Ένα από αυτά είναι το ξύλινο ποδοσφαιράκι, ένα παιχνίδι που τείνει να αποκτήσει κλασσική και διαχρονική αξία, αφού, σε κόντρα των καιρών και των μοντερνισμών, ακόμα αντιστέκεται και μεγαλώνει γενιές οπαδών του.
Πώς ξεκίνησε

Παρά το γεγονός ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για παρόμοια παιχνίδια μπορεί να υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 1890,το ξύλινο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, για πρώτη φορά εφευρέθηκε από τον Harold Searles Thornton το 1922, στη χώρα που γεννήθηκε και το κανονικό ποδόσφαιρο (που αλλού θα μπορούσε άλλωστε;) την Αγγλία, ενώ το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την αμέσως επόμενη χρονιά.
Η ιδέα αυτή γεννήθηκε στο μυαλό του Harold παρακολουθώντας την Τότεναμ, της οποίας και φανατικός οπαδός.
Ο Άγγλος εφευρέτης ήθελε να μεταφέρει τα ισχυρά συναισθήματα και τις συγκινήσεις που προκαλεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, μέσα σε κάθε σπίτι.
Ένα κουτί σπίρτα στάθηκε η έμπνευση για το σχήμα της νέας εφεύρεσης.
Το 1927 το ξύλινο ποδοσφαιράκι πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό, αφού ένας θείος του Harold, ο οποίος ζούσε στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Πόρτλαντ, ενθουσιάστηκε με αυτό το νέο παιχνίδι και το μετέφερε στη χώρα του.
Από τότε τα χρόνια πέρασαν και το ποδοσφαιράκι απέκτησε εκατομμύρια οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το 2002, η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Πίνακας (ITSF) ιδρύθηκε στη Γαλλία, με αποστολή τη θέσπιση κανόνων του παιχνιδιού, που θα ισχύουν παγκοσμίως, αλλά και την προβολή-προώθηση του παιχνιδιού.
Κανόνες

Σε γενικές γραμμές ο κανονισμοί που θεσπίστηκαν από την ITSF είναι αυτή που ισχύουν όλα αυτά τα χρόνια, απλώς πλέον απέκτησαν έγγραφη μορφή και έφυγαν από τον προαιρετικό fair-play χαρακτήρα τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κανόνες ένδυσης (οι 2 ομάδες πρέπει να έχουν αθλητική περιβολή, οι συμπαίχτες να είναι ντυμένοι ομόχρωμα), καθώς και οι περιορισμοί του χρόνου κατοχής της μπάλας.
Στις μέρες μας

Στην αυγή του 21ου αιώνα, το ξύλινο ποδοσφαιράκι περισσότερο κλασσικό μπορεί να χαρακτηριστεί, παρά ξεπερασμένο.
Ίσως οι μέρες δόξας και παντοκρατορίας που γνώριζε πριν 3 δεκαετίες να έχουν περάσει, ωστόσο η παρουσία του σε παμπ και χώρους διασκέδασης μαρτυρά ότι ο κόσμος ακόμα διασκεδάζει με αυτό.
Τέλος, μπορεί όλοι μας να έχουμε ξεχαστεί παίζοντας βίντεο γκέιμς σε κονσόλες και υπολογιστές, όμως, όπως αναφέρουν και στον τίτλο ενός κομματιού τους οι Πυξ-Λαξ “Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο”.

ΠΗΓΗ: angrybets.gr