Facebook Pixel Η Βραζιλία σε αυτό το τουρνουά ήταν το απόλυτο τίποτα
Ποδόσφαιρο
| 2014-07-10 15:48:00

Η Βραζιλία σε αυτό το τουρνουά ήταν το απόλυτο τίποτα

Η Βραζιλία σε αυτό το τουρνουά ήταν το απόλυτο τίποτα

ΘΑΝΑΤΟΣ. Ζωή σε λόγου σας. Να ζήσετε να τον θυμάστε. Ο μακαρίτης στην προκειμένη περίπτωση είναι το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Και οι τεθλιμμένοι συγγενείς διακόσια εκατομμύρια κόσμος. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης. 

Είναι γραφτό του Αλέξη Σπυρόπουλου: να μεταδίδει τις μεγάλες καταστροφές. Τους Τιτανικούς του ποδοσφαίρου. Αυτός είχε μεταδώσει το Γιουβέντους - Ολυμπιακός 7-0 από το Μέγκα Τσάνελ το 2003, πριν από έντεκα χρόνια. Αυτός μετέδωσε το Γερμανία - Βραζιλία 7-1 σαν δανεικός στη Νέριτ.

Οπως η ιστορία χωρίζεται στην προ και μετά Χριστού εποχή, έτσι πλέον και το ποδόσφαιρο. Κόβεται στη μέση. Το βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας χωρίζεται στα δυο. Το Μπέλο Οριζόντε, ο καλός ορίζοντας, θα είναι για τη Βραζιλία... Χιροσίμα (φωτό) και Ναγκασάκι μαζί.

Για τέτοια καταστροφή μιλάμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα προκύπτει το ίδιο ερώτημα: Ηταν τόσο καλός αυτός που έβαλε τα εφτά γκολ ή τόσο κακός αυτός που τα έφαγε; Στην προκειμένη περίπτωση, η απάντηση είναι προφανής: Χειρότερη απ' αυτή τη Βραζιλία δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε στο γήπεδο. Περπατώντας τα βάζανε τα γκολ Μίλερ και σία.

Στο ρελαντί. Στο ξεκούραστο. Λες και από τη μια μεριά του γηπέδου παίζανε άνδρες και από την άλλη ομάδα Κ12. Λες κι αυτοί που προσπαθούσανε να μαρκάρουνε ήταν παιδάκια. Τα προβλήματα της Βραζιλίας στο τουρνουά ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Απ' όταν έπαιζε κομπλέ. Με την ταπεινότητά μου να διατυπώνει την εξής απλή ερώτηση: «Πώς μπορεί να βελτιωθεί αυτή η Βραζιλία;». Και να δίνει την απάντηση, η οποία ήταν αρνητική κι αντί να βελτιωθεί, έγινε χειρότερη. Φαινότανε ότι η Γερμανία ήταν καλύτερη ομάδα. Αλλο αυτό όμως κι άλλο τα επτά γκολ. Αλλο να είναι το ματς τέσσερα ? μηδέν στο 25' και 5-0 στο 30'.

Μιλάμε για ποδοσφαιρικό ολοκαύτωμα. Κι εγώ είχα γράψει οτι βλέπω τελικό Γερμανία - Ολλανδία. Αυτή την ποδοσφαιρική Φουκοσίμα δεν μπορούσες να την προβλέψεις με τίποτα. Αν εξαιρεθεί η ομάδα του 1970, που είσαι μάλιστα και πιτσιρικάς, χωρίς εμπειρίες και παραστάσεις, δεν ήταν ποτέ του γούστου μου η Βραζιλία.

Δεν τους πήγαινα. Δεν υπάρχει κείμενό μου, εδώ και 35 χρόνια, που να αποθεώνει το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Λες και έχει κάτσει ποτέ κανείς να δει παιχνίδια του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Το αντίθετο μάλιστα. Με δόση μεγάλης υπερβολής έχω γράψει ότι «όσοι είναι ποδοσφαιρικά αφελείς, ως βλάκες υποστηρίζουν μετά μανίας τη Βραζιλία».

Τα τσαλιμάκια, τις ντρίμπλες και τα τακουνάκια. Λες και το ποδόσφαιρο είναι διαγωνισμός ποιος κάνει τα καλύτερα κόλπα. Ενώ υστερούν σε προσωπικότητα: Με το παραμικρό είτε μιλάνε με τον Θεό είτε είναι έτοιμοι να βάλουν τα κλάματα. Ιστορικά έχουν βγάλει οι Βραζιλιάνοι και παιχταράδες και ομαδάρες. Ούτε τα ισοπεδώνουμε ούτε τα σβήνουμε όλα. Αυτό όμως που παρουσίασαν σ' αυτό το τουρνουά είναι το απόλυτο τίποτα.

Ακόμα και όταν κέρδιζαν, δεν ήταν καλοί. Δεν πείθανε. Δεν σε ψήνανε. Ενώ τους γερμαναράδες, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, έτσι και βρεθούνε απέναντί σου, αν δεν τους τρέμεις και δεν τους φοβάσαι, τους υπολογίζεις. Τους σέβεσαι. Και τώρα μάλιστα που έγραψαν στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής ιστορίας αυτό το 7-1, ο σεβασμός έγινε ακόμα μεγαλύτερος. Ζήσαμε λοιπόν να το δούμε κι αυτό. Να τους ξεκοιλιάζουνε οι Γερμανοί μέσα στο σπίτι τους. Να τους κάνουνε τα άντερα κοκορέτσι. Χωρίς έλεος. Χωρίς οίκτο. Αυτά.

Προφανώς κάτι ανθίστηκε ο Κουρίδης και άλλαξε ρότα.
-Οbserver

Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν την κόκα-κόλα... Πάει µε όλα

ΤΡΟΜΕΡΟΣ ο Δηµήτρης Κρεµαστινός. Σκέψου δηλαδή να µην ήτανε ιατρός επιστήµονας και να ήταν πολιτικός καριέρας. Ο εν λόγω Κρεµαστινός λοιπόν είναι θετικά διακείµενος στο ενδεχόµενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εδώ το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά µε τη Νέα Δηµοκρατία, γιατί να µην κυβερνήσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ». Τόσο απλά και τόσο εύκολα. Από το 2010 δηλαδή µέχρι όσο πάει αυτή η κυβέρνηση, κυβερνάµε υπερασπιζόµενοι το ένα µνηµόνιο µετά το άλλο.

Από τις επόµενες εκλογές και µετά, θα κυβερνάµε µαζί µε τον ΣΥΡΙΖΑ για να σκίσουµε όσα Μνηµόνια είχαµε υπογράψει τα προηγούµενα χρόνια. Τον Βενιζέλο που θα είναι βάρος σε µια τέτοια συνεργασία δεν θα τον αφήσουµε να χαθεί. Ή θα τον στείλουµε στην Ευρώπη ή θα τον δώσουµε µε ελεύθερη µεταγραφή στη Νέα Δηµοκρατία.

Στον δρόµο δεν πρόκειται να τον πετάξουµε. Με δεδοµένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβληµα κι έχει ήδη αποδεχθεί το ενδεχόµενο αυτής της συνεργασίας, όλα καλά κι όλα ωραία. Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν την κόκα-κόλα. Πάει µε όλα. Χθες µε τον Καρατζαφέρη, σήµερα µε τον Σαµαρά, αύριο µε τον Λαφαζάνη. Και χωρίς να παρεκκλίνει ποτέ από τις αρχές του. Οι άλλοι είναι που προσαρµόζονται στον κυβερνητισµό που έχει κάνει επιστήµη το ΠΑΣΟΚ.

Οι Ελληνες τηλεθεατές υπέστησαν διπλό σοκ

ΚΙ αν τα εκατοµµύρια των Βραζιλιανών δεν έχουν ακόµα συνέλθει από το σοκ, δεν ήταν µικρό το σοκ για τους Ελληνες τηλεθεατές. Οσο κι αν το µατς απ' όταν έγινε στο 30' το πέντε – µηδέν πήγαινε στο ρελαντί, καταλάβαινες ότι παρακολουθούσες ένα ιστορικό γεγονός. Τον περασµένο αιώνα, το 1953 στο Γουέµπλεϊ , είχε γίνει το µατς Αγγλία – Ουγγαρία. Με αρχηγό τον Μπίλι Ράιτ, οι µεν και τον Φέρεντς Πούσκας οι δε (φωτό). Το 6-3 των Ούγγρων έµεινε στην ιστορία , έστω κι αν επρόκειτο για φιλικό µατς. Αυτόν τον αιώνα, τον 21ο, συνέβη αυτό το 7-1.

Και σε ηµιτελικό Παγκοσµίου Κυπέλλου µάλιστα. Μπορεί λοιπόν να είσαι χαλαρός και µόνο να µετράς µέχρι πού θα φτάσει το κοντέρ, καταλαβαίνεις όµως ότι αυτό που συµβαίνει µπροστά στα µάτια σου δεν έχει ξαναγίνει. Και ξαφνικά υφίστασαι το σοκ που λέγαµε. Μόλις τελειώνουν οι διαφηµίσεις και επιστρέφει η εικόνα στο στούντιο, να σχολιάζει ο Μανώλης Μαυροµµάτης. Σε όσο πιο ισχυρές δόσεις τον εµφανίζουν τόσο χειρότερος γίνεται. Καταφέρνει να µιλάει πιο ακατάληπτα κι από τον Γιώργο Μίνο. Για να βγάλει τελικά το συµπέρασµα ότι «ανέβηκαν οι µετοχές της Μέρκελ».

Ούτε οι Γερµανοί τους Εβραίους δεν είχαν υποβάλει σε τόσο φρικτά βασανιστήρια. Τι κακό έχουν κάνει οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι για να υφίστανται αυτή τη δοκιµασία; Και νοµιµόφρονες είναι και νοµοταγείς και τα τέλη της Νέριτ τα πληρώνουν κανονικά µέσω του λογαριασµού της ΔΕΗ. Ποιο είναι το αδίκηµα που έχουν υποπέσει για να υφίστανται αυτή τη φρικτή βάσανο του Μανώλη Μαυροµµάτη;

EΡΩΤΗΣΗ: Ποιος θα αναλάβει την εκποµπή του Μουτσινά και της Ηλιάκη;

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags