Facebook Pixel Διέλυσε τη Βραζιλία και το σήκωσε! (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2012-07-12 21:58:00

Διέλυσε τη Βραζιλία και το σήκωσε! (ΒΙΝΤΕΟ)

Διέλυσε τη Βραζιλία και το σήκωσε! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 12 Ιουλίου του 1998 Βραζιλία και Γαλλία συναντιούνται στο Παρίσι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά από 60 χρόνια η διοργάνωση επέστρεφε στη Γαλλία και αυτό ήταν ένα παραπάνω κίνητρο για την οικοδέσποινα που αναζητούσε τον πρώτο της τίτλο.

Από την άλλη οι Νοτιοαμερικάνοι ήθελαν να προσθέσουν ακόμα ένα τρόπαιο στη συλλογή τους, στην πέμπτη τους φορά σε τελικό (1958,1962,1970,1994), ήταν άλλωστε η μόνη ομάδα της Λατινικής Αμερικής που είχε κερδίσει το τρόπαιο σε διοργάνωση που διεξήχθη στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων στο θεσμό ύστερα από δέκα χρόνια. Η τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι δύο φιναλίστ ήταν το 1986 στην προημιτελική φάση. Ο Μαροκινός Σαΐντ Μπεγκολά ήταν ο διαιτητής της αναμέτρησης και ήταν η πρώτη φορά που ορίστηκε να διευθύνει τελικό Αφρικανός ρέφερι.

Μόλις στο τρίτο λεπτό του ματς οι Γάλλοι έδειξαν τις διαθέσεις τους, καθώς ο Ζιντάν, άνοιξε τη μπάλα στον Γκριβάρς, ο οποίος όμως έκανε ένα αδύναμο σουτ. Οι Βραζιλιάνοι χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 λεπτά για να απαντήσουν στην προσπάθεια. Ο Ρονάλντο, που ήταν εμφανές που δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση, έκανε ένα σουτ από αριστερά. Ο Μπαρτέζ απέκρουσε κεφαλιά του Ριβάλντο. Στο 27΄ οι Γάλλοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Ο Πετί εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο «Ζιζού» με κεφαλιά έκανε το 1-0 για τους «τρικολόρ». Τα επόμενα λεπτά οι παίκτες της «σελεσάο» προσπάθησαν να απαντήσουν όμως δεν τα κατάφεραν. Αντίθετα στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου η ομάδα του Ζακέ διπλασίασε τα τέρματά της. Η φάση ξεκίνησε πάλι από κόρνερ που αυτή τη φορά εκτέλεσε ο Τζορκάεφ. Ο Ζιντάν ξέφυγε από τους αντίπαλους αμυντικούς και με δυνατή κεφαλιά, όπως είχε γίνει και λίγο νωρίτερα, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των Βραζιλιάνων.

Οι ποδοσφαιριστές του Ζαγκάλο προσπάθησαν στο δεύτερο ημίχρονο να γυρίσουν το παιχνίδι, όμως δεν τα κατάφεραν. Η πιο αξιόλογη στιγμή τους ήταν ένα σούτ- βολίδα του Ρομπέρτο Κάρλος, που όμως πέρασε πάνω από τον Μπαρτέζ. Ο Βραζιλιάνος προπονητής έκανε στη συνέχεια κάποιες αλλαγές προκειμένου να σώσει την παρτίδα, όμως δεν κατάφερε κάτι ούτε τη στιγμή που οι Γάλλοι έμειναν με 10 παίκτες, όταν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Γάλλος σέντερ μπακ, Ντεσαγί. Ο διασυρμός της «σελεσάο» ολοκληρώθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Πετί διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Η Γαλλία μέσα στο σπίτι της στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Η Βραζιλιάνοι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν χάσει ποτέ σε τελικό έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι. Πολλοί απέδωσαν την αποτυχία στη εμφάνιση του Ρονάλντο. Το «φαινόμενο» με την κακή παρουσία του ενίσχυσε τη φημολογία που αναπτύχθηκε λίγο πριν τον αγώνα αλλά και μετά τη λήξη του ματς. Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε πως είχε χάσει τις αισθήσεις του το μεσημέρι του τελικού, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμούς, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί νευρικό κλονισμό και σύμφωνα με αυτό δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί…

 

Βραζιλία - Γαλλία 0-3 (0-2)

 

Γήπεδο: «Σταντ ντε Φρανς», Παρίσι


Θεατές: 80.000

 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75' Εντούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45' Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.

 

ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ (57' Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Τζορκαέφ (75' Βιεϊρά), Γκιβάρς (66' Ντουγκαρί).

Σκόρερ: 27' και 45'+1 Ζιντάν, 93' Πετί

 

Διαιτητής: Σαΐντ Μπεγκολά (Μαρόκο)

 

ΠΗΓΗ: Sportday

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags