Facebook Pixel Sportdog.gr | Μίτσελ: Ο αρχιτέκτονας της Χιρόνα - Πώς η επίθεση κερδίζει την άμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-11-06 20:32:00

Μίτσελ: Ο αρχιτέκτονας της Χιρόνα - Πώς η επίθεση κερδίζει την άμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη

Μπορεί ένας προπονητής να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας; Ο Μίτσελ αποδεικνύει πως μπορεί και χωρίς αστέρια να φτάσεις στον... ουρανό.

Η ιστορία του Μίτσελ, του προπονητή που έχει τοποθετήσει την Χιρόνα στην κορυφή της La Liga, είναι αξιοζήλευτη. Ένας Μαδριλένος τεχνικός, οδηγεί μια ομάδα της Καταλανίας προς την ολοκληρώσει ενός ονείρου. Δεν το κάνει τυχαία, αλλά με σήμα του το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ενας ακόμη ποδοσφαιριστής που έγινε προπονητής

Ο Μίγκελ Άνχελ Σάντσεθ Μουνιόθ, ο οποίος είναι πιο γνωστός ως Μίτσελ, ήταν πρώην ποδοσφαιριστής και έπαιζε ως εσωτερικός μέσος και ήταν το μεγάλο αριστερό πόδι της Ράγιο Βαγιεκάνο στις στιγμές της δόξας της.

Τον Ιούλιο του 2012, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έπειτα από 20 σεζόν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και τις 15 με τη φανέλα της Ράγιο Βαγιεκάνο. Μετά ακολούθησε το ρόλο του προπονητή και ύστερα από δέκα χρόνια και κάτι όλη η Ευρώπη μιλάει για αυτόν.

Έπαθε και έμαθε

Ο Μίτσελ δεν θεωρεί δεδομένη αυτή την επιτυχία. Είχε αποκτήσει προπονητική εμπειρία πετυχαίνοντας την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου με τη Ράγιο Βαγιεκάνο και με την Ουέσκα, αλλά και οι δύο αυτές ομάδες υποβιβάστηκαν την επόμενη σεζόν και ο Μίτσελ απολύθηκε πριν από το τέλος κάθε σεζόν.

Με τη Χιρόνα, όμως, η ιστορία είναι διαφορετική. Την οδήγησε στην άνοδο στην πρώτη του σεζόν στην τεχνική ηγεσία καταλαμβάνοντας την 6η θέση στην κανονική περίοδο και μπήκε στα μπαράζ ανόδου και πέρσι τερμάτισε στην 10η θέση. Πλέον, ο προπονητής έχει αυτή την ομάδα στην κορυφή της LaLiga, αλλά ο στόχος της είναι η παραμονή.

Η ομάδα δεν έχει περάσει ποτέ τρεις συνεχόμενες σεζόν στη La Liga και η επίτευξη της σωτηρίας είναι ο πρωταρχικός του στόχος και φαίνεται πως την έχει εξασφαλίσει.

Η επίθεση κερδίζει την άμυνα

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα της ομάδας στη σεζόν οφείλεται περισσότερο στην επίθεση παρά στην άμυνά της. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 29 γκολ σε 12 αγωνιστικές. Άλλωστε, ο Μίτσελ ήταν ένας παραγωγικός σκόρερ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπου έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Ράγιο Βαγιεκάνο. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπεις τις ομάδες του να παίζουν με μια τόσο προνοητική νοοτροπία.

Έντεκα διαφορετικοί σκόρερ

Στον αμυντικό τομέα, έχει δεχτεί 15 γκολ, καθώς πρόκειται για μια ομάδα που είναι διατεθειμένη να ρισκάρει.  Μέχρι στιγμής, 11 διαφορετικοί παίκτες έχουν πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ και 10 διαφορετικοί παίκτες έχουν δώσει τουλάχιστον μία ασίστ. Είναι πραγματικά μια ομαδική προσπάθεια και αυτό είναι προς τιμήν του προπονητή.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως η αριστερή πλευρά είναι η ισχυρή πλευρά του Μίτσελ και η καταλανική ομάδα τη χρησιμοποιεί για να προσελκύσει τον αντίπαλο, και στη συνέχεια αλλάζει το παιχνίδι προς τα δεξιά.

Εξαγοράστηκε από την City Football Group

Αν και για πολλούς αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι αποτέλεσμα τύχης, η Χιρόνα δουλεύει πολλά χρόνια για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Το 2017, που συμπίπτει με την πρώτη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, ένα μέρος της Girona FC (44,3%) εξαγοράστηκε από τον City Football Group, ιδιοκτήτρια εταιρία ποδοσφαιρικών συλλόγων και συναφών εταιρειών, που περιλαμβάνει και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags