Facebook Pixel Ολυμπιακός – Ντεσάμπ 0-1
Ποδόσφαιρο
| 2011-09-14 11:09:00

Ολυμπιακός – Ντεσάμπ 0-1

Ολυμπιακός – Ντεσάμπ 0-1

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τους λόγους της αποτυχίας του Ολυμπιακού εναντίον της Μαρσέιγ, αναδεικνύει τον ρόλο του Ντιντιέ Ντεσάμπ στην εικόνα του ματς και γράφει για το πώς οι ερυθρόλευκοι μπορούν να φτάσουν στην πρόκριση.

* Sorry που δεν θα συμφωνήσω 100% με το συμπέρασμα που βγήκε γρήγορα – γρήγορα για την ήττα του Ολυμπιακού, λόγω των 149 ημερών αποχής από επίσημους αγώνες. Οι Ερυθρόλευκοι δεν ηττήθηκαν χθες μόνο επειδή δεν είχαν ρυθμό. Ηττήθηκαν επειδή προέκυψε συνδυασμός: α) δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ένταση ενός αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ β) οι απουσίες των ανέτοιμων Ιμπαγάσα, Μακούν όχι μόνο δεν καλύφθηκαν, αλλά ούτε καν καμουφλαρίστηκαν από Φέισα, Μοντεστό γ) δεν πήραν σπουδαία (ούτε καν «μέτρια») απόδοση από Φουστέρ, Γέστε, Αμπντούν δ) ο Ντεσάμπ ήταν πολύ μελετημένος, στηριζόμενος στο ατού του…Ολυμπιακού: το πρέσινγκ.

* Ο τελευταίος ήταν και ο σημαντικότερος λόγος όχι για την ήττα (αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί αν στη φάση του γκολ δεν έπεφτε ύπνος βαρύς στην άμυνα, δεν έκανε δα και... δέκα ευκαιρίες η Μαρσέιγ, ούτε πίεσε ασφυκτικά), αλλά για την εικόνα του ματς και την απόδοση των δύο ομάδων. Χαρακτηριστικό της συνέπειας του Ντεσάμπ είναι ότι δεν δίστασε να αντικαταστήσει (στο 77’ και στο 82’ αντίστοιχα) τους δύο κορυφαίους (μαζί με τους στόπερ) παίκτες του, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες παραστάσεις από ευρωπαϊκά παιχνίδια: τον Λούτσο Γκονζάλες και τον Σεϊρού! Γιατί; Διότι δεν… άντεχαν άλλο στο τρέξιμο και στο πρέσινγκ.

* Δείγμα, επίσης, του πόσο διαβασμένος ήταν ο πρώην αρχηγός της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας ήταν ότι γνωρίζοντας την ατμόσφαιρα στην έδρα και το φουριόζικο στυλ των Ερυθρόλευκων στα πρώτα 25 λεπτά (που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο ακόμη και από καλύτερες ομάδες μέσα στον Πειραιά), επέτρεψε στους Ερυθρόλευκους να επιχειρήσουν μόνο ένα σουτ (του Μιραλάς στο 19’) στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ηξερε ότι αν η ομάδα του αντέξει σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, μετά σταδιακά θα μπορούσε να τολμήσει και όντως η Μαρσέιγ κατάφερε ακολούθως σχετικά εύκολα να αποκτήσει τον έλεγχο του ρυθμού.

* Πώς; Στο αμυντικό κομμάτι κρατώντας σχετικά «χαμηλά» τους δύο στόπερ του πάντα και πρεσάροντας σταδιακά «ψηλά» τον Ολυμπιακό ωθώντας τον α) σε μακρινές «χαμένες» γιόμες του Αβραάμ ή των ακραίων αμυντικών προς τον Μιραλάς β) σε πλήρη αποσυντονισμό της λειτουργίας των γηπεδούχων στη μεσαία γραμμή. Στο επιθετικό κομμάτι α) αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι τα φαρμακερά κλεψίματα του Ολυμπιακού για «δεύτερες επιθέσεις», με πολλά στηρίγματα στις πάσες και πολυπρόσωπη μεσαία γραμμή β) με επιθέσεις κυρίως από τα άκρα, βλέποντας ότι Γέστε και Αμπντούν δεν είναι και οι καλύτεροι στα «ντουμπλαρίσματα» που απαιτεί το σύγχρονο πρέσινγκ.

