Ελπίζω να έχουν όλοι δίκιο, γιατί εγώ δεν συγκαταλέγομαι στους πολύ αισιόδοξους.

Mια ομάδα μπορεί να έχει πολλά προβλήματα και από αυτά να αντλεί καμιά φορά δύναμη -να έχει π.χ. απουσίες, κακές σχέσεις μεταξύ των παικτών της ή, όταν μιλάμε για συλλόγους, και οικονομικά προβλήματα. Ολα αυτά την ώρα του ματς είναι συχνά διαχειρίσιμα. Οι παρόντες παίζουν και για τους απόντες και δίνουν κάτι πολύ παραπάνω, ο εγωισμός αρκεί καμιά φορά για να κρυφτούν αδυναμίες, ένα ματς μπορεί να είναι και λόγος για να δοθούν απαντήσεις σε σκληρούς επικριτές. Ομως, είναι κακό για μια ομάδα να έχει ένα μόνο μεγάλο πρόβλημα κι αυτό να μην το λύνει: στην περίπτωση της Εθνικής μας αυτό είναι το γκολ.

Πρόβλημα
Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας αυτό το πρόβλημα έχει αξιολογηθεί ως το μεγαλύτερο και προέκυψε κυρίως μετα τον τραυματισμό του Μήτρογλου. Η έκρηξη της ομάδας με τη Ρουμανία, στηριγμένη στη φόρμα του Μήτρογλου, δημιούργησε μια ευφορία, αφού ο τότε φορ του Ολυμπιακού έκανε πολύ κόσμο να πιστεύει ότι θα ήταν ένας από τους hot κυνηγούς του Μουντιάλ. Ο τραυματισμός του και η αδυναμία του να ξαναβρεί τη φόρμα του έβγαλαν στο φως δυσκολίες και κυρίως ανασφάλειες. Οι παίκτες της Εθνικής αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του γκολ σαν μια κατάρα που είχαν ξορκίσει κι επέστρεψε. Ολοι γι' αυτό συζητάνε. Κι όσο το συζητάνε τόσο πιο πολύ άγχος βγάζουν. Δεν τους αφήνει να ησυχάσουν και ότι στο τουρνουά μπαίνουν πολλά γκολ: σκοράρουν, σου λένε, ομάδες που από την Εθνική μας έκαναν φάσεις λιγότερες!

Σάντος
Στην τελευταία προπόνηση ο Σάντος δοκίμασε για πρώτη φορά ένα 4-4-2. Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος (στ' αριστερά) έμειναν σταθεροί και οι άλλοι τρεις (Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Κονέ) άλλαξαν πολλές φορές παίζοντας όλοι και στις δυο θέσεις της επίθεσης. Επειδή η αφλογιστία δημιουργεί και γκρίνια, νομίζω ότι ο κόουτς τα 'χει με τον Μήτρογλου (γιατί ζήτησε αλλαγή για ένα χτύπημα στην πλάτη) και με τον Γκέκα (που έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να έχει αξιοποιήσει κάποιες ευκαιρίες καλύτερα). Η δική μου εντύπωση είναι ότι το πρόβλημα του γκολ είναι πρόβλημα προσέγγισης των παιχνιδιών -ίσως και νοοτροπίας, και δεν λύνεται με αλλαγές στην επίθεση. Οταν παίζεις για το 1-0, το 0 παραμονεύει.

Εκτίμηση
Η εκτίμηση όλων είναι ότι οι Αφρικανοί θα μας αφήσουν την μπάλα πιο πολύ απ' ό,τι οι Κολομβιανοί και οι Γιαπωνέζοι: τους βολεύει και η ισοπαλία, πιθανότατα πιστεύουν ότι δεν έχουν και να φοβηθούν από την επίθεσή μας πολλά. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έλεγε ότι καμιά φορά, όταν ο αντίπαλος είναι σίγουρος για το πρόβλημά σου, εσύ το λύνεις κι αυτός την πατάει άσχημα. Ελπίζω κι αυτός, όπως κι όλοι οι αισιόδοξοι, να έχει δίκιο...

«Μπισκότα»
Οι ΙταλοI το λένε «μπισκότο». Ετσι αποκαλούν ένα αποτέλεσμα που βολεύει και τις δυο ομάδες και ως διά μαγείας έρχεται. Σε αυτό το κατά τα άλλα καταπληκτικό από άποψη θεάματος Μουντιάλ, «μπισκοτάκια» μπορεί να έχουμε κάμποσα. Στον όμιλο της Εθνικής μας π.χ., αυτή τη στιγμή οι Γιαπωνέζοι έχουν 1 βαθμό και η Κολομβία 6 και παίζουν μεταξύ τους. Αν η Ακτή μάς κερδίσει η Κολομβία είναι πρώτη, αν το θέλει, έτσι και δεν χάσει με τουλάχιστον 3-0. Η Ακτή έχει γκολ 3-3 κι αν μας κερδίσει με 2 γκολ διαφορά, πάει στο 5-3 και αν η Κολομβία χάσει με 3-0, την περνάει. Οι Κολομβιανοί θα ξέρουν σε ποια θέση κατέληξαν η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη και η Ιταλία και μπορεί να διαλέξουν με ποιον θα παίξουν. Αν η Κόστα Ρίκα τερματίσει πρώτη, μην αποκλείετε τίποτα στο ματς της Κολομβίας. Εχουν δει τα μάτια μου πολλά κι αν γενικά είμαι απαισιόδοξος για την πιθανότητα πρόκρισης της Εθνικής μας είναι και γι' αυτό: δεν εξαρτάται η πρόκρισή της μόνο από την ίδια.

Βέβαια άλλα «μπισκοτάκια» τα βλέπω ευκολότερα. Στον όμιλο της Γερμανίας π.χ., η ισοπαλία της Γερμανίας με τις ΗΠΑ δίνει πρωτιά στη Γερμανία και πρόκριση στον Κλίνσμαν: δεν βλέπω λόγο για να μην έρθει. Πορτογάλοι και Γκανέζοι, που δεν κέρδισαν ούτε τη Γερμανία ούτε τις ΗΠΑ, ας πρόσεχαν...

Ρύθμιση
Σαν να μην του φτάνουν οι δυο και τρεις αντίπαλοι που τον κυνηγάνε στο γήπεδο, ο Μέσι έχει και την εφορία της Ισπανίας που δεν τον αφήνει ήσυχο. Προχθές συμφώνησε με την οικονομική εισαγγελία της Καταλωνίας να πληρώσει 25 εκατ. ευρώ συν 4,1 εκατ. ευρώ πρόστιμο, την επόμενη πενταετία για έσοδα που έκρυψε από την εφορία από το 2007 μέχρι το 2010. Αν δεν το έκανε, αυτός κι ο πατέρας του, κινδύνευαν με φυλάκιση 5 ετών.

(Αν δεν βρει τα χρήματα για τη ρύθμιση, βλέπω να αρχίζει περιοδείες στην Αμερική και στην Αυστραλία, όπως ο Ρέμος, που ακόμα πληρώνει τον Ηρακλή...)

Πηγή: sday.gr