Ο τίτλος της δεύτερης πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία τιμή, που αρκετά αστικά κέντρα της χώρας «προσπαθούν» να κερδίσουν για τον εαυτό τους επί αιώνες τώρα. Δεδομένου πως το Λονδίνο είναι πρώτο χωρίς αντίπαλο σε όρους πληθυσμού, οικονομικού βάρους και πολιτιστικής προσφοράς, κανείς δεν προσπαθεί σοβαρά να συγκριθεί μαζί του και φυσιολογικά η θέση προς διεκδίκηση είναι η δεύτερη. Από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα το Μπέρμιγχαμ οδηγεί αυτήν την κούρσα, χάρη στην μεγάλη βιομηχανική άνθηση που βίωσε.

Συγκέντρωσε στην πόλη μεγάλα νούμερα εργατικών χεριών, ακριβώς το κοινό στο οποίο το ποδόσφαιρο στόχευε σχεδόν αποκλειστικά μέχρι και κάποιες δεκαετίες πριν. Η αλήθεια είναι πως οι ομάδες της πόλης, και της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Μπέρμιγχαμ, είναι υπεύθυνες για αρκετά επιτεύγματα που κοσμούν πλέον τα μουσεία τους, όντας όμως όλα από καιρούς τους οποίους πλέον όλο και λιγότεροι σημερινοί φίλαθλοι έζησαν.

Η Άστον Βίλα, μία εκ των ομάδων που ίδρυσαν την Football League, μέχρι την αλλαγή του αιώνα είχε ήδη πέντε πρωταθλήματα και το 1910 τα έκανε έξι, όσα και τα κύπελλα της μέχρι το 1920. Η Μπέρμιγχαμ Σίτι δεν χρειάστηκε να επενδύσει τόσο νωρίς σε μία μεγάλη τροπαιοθήκη, όμως ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που έφτασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Κύπελλο Εκθέσεων 1960, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα).

Διαβάστε τη συνέχεια στο eyap.gr