* Η Μαρσέιγ που είχε επιπλέον τρομερή υπομονή στο 0-0 και ωριμότητα μετά το 0-1, η Μαρσέιγ που απέφυγε τα αβίαστα λάθη (3-4 σε όλο το ματς) και έπιασε από τα μαλλιά την ευκαιρία για να πάρει τα πάνω της μετά την κάκιστη εκκίνησή της στο Championnat, δεν ήταν ο ανίκητος αντίπαλος. Αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε ανέτοιμος σε πολλούς τομείς και τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα για τον Βαλβέρδε, ο οποίος ξέρει πια τους κινδύνους για τον ίδιο και την ατμόσφαιρα στην ομάδα του με κάποια πιθανή γκέλα στο πρωτάθλημα.

* Διότι τα είχαμε πει: το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον Ολυμπιακό κυρίως λόγω των προβλημάτων ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και των πολλών μεταγραφών του είναι αυτό του σίγουρου πρωταθλητή που θα τα δώσει όλα για την «υπέρβαση» στην Ευρώπη. Δυστυχώς ή ευτυχώς για εκείνον, ο Βάσκος θα κριθεί στη συνείδηση προέδρου και οπαδών από την απόδοση και την πορεία των Ερυθρόλευκων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…

Υ.Γ 1. Σε κάποιον άλλο, ιδανικό ποδοσφαιρικό κόσμο, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα είχαν δώσει δύο ωραιότατα δυνατά φιλικά ματς στο διάστημα της απραξίας τους. Η Ένωση θα είχε μεγαλύτερο όφελος: θα έβαζε και κάνα φράγκο στο ταμείο. Οι Ερυθρόλευκοι θα είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν περισσότερα πράγματα και να παίξουν εναντίον μιας ομάδας που δεν θα ήταν 90 λεπτά κλεισμένη στα καβούκι της. Αλλά στη χώρα όπου σφάζονται παλικάρια στους δρόμους με αφορμή τη μπάλα, στη χώρα όπου οι περισσότεροι παράγοντες των ομάδων διατηρούν μόνο τυπικές σχέσεις, αυτά είναι ψιλά γράμματα…

Y.Γ 2. Οι ελπίδες του Ολυμπιακού για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Champions League δεν έχουν μηδενιστεί. Το χθεσινό αποτέλεσμα, όμως, ψαλίδισε σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητές του ακόμη και για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League, διότι αυτή η Μαρσέιγ στερείται ταλέντου, ποιότητας και βάθους στον πάγκο έναντι και της Αρσεναλ και της Ντόρτμουντ. Πλέον για τους Ερυθρόλευκους υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την πρόκριση: 4 βαθμοί στα δύο «κολλητά» ματς με τους Γερμανούς 3η-4η αγωνιστική (δεν νομίζω ότι μπορούν να πάρουν βαθμό στο «Emirates» σε 14 ημέρες). Ώστε να πάνε μετά στη Μασσαλία (5η αγωνιστική) για να τα παίξουν όλα για όλα και να ελπίζουν σε εξασφαλισμένη πρόκριση της Αρσεναλ για να κατέβουν οι Αγγλοι χαλαροί στο «Γ. Καραϊσκάκης» την τελευταία αγωνιστική.

Υ.Γ. 3 Εχω δει πολλούς παίκτες να «καίγονται» στην πρώτη τους σεζόν με την καινούρια ομάδα τους. Αλλά αυτό που γίνεται με τον Κοστάντζο είναι από τα άγραφα! Θυμίζω ότι οι αναπληρωματικοί τερματοφύλακες στον Ολυμπιακό είναι ο πρώην γκολκίπερ του Εργοτέλη, Σήφης Δασκαλάκης και ο 21χρονος Μέγερι που κάθισε χθες στον πάγκο…

Πηγή: gazzetta.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags