook Pixel Αθλητικό Σαν Σήμερα: Δύο μεταγραφικές βόμβες στον Ολυμπιακό! Λάγιος ο θεός και 5 δις για το θησαυρό που έγινε άνθρακας
| 2021-07-13 06:35:00

Δύο μεταγραφικές βόμβες στον Ολυμπιακό! Λάγιος ο θεός και 5 δις για το θησαυρό που έγινε άνθρακας

Sportdog Team
Δύο μεταγραφικές βόμβες στον Ολυμπιακό! Λάγιος ο θεός και 5 δις για το θησαυρό που έγινε άνθρακας

Σαν σήμερα 13 Ιουλίου.

Αθλητικό Σαν Σήμερα: Δύο μεταγραφές με τις οποίες έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός καταγράφηκαν , σαν σήμερα 13 Ιουλίου.

1988: Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής Λάγιος Ντέταρι έρχεται στην Αθήνα έχοντας υπογράψει με τον Ολυμπιακό ένα "χρυσό" συμβόλαιο. Ο δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος οργανώνει μεγάλη υποδοχή στην πλατεία Κοραή.

Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, είχε βάλει στόχο να φέρει στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Και τα κατάφερε. Με μια πρόταση που έφτανε τότε τα 3 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 8.700.000 € σε σημερινά χρήματα), έκανε ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και έντυσε στα ερυθρόλευκα τον Λάγιος Ντέταρι. Η γερμανική ομάδα έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση των Πειραιωτών και ο Ουγγρος μπήκε στο αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα. Η μεταγραφή του προκάλεσε παροξυσμό στον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ντέταρι στην πλατεία Κοραή όπως αρμόζει σε ένα σταρ. Σε έναν… ροκ σταρ! Περισσότεροι από 50.000 «ερυθρόλευκοι» είχαν κατακλύσει την πλατεία και αποθέωσαν τον Λάγιος. Αριθμός – ρεκόρ, που αποδεικνύει πόσο σπουδαία ήταν η κίνηση που έκαναν τότε οι Πειραιώτες.

Πριν έρθει στον Ολυμπιακό ο Ντέταρι είχε αναδειχθεί τρεις σερί χρονιές πρώτος σκόρερ στην Ουγγαρία με τη Χόνβεντ, το 1985 είχε κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στην Ουγγαρία, ενώ επίσης είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με την ουγγρική ομάδα, ένα Κύπελλο, αλλά και ένα Κύπελλο Γερμανίας με την Αιντραχτ Φρανκφούρτης. Στο μεγάλο λιμάνι παρέμεινε για δύο σεζόν. Με τα ερυθρόλευκα έπαιξε σε 67 παιχνίδια, έχοντας 37 γκολ. Ηταν μέλος της μεγάλης ομάδας, που έπαιζαν μεταξύ άλλων οι Τάσος Μητρόπουλος, Νίκος Αναστόπουλος και Σάββας Κωφίδης.

Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το Κύπελλο τη σεζόν 1989/1990. Το καλοκαίρι του 1990 έφυγε για την Ιταλία και την Μπολόνια, έχοντας, όμως, αφήσει για πάντα το στίγμα του στην ιστορία των Πειραιωτών και συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο καιρό βρισκόταν στον Ολυμπιακό, πολλοί φίλοι της ομάδας είχαν αλλάξει μέχρι και την προσευχή τους. «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός…». Δείγμα της αγάπης που είχαν στον Ούγγρο.

1999: Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την πιο ακριβή, έως τότε, μεταγραφή (περίπου 5 δις. δρχ) στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εντάσσοντας στη δύναμή του τον Σλοβένο ποδοσφαιριστή Ζλάτκο Ζαχοβιτς.

Ο διεθνής Σλοβένος μεσοεπιθετικός της Πόρτο αποτελούσε εκείνη την περίοδο έναν από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές στην Γηραιά Ήπειρο και η είδηση της έλευσής του – μαζί με τον Τζιοβάνι από την Μπαρτσελόνα – στον Ολυμπιακό δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στον φίλαθλο κόσμο των Πειραιωτών!

Ωστόσο μόλις μετά από μια χρονιά αποχώρησε για λογαριασμό της Βαλένθια, έχοντας συμμετάσχει σε μόλις 14 ματς πρωταθλήματος ενώ πρόλαβε να «καθαρίσει» δύο προπονητές σε 160 μέρες που ήταν στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags