Facebook Pixel Sportdog.gr | Χαμός με τρεις μεταγραφάρες στην ΑΕΚ! Αλεξανδρής, Βασιλομπίλαρος και... Σάμπα
| 2021-07-12 11:38:00

Χαμός με τρεις μεταγραφάρες στην ΑΕΚ! Αλεξανδρής, Βασιλομπίλαρος και... Σάμπα

Sportdog Team
Χαμός με τρεις μεταγραφάρες στην ΑΕΚ! Αλεξανδρής, Βασιλομπίλαρος και... Σάμπα

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου.

12-7-1991. Πρώτη συγκέντρωση με χαμόγελα και αισιόδοξο κλίμα για την ένωση, ξεκινώντας την πρώτη περίοδο της βασιλείας της μεγάλης ΑΕΚ που κυριάρχησε με τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα αλλά και το σύγχρονο ποδόσφαιρο που έπαιξε για μια πενταετία τουλάχιστον. Ο Στράτος Γιδόπουλος είχε αποτελέσει παρελθόν αρκετούς μήνες πριν, τα διοικητικά προβλήματα ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Κώστας Γενεράκης, με τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο πάντα μεγαλομέτοχο αλλά και αδιάφορο για την ομάδα.

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, με λιγοστό κόσμο, 100 άτομα βρέθηκαν εκεί, χωρίς την παρουσία ακόμη και του Μπάγεβιτς που βρισκόταν στη πατρίδα του και έφτανε στην Αθήνα το βράδυ. Η ένωση επέστρεφε στα Ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από απουσία ενός χρόνου, λόγω τιμωρίας στον αγώνα πρωταθλητριών με την Μαρσέϊγ το 1989, την προηγουμένη ημέρα είχε μάθει τον αντίπαλο της στον πρώτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ήταν η Αλβανική Βλάζνια και το όνομα της έδινε νότα αισιοδοξίας για επιτυχίες σε Ευρώπη και Ελλάδα όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΕΚ. Με τρία νέα πρόσωπα έγινε το ξεκίνημα για την νέα σαιζόν.

Ο Ρέφικ Σαμπανάζοβιτς, έφτασε στην Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα και το αεροδρόμιο του Ελληνικού είχε μετατραπεί σε “Ν.Γκούμας” κατά την υποδοχή του από τους οπαδούς του δικεφάλου. Ο Ρέφικ δυο μήνες πριν είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ερυθρό Αστέρα, όταν η Γιουγκοσλαβική ομάδα κέρδισε την Μαρσεϊγ στον τελικό που έγινε στο Μπάρι. Ο Σάμπα ήταν γνωστός και από το Μουντιάλ της Ιταλίας, μάλιστα ήταν ο προσωπικός φρουρός του Μαραντόνα στον προημιτελικό, όταν ο Ρέφικ είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη.

Ο Βασίλης Δημητριάδης ήρθε από τον Άρη Θεσσαλονίκης, όπου έπαιζε από το 1986, υπήρξε ικανός επιθετικός και ήταν ήδη διεθνής, μετρούσε πάνω από 120 συμμετοχές και είχε πετύχει 38 τέρματα στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Βασιλομπίλαρος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με την πρώτη χρονιά του στην ΑΕΚ.

Ο Αλέκος Αλεξανδρής ήρθε στον δικέφαλο από την Βέροια, που έπαιζε τα τελευταία 5 χρόνια, δίνοντας μάχη με τον πρόεδρο της Ημαθιώτικης ομάδας, που δεν ήθελε να τον παραχωρήσει στην ΑΕΚ, απειλώντας να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ο Αλέκος έμεινε 3 χρόνια κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα, μια φορά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και το καλοκαίρι του 1994 προτίμησε τα εκατομμύρια του Κόκκαλη, προκαλώντας αντιδράσεις στους κιτρινόμαυρους οπαδούς.

Εκείνη τη χρονιά, αν και υπήρξαν τεράστια οικονομικά προβλήματα, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, στο κύπελλο υπήρξε άτυχη ειδικά στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης με τον ΠΑΟΚ που θα μπορούσε να πάρει από εκεί την πρόκριση με σκορ μαμούθ, ωστόσο αποκλείστηκε από τον κατώτερο ΠΑΟΚ στη Τούμπα, ενώ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ έφτασε μέχρι τους 16 του θεσμού.  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags