Το ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής: φέτος ο Ολυμπιακός «έβγαλε» τη μίνιμουμ υποχρέωση για το επίπεδό του στις διοργανώσεις της UEFA: προκρίθηκε στο Europa League και έπαιξε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Αρα, λοιπόν, απέτυχε να κάνει το… παραπάνω βήμα, δεν απέτυχε γενικώς ως ομάδα.

Αυτό γιατί πολλά λέγονται -και ακόμη περισσότερα γράφονται στην εποχή των social media- μετά από ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα. Η ισοπέδωση είναι μέγα λάθος, αντίστοιχο με τη «θεοποίηση» των ποδοσφαιριστών και των προπονητών στις επιτυχίες οποιασδήποτε ομάδας…

Τα πράγματα είναι απλά: ο χθεσινός αποκλεισμός των νταμπλούχων Ελλάδας από την Αντερλεχτ, στο Europa League, έχει δυο βασικές αγωνιστικές αιτίες. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, για τα κενά του ρόστερ, για τα λάθη στον καταρτισμό της λίστας του Europa League (και του Champions League προηγουμένως) θα πρέπει να γίνει στον τελικό απολογισμό, στο τέλος της σεζόν…

Οι αιτίες…

Πρώτον, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αναποτελεσματικοί στην επίθεση. Δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν και στα δυο 90λεπτα (προσοχή: αφήνουμε έξω την παράταση, γιατί εκεί έγινε το… δεύτερο λάθος, που θα εξηγήσουμε πιο κάτω). Πολύ σωστά ο Μάρκο Σίλβα είπε χθες ότι η ομάδα του δημιούργησε επτά κλασικές και στα δυο ματς, αλλά σκόραρε μόνο από τη λευκή βούλα.

Αν θέλει κανείς να… προσωποποιήσει αυτό το πρόβλημα, το «εύκολο θύμα» είναι ο Ιντέγε. Οχι άδικα, μέχρι ενός σημείου, αφού κάθε ομάδα περιμένει από τον βασικό σέντερ φορ της να τελειώνει τις μεγάλες ευκαιρίες σε τέτοια ματς. Ο Νιγηριανός δεν το έκανε ούτε στο Βέλγιο (δοκάρι), ούτε χθες (χαμένο τετ α τετ). Οπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο Μπράουν κάνει πάρα πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο, αλλά χρειάζεται βελτίωση σε ορισμένους τομείς και ένας εξ αυτών είναι τα τελειώματα των φάσεων.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, ευκαιρίες δεν έχασε μόνο ο Ιντέγε. Ειδικά χθες είχαν κλασικές και οι Φορτούνης, Πουλίδο, Σεμπά. Ιδιαίτερα οι δυο τελευταίοι, αν είχαν σκοράρει, λογικά θα είχαν «τελειώσει» και την πρόκριση.

Κατά δεύτερον, ο αποκλεισμός οφείλεται στη λανθασμένη διαχείριση του ματς από τον Μάρκο Σίλβα. Και αυτό αφορά κυρίως στον χθεσινό επαναληπτικό. Τις ημέρες πριν από το παιχνίδι, ο Πορτογάλος έλεγε και ξαναέλεγε -πολύ σωστά- ότι επρόκειτο για παιχνίδι… υπομονής, αλλά μόνο έτσι δεν φάνηκε να το αντιμετωπίζει ο ίδιος.

Η μεγαλύτερη αλήθεια ειπώθηκε από τον αντίπαλο προπονητή, Μπεσνίκ Χάσι: «Ο Ολυμπιακός τα… έδωσε όλα στο πρώτο ημίχρονο». Πράγματι, με την ώθηση του κόσμου τους, οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πολύ δυνατά στο «Γ. Καραϊσκάκης» και έχασαν μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο 10λεπτο. Στο πρώτο ημίχρονο κυριάρχησαν απόλυτα, αλλά στο δεύτερο άρχισαν να χάνουν δυνάμεις. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν μετά 60′, όταν οι Βέλγοι είχαν τις ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Εκεί ο Ολυμπιακός είχε… τύχη (δοκάρι) και Ρομπέρτο.

Παρότι υπήρχε σκορ… παράτασης (1-0), ο Σίλβα επέλεξε να κάνει όλες τις αλλαγές στο 90λεπτο, θέλοντας προφανώς να τελειώσει το ματς στην κανονική διάρκεια. Ισως να διέβλεπε τι επρόκειτο να συμβεί. Οφειλε, όμως, να διαχειριστεί την αναμέτρηση διαφορετικά (γενικώς από το πρώτο 45λεπτο κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές), ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να μπορούν να «χτυπήσουν» την αντίπαλο και στην παράταση. Εκεί τη διαφορά έκαναν οι δυνάμεις που είχαν οι φιλοξενούμενοι και αυτές που δεν είχαν οι γηπεδούχοι…

Ο Χάσι, ο οποίος είδε την ομάδα του να στέκεται »όρθια» χάρη στον τερματοφύλακά της, Σίλβιο Προτό, κράτησε πανέξυπνα δυο αλλαγές γι” αυτό το μισάωρο και οι Βέλγοι πήραν, όχι απλά το ματς, αλλά και τη νίκη. Μπορεί τα τέρματα να σημειώθηκαν από τον βασικό Ατσεαμπόνγκ, ωστόσο η ζημιά για την ελληνική ομάδα έγινε στον άξονα, όπου η ομάδα των Βρυξελλών πήρε τον έλεγχο και έκανε παιχνίδι για όσο χρειάστηκε.

Οσο για το αν οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα φυσικής κατάστασης, για την ώρα καλύτερα να σταθούμε στην εξήγηση που έδωσε ο Μάρκο Σίλβα: «Aν ανατρέξουμε στην αρχή της χρονιάς και δούμε πόσο απαιτητικό ήταν το πρόγραμμα, που περιελάμβανε και αγώνες για το Champions League, θα διαπιστώσουμε ότι η ομάδα μπορεί να ανταποκρίνεται σε συνεχόμενα παιχνίδια και αυτό που συνέβη δεν οφείλεται στην κακή φυσική κατάσταση των παικτών. Οφείλεται στο είδος των παιχνιδιών, όπως το αποψινό (σ.σ.: χθεσινοβραδινό).

Πιστεύω ότι και στα δύο ματς προσπαθήσαμε να μπούμε δυναμικά, επιθετικά και αυτή η διαρκής προσπάθεια να δημιουργούμε επιθέσεις είχε ως αποτέλεσμα να ξοδέψουμε αρκετή ενέργεια. Ιδιαίτερα όταν στο σημερινό παιχνίδι δεν είχαμε απολύτως τον έλεγχο, αφού μετά από κάθε επίθεση ακολουθούσε μια… αντεπίθεση. Αυτή η προσπάθεια πραγματικά φέρνει κόπωση. Εκεί οφείλεται η έλλειψη ενέργειας στα τελευταία λεπτά».

ΥΓ.: Τέτοια διαιτησία ο Ολυμπιακός δεν έχει βρει και ούτε πρόκειται να ξαναβρεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Χάντερ έκανε λάθη εις βάρος και των δυο ομάδων, απλά από τα τρία πιο… εξόφθαλμα, τα δυο ήταν υπέρ των γηπεδούχων και το ένα υπέρ των φιλοξενούμενων.

Τώρα, σε ό,τι αφορά εκείνους (τους επαγγελματίες) που προσπαθούν να σάς «γεμίσουν» το κεφάλι με την «ερυθρόλευκη παράγκα» ΚΑΙ στην Ευρώπη, προσωπικά (και το λέω με πάσα ειλικρίνεια) δεν μού προκαλούν ούτε γέλιο. Τούς λυπάμαι, όπως λυπάμαι και όσους δίνουν περισσότερη αξία σε τέτοιου είδους ανοησίες και τη στερούν από το ίδιο το άθλημα.

ΥΓ.2: Την άποψή μου για την Αντερλεχτ και τον Σίλβιο Προτό την είχα εκφράσει αμέσως μετά την κλήρωση, τον Δεκέμβριο. Ελπίζω χθες κάποιοι να κατάλαβαν γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ στην Ευρώπη…

Πηγή: sportit.gr