Facebook Pixel Ολυμπιακός: Αδιαπέραστος τοίχος! Τον πάει ο Μαρτίνεθ – Στα χνάρια του Ράμος και του Πέπε
| 2023-07-18 20:08:00

Αδιαπέραστος τοίχος για Ολυμπιακό! "Ηγέτης ο Μαρτίνεθ" - Στα χνάρια του Ράμος και του Πέπε (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Αδιαπέραστος τοίχος για Ολυμπιακό! "Ηγέτης ο Μαρτίνεθ" - Στα χνάρια του Ράμος και του Πέπε (ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι δυναμικός στον αέρα, ακριβής στις σέντρες, ακούραστος στα μετόπισθεν. Χειρίζεται τη μπάλα. Βρίσκει και γκολ.

Ο Ντομίνγκος Ντουάρτε, ένα όνομα που είχε ακουστεί και στο παρελθόν, είναι ο εκλεκτός του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για το κέντρο της άμυνας, αν και ακούγονται και άλλα ονόματα που μπορούν να δώσουν λύσεις στα στόπερ. Πρόκειται για μία περίπτωση, την οποία γνωρίζει ο προπονητής του Ολυμπιακού, από την κοινή τους θητεία στη Γρανάδα τη διετία 2019-2021, απ’όπου τον αγόρασε το 2022 η Χετάφε έναντι 750 χιλιάδων Ευρώ, με την οποία την περασμένη σεζόν έκανε 31 συμμετοχές με 2 ασίστ στη La Liga.

Γεννήθηκε στο Κάσκαϊ, μία παραδοσιακή πόλη ψαράδων, η οποία εξελίχθηκε σε έναν μοντέρνο τουριστικό οργανισμό, καθώς είναι από τους πιο ξακουστές περιοχές για διακοπές στην ακτογραμμή της Λισαβόνας, που φέρει το προσωνύμιο της Πορτογαλικής Ριβιέρα. Δεν έγινε όμως ούτε ψαράς ούτε ασχολήθηκε με τον τουρισμό.

Ο παππούς τον μύησε στο ποδόσφαιρο

Γιατί ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο. Εξάλλου ο ίδιος θυμάται να τον πηγαίνει κάθε αγωνιστική ο παππούς του, για να παρακολουθήσει αγώνες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, μία ομάδα που έμελλε να αποτελέσει σταθμός της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Πάντα είχε την υποστήριξη της οικογένειάς του, η οποία όμως δεν τον άφησε να παίζει μόνο ποδόσφαιρο, αλλά επένδυσε και στη μόρφωσή του. Με επιμονή και πίεση του πατέρα του τελείωσε το σχολείο, κατάφερε να μπει στο Πανεπιστήμιο και να ακολουθήσει σπουδές στο Sport Management.

Ο 28χρονος αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του από τις Ακαδημίες της Εστορίλ. Το 2016 δόθηκε δανεικός στη Μπελενένσες, με τη φανέλα της οποίας έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, σε μία χρονιά που έγινε βασικός και συμπλήρωσε 32 συμμετοχές με 1 γκολ. Οι εμφανίσεις του άρεσαν στη Σπόρτινγκ που τον απέκτησε το 2017 και ξεχώρισε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, ο οποίος τον άφησε δανεικό για μια χρονιά στην Τσάβες για να «ψηθεί». Το 2018 ήρθε η στιγμή για να βγει εκτός συνόρων.

Το όνειρο της La Liga

Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού και ενοίκιο 225 χιλιάδων Ευρώ. Με τη "Ντέπορ" έπαιξε 39 παιχνίδια στη Σεγούντα και σκόραρε 4 γκολ. Η ομάδα της Γαλικίας όμως δεν κατάφερε να ανεβεί στη La Liga (έχασε 3-0 από τη Μαγιόρκα στον δεύτερο τελικό των μπαράζ ανόδου, ενώ στο πρώτο ματς είχε επικρατήσει 2-0) κα έτσι το 2019 επέστρεψε στη Λισαβόνα.

Οι εμφανίσεις του με τη Λα Κορούνια όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Γρανάδα, η οποία είχε τερματίσει πρώτη στη La Liga 2 εκείνη την περίοδο και πήρε το εισιτήριο για την απευθείας άνοδο, όπως και η επιθυμία του να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Η ομάδα της Ανδαλουσίας του έδωσε αυτήν την ευκαιρία να παίξει στη La Liga. Τον αγόρασε έναντι 3,49 εκατ.Ευρώ και του υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο.

«Ανυπέρβλητος τοίχος»

Στη Γρανάδα υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή του Ολυμπιακού έπαιξε 39 παιχνίδια με 3 γκολ και 1 ασίστ την πρώτη σεζόν (2019-2020) και έκανε 41 συμμετοχές με 1 γκολ τη δεύτερη (2020-2021). Μάλιστα ήταν από τους πρωταγωνιστές στην πορεία της ομάδας μέχρι τα προημιτελικά του Europa League.

Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι, συνθέτοντας το προφίλ του, τον χαρακτήρισαν "ανυπέρβλητο τοίχο, δυναμικό στις εναέριες μονομαχίες, ακριβή στις σέντρες, ακούραστο στην κάλυψη της άμυνας". Επίσης είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια του.

Ο τραυματισμός που του στοίχισε

Όλες αυτές οι αρετές όμως εξατμίστηκαν την τρίτη σεζόν (2021-2022), που οι συμμετοχές του έπεσαν στις 22. Ίσως ένας σημαντικός παράγων να ήταν η αποχώρηση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Στην ουσία όμως ο παίκτης επηρεάστηκε από έναν τραυματισμό που είχε (μετά από σύγκρουση με τον Λουίς Μαξιμιάνο) ο οποίος τον έβγαλε εκτός πλάνων για 11 ματς.

Όταν επέστρεψε μετά από τρεις μήνες, μπήκε σταδιακά στην εξίσωση. Ψυχολογικά δεν μπόρεσε να επιστρέψει ο ίδιος, κάτι που του στοίχισε. Βλέπετε, ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει τα αβίαστα λάθη ενός παίκτη του επιπέδου του και έτσι δημιουργήθηκε μία ρωγμή στην εμπιστοσύνη της ομάδας προς τον Πορτογάλο.

Το καλοκαίρι του 2022 αγγλικοί σύλλογοι έδειξαν ενδιαφέρον για τον Ντουάρτε, ο οποίος με τον υποβιβασμό της Γρανάδα ήθελε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Ο Πορτογάλος βρέθηκε στα ραντάρ της Εσπανιόλ, αλλά η Χετάφε ήταν αυτή που του παρουσίασε ένα φιλόδοξο πλάνο, το οποίο και τον κέρδισε. Βλέπετε, όπως είχε εκμυστηρευτεί, η ομάδα έδειξε, ότι ήθελε να ποντάρει πάνω του. Και το όνομα του Κίκε Σάντσες Φλόρες αποτέλεσε σπουδαίος παράγων για την υπογραφή του

«Ηγέτης ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ»

Όπως αποδείχτηκε, υπό τις οδηγίες του Φλόρες, ο Ντουάρτε βρήκε τον παλιό καλό εαυτό του, παίζοντας σε διάταξη τριάδας στα στόπερ. Για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ πάντως είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια, κάτι που δείχνει, ότι υπάρχει μεγάλος αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο ανδρών. Σε δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τον τεχνικό της ομάδας του Πειραιά ως «ηγέτη».

«Είναι ένας προπονητής που κατάφερε να μας εμβολιάσει ένα αδιαπραγμάτευτο ανταγωνιστικό γονίδιο. Είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε οποιονδήποτε. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», είχε πει το 2019 για τον Γαλικιανό προπονητή.

Ράμος, Βίντιτς, Πέπε τα πρότυπά του

Ο Ντουάρτε έχει ως πρότυπο τον Σέρχιο Ράμος. Τον Οκτώβριο του 2019 είχε μιλήσει για το είδωλό του πριν από ένα παιχνίδι με τη Ρεάλ.  «Ήταν σημείο αναφοράς εδώ και πολλά χρόνια, παίζει στη θέση μου και είναι πολύ καλός παίκτης. Θα ήθελα πολύ να παίξω απέναντί ​​του», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη Marca. Είχε όμως και κάποιους άλλους παίκτες, τους οποίους θαύμαζε, όπως ο Βίντιτς και ο συμπατριώτης του, Πέπε.

Ο Ντομίνγκος Ντουάρτε είναι ένας παίκτης με μεγάλες φιλοδοξίες. Πάντα αναζητεί περισσότερα πράγματα στην καριέρα του και φιλοδοξεί να κάνει μεγαλύτερα βήματα. Μεγάλο όνειρό του είναι να παίξει στην Εθνική, μέχρι στιγμής όμως μετρά μόνο 3 συμμετοχές, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, τον Νοέμβριο του 2022, δεν κατάφερε να πείσει τον Φερνάντο Σάντος, ότι μπορεί να κλέψει χρόνο από τους Ντανίλο Περέιρα, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις για την απόκτηση του παίκτη, τον οποίο εμπιστεύεται ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Όπως διαπιστώσατε άλλωστε από το ρεπορτάζ που σας παρουσιάσαμε, μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει αλληλεκτίμηση. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική ομάδα θέλει να ολοκληρώσει την υπόθεση άμεσα, ώστε ο παίκτης να είναι παρών στο φιλικό με τους Ρέιντζερς στη Γλασκώβη και στη συνέχεια με τη Νόριτς.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος από τον Ολυμπιακό - Ζήτησε να φύγει πρωτοκλασάτος άσος - Ανακοινώνει το νέο ρόστερ ο Μαρτίνεθ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags