Ανάλογα σόου, φιέστες και πανηγύρια είχε στο μυαλό του ο κυρΜιχάλης και τη διετία 1995-1997. Μόνο που τότε η ΑΕΚ ήταν πανίσχυρη, χαιρόσουν (ακόμα) να την βλέπεις και τα τερτίπια του τότε ιδιοκτήτη της που τη μια προβίβαζε σε τεχνικό διευθυντή ή πρόεδρο τον προπονητή Μπάγεβιτς, την άλλη τον άδειαζε ή αποκαλούσε "μυρμήγκι" τον διάδοχό του ύστερα από ευρωπαϊκή αποτυχία, δεν είχαν πέραση. Τον έκραζαν όλοι.


Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, η ΑΕΚ είναι τόσο άρρωστη (σε όλα τα επίπεδα) που αρκούν 5.500 λέξεις του Τροχανά για να ανταμώσει μέσα σ' ένα πρωινό (σχεδόν) όλη η ελίτ της ΑΕΚ. Λες και το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν προϋπήρχε, λες και χρειαζόταν ο κυρ Μιχάλης για να ευαισθητοποιηθούν οι ηχηρές προσωπικότητες του συλλόγου.

Τέλειωσε το πρώτο ημίχρονο

Το πρώτο ημίχρονο στο Θεμέλιο του κυρ Μιχάλη τελείωσε την Κυριακή. Το ημίχρονο στο οποίο όλοι πρόταξαν (και δικαίως) το πνεύμα ενότητας. Το τόνισαν με έμφαση όσοι μαζεύτηκαν για να δώσουν χείρα βοηθείας. Ο καθένας με τον τρόπο του. Και με τις δυνατότητές του. Το έχει ανάγκη η ΑΕΚ αυτό το πνεύμα ομοψυχίας, το έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη. Αν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν θα δει ότι τις χρονιές που μεγαλούργησε η ομάδα και πήρε πρωταθλήματα δεν υπήρχε αντιπολίτευση. Όλοι ήταν με τον Μπάρλο. Όλοι ήταν (τουλάχιστον την πρώτη χρονιά) με τον Γιδόπουλο. Κατόπιν με Γενεράκη. Με Μελισσανίδη-Καρρά. Η ΑΕΚ ενέπνεε τον κόσμο, η ομάδα πετούσε και η ενότητα κυριαρχούσε σε όλα τα επίπεδα.

Περιλαμβάνει και ευχολόγια, το πρώτο ημίχρονο της σύναξης όλων αυτών των ετερόκλητων δυνάμεων στο χώρο της ΑΕΚ. Πολλά ευχολόγια. Και μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος από τον Ντέμη. Να βγάλει ο ορκωτός λογιστής της ΠΑΕ τον λογαριασμό στους μετόχους. Τόσα ήταν τα ποσοστά σας, τόσα βάλατε όλα αυτά τα χρόνια, τόσα χρωστάτε. Αν χρωστάτε όλοι. Αυτή, μάλιστα, ήταν πρόταση θαρραλέα από τον έτσι κι αλλιώς πάντα θαρραλέο Νικολαΐδη που αψήφισε την παγωνιά και εμφανίστηκε με κοντομάνικο στο Σύνταγμα - δοθείσης της ευκαιρίας να δει και ο κόσμος το καινούριο (;) τατουάζ στο μπράτσο του.



Κι εδώ ακριβώς περνάμε στο δεύτερο ημίχρονο που θα αρχίσει από σήμερα να παίζεται. Στο ψητό δηλαδή. Προσωπικά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα σ' αυτή την κρίσιμη δεύτερη φάση - αυτή θα ακουμπήσει και την ουσία του προβλήματος. Δεν ξέρω τι είδους λογαριασμό θα βγάλει ο ορκωτός, αλλά ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες. Ότι δηλαδή οι μέτοχοι δεν θεωρούν ότι πέραν των 27 εκατομμυρίων υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να βάλουν. Κάποιοι μιλούν για ένα-δυο εκατομμύρια. Μακάρι να κυριαρχήσει και σ' αυτό το κρίσιμο κομμάτι, το ίδιο πνεύμα ομοψυχίας, αλλά δεν το βλέπω και δεν συμμερίζομαι την άκρατη ευφορία αρκετών φίλων της ΑΕΚ.

Ώρα να πληρώσουν

Και δεν την συμμερίζομαι γιατί όταν θα έρθει η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη θα αρχίσουν οι ενστάσεις. Από τους απόντες Πόλυ - Γκίκα που φεύγοντας τον Φεβρουάριο του 2009 από τη μετοχική σύνθεση πλήρωσαν το μερτικό τους. Αν θυμάμαι καλά γύρω στα 3,5 εκατομμύρια. Από τον Κανελλόπουλο που διαλαλεί προς πάσα κατεύθυνση ότι μετά τις 29 Ιανουαρίου 2009 (ημερομηνία παραίτησης) δεν έχει καμία υποχρέωση, καθώς μεταβίβασε το ποσοστό του στην ερασιτεχνική. Πολύ καλά, ας πληρώσει τότε το μερίδιό του ο Χατζηχρήστος! Από τον Ντέμη που (χρόνια τώρα) πιστεύει ότι αναλογικά με την περιουσία του, έχει βάλει τα πιο πολλά απ' όλους. Από τον Παππά που του έμεινε στα χέρια η ΑΕΚ χωρίς να την θέλει, χωρίς να ξέρει τι να κάνει μαζί της. Και συνέχισε να πληρώνει από ...βλακεία μέχρι που βρέθηκε ο άγιος Κασνακίδης για να τον απαλλάξει από τούτο το βαρύ φορτίο. Από τον Νοτιά που τον πήραν στον λαιμό του οι Θανόπουλοι και πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά στα Σπάτα, έχοντας προηγουμένως διαθέσει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο από το "παρεάκι του 2004".


Κι όμως μέσα απ' αυτή την ιστορία, την πρόταση Ντέμη που αποδέχτηκαν όλοι (δεν ξέρω τι γνώμη έχουν οι απόντες Πόλυς-Γκίκας και Νοτιάς) και το πόρισμα που θα βγάλει ο ορκωτός, ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευθετηθεί ένα καίριο ζήτημα. Το ομολογιακό δάνειο. Τη σύμβαση την υπέγραψαν και οι 7 μέτοχοι τον Μάιο του 2006 και το χρέος σήμερα μαζί με τους τόκους είναι στα 7 εκατομμύρια. Ας το αποπληρώσουν όλοι μαζί. Πιθανώς με τα μισά και ακόμα πιο κάτω να φύγει από την ΑΕΚ αυτή η θηλιά.

Δεύτερο ζήτημα το άνοιγμα

Το δάνειο είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο και πιο σοβαρό είναι το φετινό άνοιγμα. Τα 8 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούνιο. Περί αυτού δεν ακούστηκε λέξη. Και φοβάμαι πως δεν θα ακουστεί. Έτσι δεν αποκλείεται να σωθεί (αν σωθεί) η παρτίδα, μέσα από την πρόταση Οικονομόπουλου. Οι μέτοχοι δανείζουν στην ΑΕΚ (εννοείται δίχως τόκο) και η ΑΕΚ τους τα επιστρέφει μόλις δει το χρώμα του χρήματος από τον Ψωμιάδη. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διευκολύνουν την ΠΑΕ και οι σαπόρτερς και να αποδείξουν έτσι κι εμπράκτως ότι εκτός από "θεματοφύλακες των συμφερόντων της ΑΕΚ" είναι και μεγαλομέτοχοι.



Προσωπικά δεν δίνω καμία, μα καμία τύχη, στο εγχείρημα του Τροχανά με τις 50 χιλιάδες οικογένειες ΑΕΚτζήδων που θα βάζουν τα χρήματα τους για να συντηρείται η ομάδα. Είμαι βέβαιος ότι και κανείς άλλος, πλην Τροχανά, δεν πιστεύει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει σε σημερινές συνθήκες ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Το πείραμα με τους σαπόρτερς είναι πρόσφατο. Απέτυχε παταγωδώς, το ομολόγησε και ο άνθρωπος που ήθελε σώνει και καλά τον περασμένο Μάιο να μας κάνει να πιστέψουμε ότι θα μαζευτούν 50 χιλιάδες σαπόρτερς. Πριν από εννέα χρόνια τέτοια εποχή ξεκινούσε μια άλλη προσπάθεια. Η "Ένωση 1924". Ήταν Φεβρουάριος του 2003, μόλις είχε απαλλαγεί η ΑΕΚ από τον Ψωμιάδη και βρισκόμασταν στη Μάλαγα για το ματς του ΟΥΕΦΑ, όταν ρωτούσα τον Ψαριανό και μου ανέλυε τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Ο Γρηγόρης βέβαια δεν μιλούσε για 50 χιλιάδες σαν τον Κασνακίδη και τον Τροχανά, αλλά για μια σταθερή βάση πέντε-έξι χιλιάδων μελών. Δεν μαζεύτηκαν ούτε οι μισοί.

Να επικρατήσει η λογική

Άρα λοιπόν καλό είναι να πατάμε στη γη και τα τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίζονται με προτάσεις ρεαλιστικές. Και τέτοια πρόταση μπορεί να είναι μόνον η μαζική παρουσία των φίλων της ΑΕΚ στο γήπεδο. Χωρίς να είναι και αυτό το πράγμα απλή υπόθεση. Η ομάδα βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και ο πιο φανατικός οπαδός έχει χάσει κουράγια και αντοχές. Δεν μπορεί να βλέπει κάτι σαν ...ΑΕΚ. Πρέπει να κάνεις πέτρα την καρδιά, πρέπει να ξεχάσεις ο,τι έχεις δει από μεγάλη ΑΕΚ, πρέπει να λειτουργήσεις με κουλτούρα Βορειοευρωπαίου οπαδού, για να τρέξεις να καμαρώσεις αυτό το δημιούργημα του Αδαμίδη και των αφεντικών του. Πρέπει να γίνει επανεκκίνηση παντού στην ΑΕΚ, για να γυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο.



Συνεπώς ας επικρατήσει η λογική, ας αφήσουν τον Τροχανά να ονειρεύεται λέσχες, οικόσημα, αγγέλους και θυρεούς, γιατί αλλιώς (για να δανειστώ την ατάκα φίλου) θα αναφωνήσουμε όλοι μαζί "οι φωτορεπόρτερς μας τελείωσαν - ζήτω οι φωτορεπόρτερς!" Κι ας κοιτάξουν, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ΑΕΚ να δώσουν άμεσα λύσεις. Ομολογιακό δάνειο, χρηματοδότηση (έστω με δανεικά του Κασνακίδη και του Γρυσμπολάκη) και για να μην ξεχνιόμαστε: Ισχυρή διοίκηση την Παρασκευή. Στην οποία ο νέος πρόεδρος δεν θα είναι μαλωμένος με την αλήθεια....



ΥΓ: Για το χτεσινό ματς δεν χρειάζονται αναλύσεις. Η ομάδα της ΑΕΚ είναι βαριά άρρωστη. Και τελειωμένη. Βγάλτε Λυμπερόπουλο, Δέλλα, Καφέ, Γεωργέα που δεν θα έχουν (και δεν μπορεί να έχουν) του χρόνου θέση στην ομάδα. Ψάξτε να βρείτε από τους υπόλοιπους, πόσοι και ποιοι χωράνε σε μια ΑΕΚ απαιτήσεων. Εδώ δεν αρκεί ένα restart. Ολόκληρο format χρειάζεται...

ΥΓ 2: Με τη φιέστα στο Σύνταγμα, πέρασε στα ψιλά η τροπολογία που κατατέθηκε (από 57 βουλευτές) για την ανέγερση γηπέδου στη Ν.Φιλαδέλφεια. Κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, πιθανόν και καταλυτική στην εξέλιξη της υπόθεσης. Με δυο λόγια, κατατέθηκε τροπολογία - προσθήκη ώστε να επιτρέπεται παράλληλα με την κατασκευή γηπέδου, η χρήση και λειτουργία εμπορικών δραστηριοτήτων (από καφέ μέχρι πολυσινεμά). Τα εύσημα στον Βούρο, για τον οποίο δεν αμφιβάλλω ότι μια μέρα θα βάλει το θεμέλιο στη Ν.Φιλαδέλφεια. Για το άλλο Θεμέλιο, του Τροχανά, αμφιβάλλω κι ας είναι πρόεδρος...

ΥΓ 3: Αφού κατάφερε να κάνει αντιπρόεδρο τον Μπάγεβιτς ο Τροχανάς, τα έχουμε δει όλα στην ΑΕΚ...

ΠΗΓΗ: Contra.gr