Το facebook δεν είναι απλώς και μόνο μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον είναι μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Εχει καταστρέψει και έχει σώσει ζωές, έχει ενώσει και έχει χωρίσει ανθρώπους. Τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα το facebook έχει μετατραπεί σε... ομοσπονδιακό τεχνικό, καθώς περίπου 100.000 κόσμου δεν θέλει να δει τον Κώστα Κατσουράνη στην 11άδα του αυριανού αγώνα με την Κόστα Ρίκα.

Ενα like που κάνει πολλούς να αισθάνονται ότι έχουν βάλει το δικό τους... λιθαράκι στην απόφαση του Φερνάντο Σάντος, καθώς ούτως ή άλλως ο Πορτογάλος δείχνει στο να καταλήγει σε αρχικό σχήμα χωρίς τον Κατσουράνη. Σίγουρα όμως δεν είναι έτσι. Κανείς δεν μπορεί -πόσο δε κάποιοι που κάνουν χαβαλέ στα social media- να συμβάλει στην απόφαση ενός προπονητή, πλην, βεβαίως, των άμεσων συνεργατών του.

Το να μην παίξει αύριο ο ένας εκ των αρχηγών της Εθνικής επειδή το αποφάσισαν τα like στο facebook είναι γελοίο. Το να μην παίξει γιατί αυτό το επιβάλλει η ποδοσφαιρική λογική και η τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο Σάντος είναι το σωστό.

Βεβαίως, εδώ τίθεται το ερώτημα, πόσοι από αυτούς που έχουν κάνει like στη συγκεκριμένη σελίδα ξέρουν έστω τα βασικά; Από λίγοι έως ελάχιστοι. Οι υπόλοιποι παρασύρθηκαν από το ρεύμα, τον χαβαλέ, τον εύκολο τρόπο να δείξουν ότι είναι και αυτοί μέρος ενός συνόλου που αισθάνεται δυνατό, αλλά στην ουσία είναι αδύναμοι και αποκομμένοι από τους γύρω τους, τους (πραγματικούς και όχι τους εικονικούς) φίλους τους, τον κόσμο όλο.

Ναι, είναι αλήθεια ότι με βάση την εικόνα της Εθνικής στα τρία προηγούμενα ματς, ο Κατσουράνης δεν πρέπει να ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα. Είναι δυνατόν να μην το βλέπει ο Σάντος, που στο κάτω κάτω σε σχέση με όλους εμάς, αυτή είναι η δουλειά του, και να το βλέπουν όλοι οι άλλοι; Ο Πορτογάλος το βλέπει και το ξέρει και όπως φαίνεται σε αυτό καταλήγει. Οχι, ασφαλώς, γιατί μπήκε στο tablet του και είδε τη συγκεκριμένη σελίδα, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η δική του ποδοσφαιρική λογική. Είναι σίγουρο ότι αν ο Σάντος πίστευε ότι ο «Κατσούρ» πρέπει να παίξει, θα έπαιζε, όχι 100.000, αλλά 1.000.000 like να είχε η σελίδα.

Οι καλοί προπονητές και οι μεγάλοι παίκτες δεν επηρεάζονται από τον κόσμο. Είτε γουστάρει κάποιος τον Κατσουράνη, είτε όχι, είναι δεδομένο ότι υπήρξε ένας πολύ καλός παίκτης που τώρα είναι στα τελειώματα της καριέρας του. Το λάθος του Σάντος είναι ότι πήρε τον Κατσουράνη στη Βραζιλία, όχι για να τον επιβραβεύσει για όλα όσα έχει κάνει και έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά για να βασιστεί πάνω του και εκεί την πάτησε. Αν το είχε δει από την αρχή αλλιώς, τώρα θα ήταν όλα πιο εύκολα και για τους δύο.

Αλίμονο, όμως, αν ένας παίκτης «γονάτιζε» από 100.000 αρνητικά σχόλια στο facebook εναντίον του. Το 1998 ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είδε μετά την αποβολή του στον αγώνα με την Αργεντινή και τον αποκλεισμό της Αγγλίας να τον κυνηγά ένα ολόκληρο έθνος. «Δέκα λιοντάρια και ένας... χαζό παιδί» είχαν γράψει οι αγγλικές εφημερίδες. Ο Μπέκαμ όμως στάθηκε όρθιος και προχώρησε. Αν τότε είχε πέσει, ποδόσφαιρο δεν θα είχε παίξει ποτέ ξανά στη ζωή του, παρά μόνο με τα παιδιά του στον κήπο του σπιτιού του.

Ο Κατσουράνης δεν έχει καν την ανάγκη να κάνει κάτι ανάλογο, αφού δεν είναι στην αρχή αλλά στο τέλος. Και επειδή είναι... μπαρουτοκαπνισμένος γνωρίζει επίσης πολύ καλά ο ίδιος ότι η ποδοσφαιρική λογική επιβάλλει να μην είναι αύριο στην αρχική ενδεκάδα. Δεν έχει καμία ανάγκη να το μάθει από το facebook...

Πηγή: Goal