Facebook Pixel Αξεπέραστο ρεκόρ
Ποδόσφαιρο
| 2012-11-22 10:18:00

Αξεπέραστο ρεκόρ

Αξεπέραστο ρεκόρ

Ο Ρότσα έχει συμμετάσχει σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως παίκτης και ως προπονητής. Μετά το Κυπελλούχων, το Ch. League και το UEFA, θα... γνωριστεί απόψε και με το Europa.

Ο Χουάν Ρότσα επιστρέφει απόψε στα Κύπελλα Ευρώπης όπου μεγαλούργησε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής του Παναθηναϊκού, κατέχοντας ένα μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, ρεκόρ: είναι ο μοναδικός (όχι μόνο στο «τριφύλλι», αλλά συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο) που έχει συμμετάσχει σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και με τις δύο ιδιότητες!

Ο Ελληνοαργεντινός τεχνικός έχει πάρει μέρος με τους «πράσινους» στο παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών, στο («σβησμένο» εδώ και μία 12ετία) Κύπελλο Κυπελλούχων, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στο Τσάμπιονς Λιγκ κι ετοιμάζεται στην αποψινή αναμέτρηση με τη Μάριμπορ στο ΟΑΚΑ να... γνωριστεί και με το Γιουρόπα Λιγκ. Εμπλουτίζοντας έτσι το... βιογραφικό με τις ευρωπαϊκές παρουσίες του και με τη μοναδική διοργάνωση στην οποία δεν είχε λάβει μέρος μέχρι σήμερα.

Οι πρώτες στιγμές δόξας

Η πρώτη «επαφή» του Ρότσα με τα Κύπελλα Ευρώπης καταγράφηκε πριν από 32 χρόνια. Την 1η Οκτωβρίου 1980, με τον «Ινδιάνο» να αγωνίζεται στη Λεωφόρο στα 90' της εντυπωσιακής (αλλά δίχως πρόκριση) τεσσάρας επί της Γιουβέντους για τον α' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ακολούθησαν την επόμενη σεζόν οι δύο ήττες από την Αρσεναλ για την ίδια διοργάνωση, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθαν οι πρώτες μεγάλες στιγμές δόξας. Η μεγάλη πορεία ως τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τον Ρότσα να είναι βασικό στέλεχος και να σκοράρει κόντρα σε Φέγενορντ και Λίνφιλντ.

Μία χρονιά μετά (1985-86) επέστρεψε στο ΟΥΕΦΑ κι αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Τορίνο (ήττα με 2-1), χάνοντας τη ρεβάνς με τους Ιταλούς στο ΟΑΚΑ, όπου σημαδεύτηκε από τη διαιτησία του Μισέλ Βοτρό και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του μετά το ματς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Την περίοδο 1987-88 ήταν μέλος της εξίσου πολύ καλής φουρνιάς που έφτασε ως τους «8» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (έπαιξε σε τέσσερα παιχνίδια κι αποκλείστηκε από την Μπριζ), ενώ η ευρωπαϊκή του πορεία ως ποδοσφαιριστής «έκλεισε» τη σεζόν 1988-89 στα ματς με Ομόνοια (νίκη 2-0) και ΤΣΣΚΑ Σόφιας (ήττα 2-0) για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ξανά στους «4» με τον ΠΑΟ

Από εκεί που τερμάτισε (Κυπελλούχων) έκανε και τη νέα αρχή του στην Ευρώπη μια 15ετία αργότερα, αυτή τη φορά από την άκρη του «πράσινου» πάγκου. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, στο γήπεδο «Χρίστο Μπότεφ Μπλαγκόεβγκραντ» της Βουλγαρίας, με γκολ των Νιόπλια και Αλεξούδη ο Παναθηναϊκός έφτανε σε μία άνετη νίκη επί της Πιρίν με 2-0. Ακολούθησε μία ακόμη πιο εύκολη ρεβάνς (6-1) κι ένας άτυχος αποκλεισμός από τον... κακό του δαίμονα, την Μπριζ, με τα δοκάρια να μην κάνουν το... χατίρι στο «τριφύλλι».

Εναν χρόνο μετά βίωσε την απόλυτη επιτυχία, που έφερε τον Παναθηναϊκό μία... ανάσα από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Με μεγάλες νίκες κόντρα σε Ναντ, Πόρτο, Ααλμποργκ, Λέγκια κι ένα ανεπανάληπτο διπλό στο Αμστερνταμ. Ματς που πήρε τη δική του περίοπτη θέση στο χρυσό βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου. Το ευρωπαϊκό φινάλε του Χουάν, ωστόσο, τη σεζόν 1996-97 δεν ήταν εξίσου «λαμπερό». Διπλός αποκλεισμός από Ρόζενμποργκ (προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ) και Λέγκια (α' γύρος ΟΥΕΦΑ) και πικρός αποχαιρετισμός...

Απόψε, ωστόσο, είναι ένα άλλο ματς κι ο Χουάν αισιοδοξεί να φέρει ξανά στον Παναθηναϊκό κάτι από την αύρα του '96, οδηγώντας τον σε ακόμη μία σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΡΟΤΣΑ

ΩΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Σε 15 αγώνες (5-3-7)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ: 5 (1-2-2)

ΟΥΕΦΑ: 8 (3-1-4)

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ: 2 (1-0-1)

ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Σε 20 αγώνες (9-6-5)

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ: 14 (6-5-3)

ΟΥΕΦΑ: 2 (1-0-1)

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ: 4 (2-1-1)

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags