Οι Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου των φιναλίστ του Μουντιάλ είχαν κληθεί και είχαν απαντήσει επακριβώς για τις ημερομηνίες και τις περιοχές προετοιμασίας ώστε να είναι διαθέσιμοι για λήψη δειγμάτων.

Το ποσοστό που ελέγχθηκε άγγιξε το 91.5% και από το σύνολο των ποδοσφαιριστών της τελικής επιλογής που ταξίδεψαν στην Βραζιλία, δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο μόλις πέντε. Όλοι τους ανήκουν στην Εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τη σχετική αλληλογραφία δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν την ημέρα του ελέγχου.

Η FIFA λοιπόν αποφάσισε, έστω και αργά, έστω και εκ των υστέρων, έστω και για να μην υπάρχουν παράπονα, να ζητήσει μετά το παιχνίδι Ιταλία-Κόστα Ρίκα για έλεγχο ντοπινγκ, με κλήρωση, δύο Ιταλούς και δύο Κοσταρικανούς ποδοσφαιριστές, όπως ακριβώς προβλέπουν οι κανονισμοί.

Την ίδια ώρα ζήτησε με επιλογή της επιτροπής ντόπινγκ άλλους πέντε παίκτες, αυτή τη φορά συγκεκριμένους, με υπόδειξη, με ονοματεπώνυμο.

Ήταν ακριβώς οι ίδιοι που δεν είχαν βρεθεί ή είχαν αποφύγει τον αιφνίδιο έλεγχο πριν από το Μουντιάλ. Πρόκειται για τους Κέιλορ Νάβας (τερματοφύλακας), Σέλσο Μπόρχες (μέσος), Κριστιαν Μπολάνο (μέσος) και τους αναπληρωματικούς στο συγκεκριμένο παιχνίδι Μάρκο Ουρένα και Ντιέγκο Κάλβο.

Στις φωνές διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας, του προπονητή Χόρχε Λουίς Πίντο και του …συμμάχου Ντιέγκο Μαραντόνα, ντοπέ το 1991 και το 1994, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή εξήγηση για την απουσία των πέντε παικτών από τον προβλεπόμενο έλεγχο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με την ενέργεια της αυτή, η FIFA απλά ολοκλήρωσε τους ελέγχους της.

Πηγή: sentragoal.gr