Το βάπτισμα του πυρός για τον νέο μηχανισμό της Fifa (βασισμένο στην πρόταση του προέδρου της επιτροπής διαιτησίας, διάσημου πρώην διαιτητή, Πιερλουϊτζι Κολλίνα) έγινε την περασμένη Κυριακή στο Βαλπαραΐσο, στη Χιλή όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Under 20.

 Κατά τη διάρκεια του Ουκρανία- Νότιος Κορέα (2-1), ο Κορεάτης προπονητής Λι- Τσανγκ Ουόν ήταν ο πρώτος που επωφελήθηκε του νέου κανονισμού αναθέτοντας, ύστερα από αμφισβητούμενη ανατροπή σε βάρος της ομάδας του, την ειδική «πράσινη κάρτα» στα χέρια του 4ου διαιτητή έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα του λεγόμενου «check».

 Αυτή είναι εξάλλου και η διαφορά από το Var: ότι η όποια ένσταση δεν ξεκινάει από τον διαιτητή, αλλά απευθείας από τον πάγκο όπου ο κάθε προπονητής έχει δικαίωμα δύο φορές να ξαναζητήσει το «τσεκάρισμα» της φάσης, αλλά μόνο στις περιπτώσεις ενός πέναλτι, ενός γκολ ή μίας άδικης αποβολής. Κι εφόσον δικαιωθεί, θα έχει δικαίωμα και μίας δεύτερης «πράσινης κάρτας», εάν όμως έχει άδικο, χάνει τη δεύτερη ευκαιρία.

 Στην περίπτωση του Ουκρανία- Νοτίου Κορέας, ο Κοσταρικανός διαιτητής Κέιλορ Ερέρα κλήθηκε δύο φορές να επανεξετάσει τις αμφισβητούμενες φάσεις, τόσο του Κορεάτη, όσο του Ουκρανού προπονητή, αλλά και στις δύο περιπτώσεις επέμεινε και δικαιώθηκε και από το Var στις αρχικές του αποφάσεις. Στην πρώτη περίπτωση δεν ήταν πέναλτι υπέρ των Νότιων Κορεατών, ενώ στη δεύτερη σωστά είχε ακυρωθεί το γκολ άσχετα εάν για οφ- σάιντ ελάχιστον χιλιοστών.

 Ανεξάρτητα από τις δύο, μεμονωμένες περιπτώσεις που δικαίωσαν το γυμνό μάτι του διαιτητή το ιστορικό ντεμπούτο του «Football Video Support» συγκέντρωσε μόνο θετικές κριτικές, αφενός γιατί είναι ένα σύστημα πολύ, μα πολύ φθηνότερο από το Var, με πολύ λιγότερες κάμερες ή εξειδικευμένους τεχνικούς, αφετέρου γιατί πράγματι μπορεί να εξελιχθεί σε καταλυτικό «όπλο» που θα σκουπίζει από τους αγωνιστικούς χώρους κάθε ίχνος αμφιβολίας ή, κυρίως καχυποψίας.

 Στην πραγματικότητα, το επίσημο ντεμπούτο του «Fvs» είχε γίνει πέρυσι, στην Κολομβία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, αλλά χωρίς επιτυχία γιατί η «πράσινη κάρτα» δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε μία φορά. Από φέτος εφαρμόζεται τόσο στην ιταλική Serie C, όσο στην ισπανική Liga γυναικών, ενώ με βάση τα στατιστικά που θα προκύψουν από τον πειραματισμό της Χιλής η Fifa μετέπειτα θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος μηχανισμός αξίζει ή όχι να μπει, για πάντα και σε όλες τις ποδοσφαιρικές της διοργανώσεις.