Ο Χόρχε Μεντόντσα μπορεί να είναι τώρα 85 ετών, αλλά δεν έχει ξεπεράσει ακόμα πως του συμπεριφέρθηκαν στην Ισπανία το 1968.

Ο Πορτογάλος παλαίμαχος άσος έγινε είδωλο στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά στην Μπαρτσελόνα και τη Μαγιόρκα είχε προβλήματα λόγω της θρησκείας του.

«Έγινα Μάρτυρας του Ιεχωβά στη Βαρκελώνη. Το 1968, ήρθε ένας νέος πρόεδρος, ο Νάρθις ντε Καρέρας, ο οποίος ήταν στενός φίλος του επισκόπου, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στη Βαρκελώνη. Απαγόρευσαν στον προπονητή, τον Αρτίγκα, να με βάζει να παίζω αν δεν αρνιόμουν να είμαι Μάρτυρας του Ιεχωβά. Το έβλεπαν ανυπόφορο. Δεν ενέδωσα ποτέ στον εκβιασμό. Το να είμαι Μάρτυρας του Ιεχωβά είναι το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί στη ζωή μου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος ήρθε σε συμφωνία με τον φίλο του Γκιγιέρμο Γκινάρντ, πρόεδρο της Μαγιόρκα, και πήγα με ελεύθερη μεταγραφή», είπε ο Μεντόντσα.

«Έχεις τρία δευτερόλεπτα να φύγεις αλλιώς θα σε πυροβολήσω»

Όμως, και στο νησί της Ισπανίας είχε τα προβλήματα του, αφού πήγαινε από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρει μηνύματα της θρησκείας του:

«Ήταν στην Αλγαΐδα. Είχαμε πάει να κηρύξουμε. Μεταφέραμε το μήνυμα στα σπίτια και, μια φορά, μια γυναίκα μου άνοιξε την πόρτα και αμέσως ήρθε ο σύζυγος με κυνηγετικό όπλο και μου είπε: «Έχεις τρία δευτερόλεπτα να φύγεις αλλιώς θα σε πυροβολήσω». Έφυγα τρέχοντας και ένας από τους συντρόφους μου μου είπε: «Χόρχε, Χόρχε! Πού πας Χόρχε;» Δεν έτρεχα πιο γρήγορα ακόμα και όταν έπαιζα ποδόσφαιρο», τόνισε.