Facebook Pixel Οι 5 άξονες της επιτυχίας του Κωστένογλου
| 2011-12-18 00:41:00

Οι 5 άξονες της επιτυχίας του Κωστένογλου

Οι 5 άξονες της επιτυχίας του Κωστένογλου

Ο Κωστένογλου έχει βελτιώσει την εικόνα της ΑΕΚ με γνώμονα τον τακτικό ρεαλισμό. Διαβάστε την ανάλυση που εξηγεί γιατί η Ένωση έχει μεταμορφωθεί στο πρωτάθλημα.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι φίλοι της Ένωσης δεν θα περίμεναν πορεία πρωταθλητισμού από την ΑΕΚ των χιλίων οικονομικό-διοικητικών προβλημάτων, ιδιαίτερα μετά την φυγή ενός ικανότατου προπονητή όπως ο Χιμένεθ. Ο Κωστένογλου έχει καταφέρει να επιδείξει σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες διατηρώντας την ομάδα σε τροχιά πρωταθλήματος, έστω κι αν το ρόστερ της ομάδας στερείται ποιότητα έναντι των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο «πάτερ» έχει μπορέσει να αντιπαρέλθει των δεδομένων αγωνιστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε και το overlap.gr επιχειρεί μία μικρή αναφορά στην αγωνιστική ανάκαμψη της ΑΕΚ μέσα από από μία πιο τακτική ματιά.

1) Τακτικός Ρεαλισμός

Ο «ταπεινός» Κωστένογλου γνωρίζει καλά τα δεδομένα της εγχώριας Σούπερ Λίγκας, επιδιώκει να δημιουργήσει προπονητικό όνομα στην ΑΕΚ (αντίθετα με τον Χιμένεθ), αλλά πάνω από όλα γνωρίζει τα αγωνιστικά και οικονομικά δεδομένα και ιδιαιτερότητες του συλλόγου. Σε αυτή την βάση κινούνται και οι τακτικές επιλογές του που έχουν ως στόχο την αποφυγή της ήττας και όχι το κατακτητικό ποδόσφαιρο που οραματίζονταν ο Χιμένεθ και επιτάσσει η «βαριά» φανέλα της ομάδας. Η παραπάνω προσέγγιση φαίνεται ότι έχει ευεργετικές συνέπειες στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι μεγάλες αλλαγές και οι… περίτεχνες τακτικές επιλογές δεν αρμόζουν στο πλάνο του Έλληνα τεχνικού.

2) Απουσία τακτικών πειραματισμών και πίστη στο 4-2-3-1

Σε συνέχεια του τακτικού ρεαλισμού ο Κωστένογλου δεν αποχωρίζεται το 4-2-3-1 που ταιριάζει απόλυτα στα τακτικά του «θέλω»: αριθμητική υπεροπλία στο κέντρο, ταυτόχρονη παρουσία 2 αμυντικών χαφ, παρουσία ζεύγη παιτκών στις γραμμές. Ο Κωστένογλου δεν έχει αλλάξει τον εν λόγω τακτικό σχηματισμό στα 9 παιχνίδια που έχει κάτσει στον πάγκο της ομάδας στο πρωτάθλημα. Στον αντίποδα, ο πιο… Ευρωπαίος Χιμένεθ πρόλαβε να δοκιμάσει 3 τακτικούς σχηματισμούς στα μόλις 4 φετινά παιχνίδια που κοούτσαρε την ομάδα στην Σούπερ Λίγκα.

Διαβάστε την υπόλοιπη ανάλυση στο overlap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags