Facebook Pixel Serial Killer για ΠΑΟΚ! Μεταγραφή 13 εκατ.Ευρώ – Νταμπλούχος στην Τουρκία – Τσακώνεται για το γκολ
| 2023-06-29 21:08:00

"Serial Killer" για ΠΑΟΚ! Μεταγραφή 13 εκατ - Γιούβε και double στην Τουρκία - Τσακώνεται για το γκολ (Vid)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Serial Killer" για ΠΑΟΚ! Μεταγραφή 13 εκατ - Γιούβε και double στην Τουρκία - Τσακώνεται για το γκολ (Vid)

Κοσμογυρισμένος με παραστάσεις από Βέλγιο και Πρέμιερ Λιγκ. Τρομερά στατιστικά στο βιογραφικό του. Στην καλύτερη 11άδα της τουρκικής Süper Lig τη σεζόν 2022-2023.

Το όνομα του Εμπαγιέ Ντιάν σύμφωνα με πηγές από τη Θεσσαλονίκη είναι η περίπτωση πάνω στην οποία πέφτει το βάρος για την ενίσχυση της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έμεινε ελεύθερος από την τουρκική Καράγιουμρουκ, στην οποία αγωνίστηκε φέτος συμπληρώνοντας 35 συμμετοχές με 25 γκολ και 6 ασίστ. Αυτά τα στατιστικά που είναι φορτωμένα με γκολ φαίνεται πως έχουν εντυπωσιάσει τους ανθρώπους των «ασπρόμαυρων», οι οποίοι θέλουν να λύσουν το επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1991 στην πρωτεύουσα Ντακάρ, μία πόλη που κατοικήθηκε από Πορτογάλους, αλλά είναι περισσότερο γνωστή για το Ράλι Ντακάρ (που ξεκινά από το Παρίσι). Ο ήρωας της ιστορίας μας βέβαια δεν έγινε ραλίστας, αλλά ποδοσφαιριστής, η σταδιοδρομία του οποίου περιέχει πολλούς σταθμούς και θεωρείται αρκετά κοσμογυρισμένος.

Από τα ερασιτεχνικά γήπεδα στη Γιουβέντους

Ο Ντιάν ήρθε από μικρή ηλικία με τους γονείς του στην Ιταλία όπου και μεγάλωσε. Τόσο το Transfermarkt όσο και το Sofascore συμφωνούν, ότι η πρώτη ομάδα που έπαιξε ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ήταν η Μπρα, σε ερασιτεχνική κατηγορία της Ιταλίας. Στα 18 του άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στη συγκεκριμένη ομάδα. Tη σεζόν 2012-2013 o Ντιάν σκόραρε 23 γκολ στη Lega Pro Seconda Divisione. Εκεί τον ανακάλυψαν οι Τζουζέπε Μαρότα και Φάμπιο Παρατίτσι. Στα τέλη Μαΐου του 2013, η Gazzetta Dello Sport κάνει αναφορά στο ενδιαφέρον της Γιουβέντους για τον επιθετικό και εξηγεί, ότι με τέρματα που σημείωσε «παρέσυρε την ομάδα του στην άνοδο στη Β’ κατηγορία». Η «Μεγάλη Κυρία» τον απέκτησε έναντι 100.000 Ευρώ, αλλά δεν έπαιξε ποτέ με τους «μπιανκονέρι».

Οι πρώτοι δανεισμοί

Δόθηκε δανεικός στην Αζαξιό (που εκείνη την εποχή προπονητής ήταν ο Φαμπρίτσιο Ραβανέλλι) όπου για ένα εξάμηνο δεν έκατσε ούτε μία φορά στον πάγκο, επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2014, για να δοθεί δανεικός στη βελγική Λιέρσε, με την οποία έπαιξε 11 παιχνίδια, σκόραρε 4 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ.

Το καλοκαίρι δόθηκε δανεικός στην σαουδαραβική Αλ Σαμπάμπ. Στο Ριάντ έμεινε όμως μέχρι τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας 4 συμμετοχές και 1 ασίστ, με τον δανεισμό του να χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό Τύπο ως επαχθής εξαιτίας των χαμηλών οικονομικών δεδομένων (έλαβε μόνο 200.000 Ευρώ η Γιουβέντους) Τον Ιανουάριο του 2015 επιστρέφει στο Βέλγιο για να φορέσει τη φανέλα της Βέστερλο, με την οποία έπαιξε 11 ματς και σημείωσε 3 γκολ.

Τον Αύγουστο του 2015, η Γιουβέντους τον πώλησε έναντι 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ στην ουγγρική Ουίπεστ, με την οποία έπαιξε πάλι μισή σεζόν, συμπληρώνοντας 16 συμμετοχές με 11 γκολ και 2 ασίστ. Ο λόγος ήταν ότι είχαν ενδιαφερθεί για την περίπτωσή του πολλές ομάδες, ανάμεσά τους και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία του πρόσφερε 1,5 εκατ.Ευρώ.

Μάλιστα εκείνη την εποχή ο ιταλικός Τύπος πανηγύριζε, γιατί η Γιουβέντους θα έπαιρνε 750.000 Ευρώ ως ποσοστό μεταπώλησης. Μπορεί να μην κατέγραψε καμία συμμετοχή με τους «μπιανκονέρι», «… αλλά αυτός είναι πλέον κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου του. Από τα περιφερειακά γήπεδα στο Estádio José Alvalade, το ίδιο όπου ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε τα πρώτα του βήματα. Δεν είναι κακός επίλογος», έγραφε η Gazzetta Dello Sport τον Ιανουάριο του 2016.

Μεταγραφή έγινε μεν, τον Φεβρουάριο, αλλά ο παίκτης πωλήθηκε έναντι 1,9 εκατ.Ευρώ στην κινεζική Τέντα, στην οποία έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και έπαιξε σε 45 ματς, σημείωσε 15 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ.

Μεταγραφή 13 εκατ.Ευρώ και νταμπλ με Γαλατά

Επόμενος σταθμός η Τουρκία! Η Κασίμπασα του έδωσε την πρώτη ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του ως… βομβαρδιστικό και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη! Έπαιξε 17 ματς και σκόραρε 15 γκολ έχοντας 2 ασίστ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2017-2018 και το όνομά του άρχισε να κερδίζει πολλούς πόντους.

Τη σεζόν 2018-2019 πήρε φωτιά. Σκόραρε 20 γκολ τις πρώτες 17 αγωνιστικές, τρέλανε τον Φατίχ Τερίμ, ο οποίος τον πήρε στη Γαλατάσαραϊ, η οποία πλήρωσε 13 εκατ.Ευρώ. Ήταν η προσθήκη-κλειδί για την «Τσιμπόμ», η οποία εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το νταμπλ! Με την ερυθροκίτρινη φανέλα ο Ντιάν σκόραρε 10 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ στον τελικό Κυπέλλο με την Ακχισάρσπορ (3-1) σημείωσε γκολ και ασίστ.

Δανεισμός και απόρριψη πρότασης από τη Νόριτς

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2019-2020) όμως δόθηκε δανεικός στην Κλαμπ Μπριζ ( 6 εμφανίσεις, 4 γκολ), το 2020 επιστρέφει στη Γαλατά, έπαιξε 19 ματς (11 γκολ) και τον Γενάρη του δίνεται η ευκαιρία να πάρει γεύση από Πρέμιερ Λιγκ. Στη Γουέστ Μπρομ έπαιξε το δεύτερο μισό της σεζόν σε 16 ματς, σκόραρε 3 γκολ και έδωσε 2 ασίστ.

Τη σεζόν 2021-2022 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2021, η Γαλατά απέρριψε πρόταση ύψους 3 εκατ.Ευρώ της Νόριτς, επειδή ζητούσε 5. Ήταν την εποχή που η αγγλική ομάδα είχε αποκτήσει τον Χρήστο Τζόλη από τον ΠΑΟΚ και τον Τζος Σάρτζεντ από τη Βέρντερ Βρέμης, αμφότεροι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές, οπότε ήταν εύκολο για εκείνη να διαψεύσει το σενάριο που έπαιξε στον Τουρκικό Τύπο, ούτως ώστε να γλιτώσει την επικοινωνιακή χασούρα.

Σοβαρός τραυματισμός και επάνοδος

Ο Ντιάν έπαιξε 23 ματς (4 γκολ και 2 ασίστ) με τη Γαλατά, αλλά στάθηκε άτυχος γιατί υπέστη σοβαρό τραυματισμό. Συγκεκριμένα αυτό συνέβη στο 63ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Μπασάκσεχιρ, για τη 17η  αγωνιστική του πρωταθλήματος. Έτσι έχασε όλο το υπόλοιπο της σεζόν.

Παρότι ανάρρωσε δεν βρέθηκε στα πλάνα της Γαλατά για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023. Ο παίκτης παρέμεινε στην Τουρκία και πήρε μεταγραφή στην Καράγιουμρουκ, με την οποία έκανε καταπληκτική σεζόν. Αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ της Süper Lig με 23 γκολ (πρώτος ο Βαλένσια της Φενέρ με 29), ενώ βρέθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

Ο Σενεγαλέζος Ντιάν είναι ο δεύτερος κορυφαίος Αφρικανός σκόρερ στην Τουρκία. Έχει πετύχει 79 γκολ σε 119 αγώνες. Πρώτος είναι ο Κονγκολέζος Αντρέ Κονά με 100 γκολ σε 265 αγώνες.

Ο 11 φορές διεθνής με την Εθνική Σενεγάλης, Ντιάν, είναι πλέον ελεύθερος. Τα στατιστικά του δεν περνούν απαρατήρητα. Είναι ένας serial killer, ο οποίος, όπως τον περιγράφουν στην πατρίδα του, είναι ικανός να τσακωθεί με τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του για ένα πέναλτι. Αλλά ακόμα είναι νωρίς να κρίνουμε, αν θα γίνει κάτοικος Τούμπας. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags