Ο ΠΑΟΚ πέρασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας με τον τρόπο που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία έτσι όπως εξελίχθηκε η νοκ-άουτ βραδιά στην Τούμπα. 1-1 στην κανονική διάρκεια, 5-4 στα πέναλτι, και έναν τέταρτο τερματοφύλακα να γράφει ιστορία στο ντεμπούτο του. Με τον Ατρόμητο να “παγώνει” την Τούμπα στο 52’ με φωτοβολίδα του Μπάκου, ο Δικέφαλος αντέδρασε άμεσα (54’), έμεινε όρθιος ως το τέλος και πήρε την πρόκριση στη ρουλέτα, όπου τον περιμένει ο Ολυμπιακός στο «Καραϊσκάκης».
Μοναστηρλής: Από λύση ανάγκης ήρωας της πρόκρισης
Η ιστορία του ματς γράφεται ξεκινώντας από τον άσο. Ο ΠΑΟΚ μπαίνει με αναγκαστική επιλογή Κ21 και κάτω από τα δοκάρια ξεκινά ο Δημήτρης Μοναστηρλής, τέταρτος τερματοφύλακας, λόγω απουσιών (Παβλένκα, Τσιφτσή) και κανονισμού. Συγκεκριμένα ο Μύθου προκάλεσε αρρυθμίες, αφού ήταν ο παίκτης που θα ξεκινούσε προκειμένου λόγω ηλικίας να τηρηθεί το γράμμα του νόμου. Ο Μοναστηρλής βγάζει στο 29’ μια μεγάλη επέμβαση στο δυνατό σουτ με το αριστερό του Τσαντίλα, μια φάση που κρατάει “όρθιο” τον ΠΑΟΚ, την ώρα που έχανε τα… άχαστα μπροστά.
Διαβάστε επίσης...
Και μετά έρχεται το απόλυτο σημείο καμπής. Στα πέναλτι, σε match ball του Ατρομήτου (Καραμάνης), ο Μοναστηρλής πέφτει σωστά στη δεξιά του γωνία και αποκρούει. Όχι απλά “κρατάει”, τελειώνει την υπόθεση. Σε τέτοια παιχνίδια, ένας τερματοφύλακας δεν μετριέται μόνο στις αποκρούσεις, αλλά στο πόσο “χωράει” την πίεση. Ο Μοναστηρλής την κατάπιε και πανηγύρισε με συγκίνηση, μη μπορώντας να πιστέψει όσα είχαν συμβεί προηγουμένως σε ένα ονειρικό ντεμπούτο.
Κατά τον Λουτσέσκου, ο Μοναστηρλής άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε αυτοπεποίθηση σε όλη την ομάδα. Είναι μια βραδιά που ήταν ήρωας και θα τη θυμάται σε όλη τη ζωή του. Η φωτογραφία με το πατρικό φιλί του Ρουμάνου τεχνικού στο μέτωπο του νεαρού τερματοφύλακα τα λέει όλα, για την ένταση της βραδιάς που έζησε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος είδε τον τέταρτο τερματοφύλακα να του δίνει την πρόκριση. Όπως αποκάλυψε όμως ο Μοναστηρλής στις δηλώσεις του. Ο προπονητής του τον εμπιστεύτηκε και ήταν έτοιμος ψυχολογικά.
Κωνσταντέλιας: Έφτιαξε το 1-0… αλλά το έχασε τρεις φορές
Αγωνιστικά, το πρώτο ημίχρονο ήταν ένα μοτίβο. Ο ΠΑΟΚ έβρισκε χώρους και ο Κωνσταντέλιας με και χωρίς μαγικά δημιουργούσε καταστάσεις. Στο 10’ δοκιμάζει κλειστή γωνία, στο 11’ χάνει από κοντά μετά από γύρισμα του Ζίβκοβιτς, στο 18’ “χορεύει” τον αντίπαλό του και φεύγει άουτ, στο 27’ βγαίνει τετ-α-τετ μετά από κόντρα του Γιερεμέγεφ σε λάθος build-up και δεν νικά τον Κοσέλεφ. Και στο 49’ άλλη μία τεράστια στιγμή, με τον Μανσούρ να προλαβαίνει με τάκλιν/μπλοκ.
Ο “Ντέλιας” ήταν ο παίκτης που σήκωσε τον ρυθμό, έδωσε κάθετες, έσπασε γραμμές με ντρίμπλα και με κίνηση από αριστερά προς μέσα. Όμως σε νοκ-άουτ, όταν δεν “σκοτώνεις”, αφήνεις τον άλλον να το πιστέψει. Ο Ατρόμητος το έκανε και βρήκε γκολ πρώτος.
Ζίβκοβιτς: Το “αντίδοτο” στην ψυχρολουσία και ο παίκτης-συνδετικός κρίκος
Το 52’ γκολ του Μπάκου ήταν χτύπημα στο στομάχι. Η απάντηση όμως ήρθε όπως πρέπει: άμεσα και με πολύ ωραίο τρόπο, ποδοσφαιρικό, δείγμα, ότι ο ΠΑΟΚ δεν υπέστη ψυχολουσία από το 0-1. Στο 54’, από νέο λάθος στο build-up του Ατρομήτου, ο ΠΑΟΚ έβγαλέ ωραίο τρίγωνο Ζίβκοβιτς – Κωνσταντέλιας – Γιερεμέγεφ, ο Σουηδός “σερβίρει” και ο Ζίβκοβιτς πλάσαρε ψύχραιμα για το 1-1.
