Στον ύπνο έπιασε τούς πάντες ο Ολυμπιακός με την έλευση του Πέδρο Άλβες στην Ελλάδα για να αναλάβει τη θέση τού τεχνικού διευθυντή, μια θέση που την γνωρίζει καλά από την 5ετή θητεία του στην Εστορίλ, προκειμένου να αποδεσμευτεί από τον ρόλο του ο Αντόνιο Κορδόν - Αν και ο στενός συνεργάτης του, Ιγνάσιο Ναβάρο, θα συνεχίσει κανονικά στον Ολυμπιακό.

Γιατί ο Πορτογάλος θα πάρει τη θέση τού Ισπανού στο Λιμάνι, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποφασίσει να φτιάξει ένα δίκτυο με ομάδες σε Ελλάδα, Αγγλία και Πορτογαλία, που φυσικά μόνο ωφελημένο μπορεί να βγάλει τον Ολυμπιακό.  

Ο νέος ρόλος του Κορδόν - Αναβάθμιση λόγω της παρουσίας τού Π. Άλβδες

Αρχικά, για να τελειώσει η παρεξήγηση με το μέλλον τού Α. Κορδόν και το γεγονός ότι βρίσκεται τακτικά στην Ισπανία, ο πεπειραμένος παράγοντας έχει ένα προσωπικό θέμα αυτό το διάστημα που δεν του επιτρέπει να μείνει σταθερά στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν σχετίζεται καθόλου με τη μέχρι στιγμής δουλειά του στους Πειραιώτες, καθώς όσα πέτυχε το περασμένο καλοκαίρι (αποχώρησαν, συνολικά, 25-26 παίκτες με πωλήσεις, δανεισμούς, αποδεσμεύσεις + ήρθαν 16 νέοι ποδοσφαιριστές) δεν αμφισβητούνται.

Ειδικά από τη στιγμή που είχε χρειαστεί να προκύψει συμφωνία και με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ - Άρα πραγματικά είχε στήσει τον Ολυμπιακό από την αρχή, με γερές βάσεις και θεμέλια. Ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει έτοιμη λίστα με επιλογές ενόψει του χειμώνα, που ο Ολυμπιακός θα φέρει τουλάχιστον δύο παίκτες.

Ο Κορδόν, λοιπόν, συνεχίζει τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά αυτή θα είναι αναβαθμισμένη, καθώς ο Ισπανός θα αναλάβει επικεφαλής στο τρίγωνο Ολυμπιακός-Νότιγχαμ Φόρεστ-Ρίο Άβε, θα έχει τον ρόλο του συντονιστή, θα έχει τον τελικό λόγο για μεταγραφές, επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές αλλά και μετακινήσεις ανάμεσα στις τρεις ομάδες. Το κάθε κλαμπ θα έχει το δικό τμήμα με αθλητικούς και τεχνικούς διευθυντές, αλλά θα είναι όλοι υπό τη σκέπη του Κορδόν. Ε, μάλλον ως αναβάθμιση θα το χαρακτήριζε κάποιος αυτό...

Αυτό που δεν έμαθε κανείς για Άλβες - Τρέχουν τα μεταγραφικά στο Λιμάνι - Τι ισχύει με Ανιγκό

Αυτό που δεν κατάφερε να μάθει κανείς στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, είναι ότι ο Πέδρο Άλβες είχε έρθει το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα και είχε επαφές με τη διοίκηση του συλλόγου, είδε τις εγκαταστάσεις του Ρέντη και στο Καραϊσκάκη, στην ουσία έβαλε το νερό στο αυλάκι. Γιατί η νέα έλευσή του μέσα στις επόμενες ημέρες, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Πειραιώτες, έχει εντελώς τυπικά χαρακτηριστικά και όχι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη και να ανατρέψει τα δεδομένα.

Άλλωστε βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και μπορεί ο Κορδόν να έχει αφήσει λίστα με ονόματα, αλλά σαφώς κάποιος θα πρέπει να πάει σε βάθος αυτές τις προτάσεις και σε κάποιες από αυτές να γίνει deal done. Οπότε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο από τον Πέδρο Άλβες.

Το τελευταίο που έχει ενδιαφέρον σε αυτή την ενότητα είναι η θέση του θα αναλάβει ο Ζοσέ Ανιγκό, καθώς στο οργανόγραμμα αυτός ήταν μέχρι σήμερα ο τεχνικός διευθυντής τού Ολυμπιακού και όχι ο Αντόνιο Κορδόν - Ο Ισπανός ήταν αθλητικός διευθυντής. Ο Ανιγκό, λοιπόν, θα αναλάβει πόστο στις ακαδημίες του συλλόγου, καθώς είναι γνωστό άλλωστε ότι του αρέσει να δουλεύει με νέα παιδιά και, κυρίως, ότι οι γνωριμίες του στη Γαλλία μπορούν να φέρουν στο Λιμάνι, αρχικά για τα τμήματα υποδομής, παίκτες που σταδιακά θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα.

"Πέφτει και ανεβαίνει η Εστορίλ - Θα φέρνει και θα πουλάει παίκτες - Στοίχημα για Ολυμπιακό ο Πέδρο Άλβες"

Το sportdog απευθύνθηκε στον Δημήτρη Βασιλάκο, δημοσιογράφο που γνωρίζει άριστα το πορτογαλικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να μάθουμε κάποια πράγματα για τον Πέδρο Άλβες

"Η Εστορίλ έχει καλές σχέσεις με την Μπενφίκα, είναι και ομάδα κοντά στη Λισαβόνα. Πέφτει και ανεβαίνει, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρότζεκτ, αλλάζει προπονητές διαρκώς, δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς κάνει", ανέφερε αρχικά μέσω του sportdog και στη συνέχεια συμπλήρωσε: "Ήρθε για να φέρνει παίκτες και να πουλάει παίκτες, ειδικά τώρα που θα υπάρχει και η συνεργασία με τη Ρίο Άβε".

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει στη δουλειά του, ο καλός συνάδελφος μάς είπε: "Δουλεύει πολύ με δανεικούς η Εστορίλ, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που γίνεται εκεί. Θεωρώ ότι η επιλογή του από τον Ολυμπιακό είναι ρίσκο, ένα στοίχημα για το τι μπορεί να κάνει".

Ποιος είναι ο Ιγνάσιο Ναβάρο - Ο Χάιμε Κορδόν και ο scouting coordinator

Η έλευση του Πέδρο Άλβες στον Ολυμπιακό για να αναλάβει τη θέση τού τεχνικού διευθυντή, αφού ο Αντόνιο Κορδόν θα γίνει επικεφαλής τής πυραμίδας Ολυμπιακός-Νότιγχαμ Φόρεστ-Ρίο Άβε, έχει σημάνει συναγερμό στους Ερυθρόλευκους.

Ο 40χρονος παράγοντας, με θητεία για 5 χρόνια στην Εστορίλ, δεν έχει προλάβει να αφήσει κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να σημειώσουμε.

Όπως, για παράδειγμα, ότι στον Ολυμπιακό δεν θα έχει καθημερινή επαφή με τον Αντόνιο Κορδόν, αφού είπαμε ότι θα είναι επικεφαλής τού δικτύου ομάδων τού Βαγγέλη Μαρινάκη. Αλλά στο Λιμάνι θα βρει το δεξί χέρι του Κορδόν, τον Ιγνάσιο Ναβάρο, που θα συνεχίσει κανονικά στην ΠΑΕ. Αυτά όσον αφορά το οργανόγραμμα στο Λιμάνι.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Κορδόν είχε φέρει στο Λιμάνι, μαζί του, και τον γιo του. Ο Χάιμε Κορδόν, με θητεία στο scοuting της Μπαρτσελόνα και της Βιγιαρεάλ, έχει κομβικό ρόλο στο τμήμα scouting, με σχετικές σπουδές, στον Ολυμπιακό εργάζεται ως scouting coordinator.

Ο Ναβάρο, από την άλλη πλευρά, έχει σπουδές σε θέματα αθλητικής οργάνωσης και οργάνωσης ομάδων, έχει θητεία σε διάφορα πόστα και στον Ολυμπιακό ήταν βοηθός αθλητικού διευθυντή. Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Pro και από το 2005 έως το 2014 εργάστηκε στο τμήμα σκάουτινγκ της Σεβίλλης.

Την τριετία 2014-2017 δούλεψε στη Βιγιαρεάλ, ως υπεύθυνος του scouting για την αγορά τής Νότιας Αμερικής και της Πορτογαλίας. Από το 2017 μέχρι το 2020 αποτέλεσε μέλος του κινεζικού ομίλου Hope, ως συντονιστής του τμήματος scouting για τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα. Από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 δούλεψε στη Μπέτις ως υπεύθυνος του τμήματος scouting και ενίσχυσης.

Ο προπονητής τής Ρίο Άβε - Ο Μάρκος Αντόνιο τού Ζοσέ Μπότο - H καψούρα του Καρεμπέ

Η Εστορίλ, από την οποία αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι ο Πέδρο Άλβες, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως ομάδα, αν και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί λίγο ως ασανσέρ ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Αρχικά να σημειώσουμε ότι σε αυτή την ομάδα παίζει φέτος ο Τζόρνταν Χόλσγκροουβ, του Ολυμπιακού, με τη μορφή δανεισμού - Αν και η μεταγραφή του στον πορτογαλικό σύλλογο δεν σχετίζεται με τον Π. Άλβες, που είχε αποχωρήσει από την ομάδα εκείνο το διάστημα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι επί θητείας τού Πέδρο Άλβες είχε αποκτήσει η Εστορίλ τον Μάρκος Αντόνιο και μετά τον είχε παραχωρήσει στη Σαχτάρ Ντόνετσκ τού Ζοσέ Μπότο (τότε). Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι από την ομάδα είχε περάσει ο Λουίς Φρέιρε, 38χρονος σήμερα προπονητής τής Ρίο Άβε (που πλέον ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη), και είχαμε αναδείξει σε άλλο ρεπορτάζ ως μια λύση για τον πάγκο τού Ολυμπιακού στο μέλλον. Στην Πορτογαλία ξεχωρίζουν όλοι την παρουσία του στον πάγκο της Ρίο Άβε και δεν είναι τυχαίο που είχε πέρασμα και από τον πάγκο της Εστορίλ, σε ηλικία μάλιστα μόλις 33 ετών.

Από το υπάρχον ρόστερ τής Εστορίλ δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ξεχωρίζει ένας ποδοσφαιριστής, ώστε να μπορεί να έρθει στον Ολυμπιακό και να κάνει τη διαφορά. Αν δηλαδή ο Πέδρο Άλβες θέλει να ενεργοποιήσει ενόψει Γενάρη τις επαφές του στην πορτογαλική ομάδα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια ονόματα που μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον, όπως οι στόπερ Μπερνάντο Βιτάλ και Πέντρο Αλβάρο. Στα χαφ υπάρχει ο Κομπά Κοϊντρέντι, η καψούρα τού Κριστιάν Καρεμπέ για τον Ολυμπιακό (κατάγονται και οι δύο από τη Νέα Καληδονία), που είχε απασχολήσει έντονα την Άνοιξη του 2022. Ο Ματέους Φερνάντες, επίσης, είναι πολύ καλή περίπτωση στα χαφ (δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Εστορίλ), όπως και ο Ζοάο Μάρκες και, κυρίως, ο Ροντρίγκο Γκόμες.

Όσοι αναφέραμε είναι νεαροί, καλοί παίκτες και πολύ εξελίξιμοι, αλλά δεν είναι βέβαια ότι μπορούν να βρουν θέση στο βασικό ροτέισον τού Ολυμπιακού αυτή την περίοδο. Παρόλα αυτά ας κρατήσουμε τα ονόματά τους σε μια άκρη τού μυαλού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Ντου" Καστίγιο σε Τζόρτζεβιτς: "Θα είχες 5 γκολ χωρίς πέναλτι - Ούτε τον Ριβάλντο δεν άφησες - Ψέμα και στο γέλιο" (pics-vid)