Πέρα από το γκολ, ο Ζίβκοβιτς ήταν κομβικός γιατί έδινε καθαρή απόφαση στο τελευταίο τρίτο, κράτησε την ομάδα “μαζί” όταν το παιχνίδι πήγαινε να γίνει νευρικό, έβαλε την υπογραφή του στη φάση που έφερε την ισορροπία πίσω. Και ναι: σε τέτοια βραδιά, όταν έχεις χάσει τόσες ευκαιρίες, το γκολ “ηρεμίας” είναι μισή πρόκριση.
Γιερεμέγεφ: Pressing, κόντρα, συμμετοχή στο γκολ – αλλά και χαμένη κεφαλιά
Εκτός από το παιδί της Ακαδημίας, τον Μοναστηρλή, ντεμπούταρε και μια μεταγραφή του ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον Αλεξάντερ Γιερεμέγεφ. Ο Σουηδός επιθετικός που αποκτήθηκε ως κίνηση Ιανουαρίου μπήκε βασικός σε “σχήμα ανάγκης”, αλλά έπαιξε ρόλο πολύ πιο ουσιαστικό από αυτό που γράφει το χαρτί. Η κόντρα του στο 27’ (σε λάθος πάσα του Μανσούρ) είναι η φάση που βγάζει τον Κωνσταντέλια σε τετ-α-τετ. Στο 54’ συμμετέχει στη φάση του γκολ, βγάζοντας τον Ζίβκοβιτς σε θέση εκτέλεσης.
Από την άλλη, έχει και ένα “πρέπει” που δεν έγινε. Στο 64’ βρίσκει κεφαλιά από κόρνερ αλλά δεν την παίρνει όπως θέλει. Αν το έβαζε, ο ΠΑΟΚ τελείωνε χωρίς πέναλτι. Όμως ο Σουηδός, συνολικά, έδωσε κάτι που έλειπε, δηλαδή πίεση στην πρώτο πάσα του αντιπάλου και πιο “ευθύ” παιχνίδι μέσα στην περιοχή.
Ζαφείρης: Ντεμπούτο με χειροκρότημα και μήνυμα για την επόμενη μέρα
Στο 66’ μπαίνει ο Χρήστος Ζαφείρης. Ντεμπούτο παίρνοντας τη θέση του Μεϊτέ και η Τούμπα τον υποδέχεται με αποθέωση. Σ’ ένα τέτοιο παιχνίδι –με ένταση, με άγχος, με “μία φάση όλη και όλη”– το ζητούμενο για έναν πρωτοεμφανιζόμενο είναι να δείξει ότι δεν τον καταπίνει το βάρος.
Η είσοδός του δείχνει δύο πράγματα. Ο ΠΑΟΚ ψάχνει φρέσκα πόδια και καθαρό μυαλό στον άξονα όταν το παιχνίδι σπάει. Επίσης Λουτσέσκου αρχίζει να “χτίζει” ρόλους ενόψει των πιο βαριών ραντεβού που έρχονται.
Δεν έλυσε μόνος του γρίφους – αλλά μπήκε χωρίς φόβο, σε σημείο που η ομάδα έψαχνε καθαρότητα στις δεύτερες μπάλες και στη διαχείριση ρυθμού.
Γιακουμάκης: Έφερε “βάρος” στην περιοχή και έβαλε το πέναλτι της ευθύνης
Η παρουσία του ιδιαίτερη. Τον περιμέναμε να επιστρέφει μετά τον τραυματισμό του στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Ο Λουτσέσκου τον έριξε στο παιχνίδι αφενός γιατί το ματς έκαιγε και αφετέρου, για να πάρει ρυθμό ενόψει της αναμέτρησης της 16ης αγωνιστικής της Super League. Ο Γιώργος Γιακουμάκης μπαίνει στο 66’ αντί του Γιερεμέγεφ και αλλάζει το προφίλ του φορ: πιο έντονη παρουσία στο κουτί, περισσότερη απειλή σε μονομαχίες και δεύτερες μπάλες.
Το ματς του έχει δύο μεγάλες στιγμές! Στο 81’ κάνει γυριστό, η μπάλα περνά λίγο έξω, στα πέναλτι, αναλαμβάνει σε κρίσιμο σημείο και γράφει το 5-4, βάζοντας την πίεση στον Ατρόμητο. Το επόμενο πέναλτι αποκρούεται από τον Μοναστηρλή και η πρόκριση σφραγίζεται.
Σε τέτοια διαδικασία, το πέναλτι δεν είναι “εκτέλεση”, είναι απόφαση. Και το πήρε πάνω του.
Ο ΠΑΟΚ πέρασε γιατί είχε αντίδραση αμέσως μετά το 0-1, παίκτες-κλειδιά σε κομβικές στιγμές (Ζίβκοβιτς για το γκολ, Γιακουμάκης για το πέναλτι), και έναν τερματοφύλακα που έκανε το “μία απόκρουση – ένα εισιτήριο”.
Ο Κωνσταντέλιας έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να “ανοίξει” άμυνες, αλλά το μάθημα είναι σκληρό και παλιό: στα νοκ-άουτ η αποτελεσματικότητα είναι τακτική. Τώρα, με Ολυμπιακό μπροστά, το ζητούμενο δεν είναι να φτιάχνεις τόσες φάσεις. Είναι να τις τελειώνεις.
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο