Facebook Pixel Ή τώρα ή ποτέ για τον Μέσι
Ποδόσφαιρο
| 2014-07-11 12:04:00

Ή τώρα ή ποτέ για τον Μέσι

Ή τώρα ή ποτέ για τον Μέσι

H Αργεντινή ήταν από την αρχή του τουρνουά ένα ερωτηματικό. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Ενα ερωτηματικό, όμως, που δεν αφορούσε ολόκληρη την ομάδα, αλλά έναν και μόνο ποδοσφαιριστή της. Τον Λίο Μέσι. Τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου που έχει, μάλλον, την τελευταία του ευκαιρία να περάσει στο πάνθεον των αθανάτων. Να οδηγήσει αυτός την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου, όπως έκανε 28 χρόνια πριν ο «Θεός». Ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Αν η Αργεντινή τα καταφέρει, με την καθοδήγηση του Μέσι, η επιτυχία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του '86, αφού θα έχει επιτευχθεί μέσα στην ίδια τη Βραζιλία. Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Αργεντινή να αποκλείσει απόψε την Ολλανδία. Την ομάδα που έχει παίξει το ωραιότερο ποδόσφαιρο μέχρι τώρα -κατά τη γνώμη μου- και έχει στον πάγκο έναν εξαίρετο προπονητή.

 

Η εικόνα της Αργεντινής, μέχρι τώρα, δεν έχει πείσει κανέναν. Δεν έχει κινδυνεύσει, βέβαια αλλά δεν είχε κάποια μεγάλη αγωνιστική δοκιμασία μέχρι τώρα, που θα μας έδειχνε τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες της «αλμπισελέστε». Η Ολλανδία είναι η πιο μεγάλη και καθοριστική. Αν την περάσει, νομίζω πως αγγίζει το Κύπελλο. Η Αργεντινή σε αυτό το Μουντιάλ είναι μία ομάδα στιγμών, κυρίως του Μέσι, αλλά στιγμών. Και για να πας πέρα από τον ημιτελικό, χρειάζεται κάτι περισσότερο από στιγμές κλάσης.

 

Υπήρχε ένα στατιστικό στοιχείο στο παιχνίδι με το Βέλγιο, του οποίου αν έσπαγε η συνέχεια, ίσως και να έδινε επιπλέον πόντους στον Μέσι και την Αργεντινή. Το «δεκάρι» της Μπάρτσα δεν μπόρεσε να σκοράρει με τον Κουρτουά αντίπαλο για 9 πλέον παιχνίδια. Βέβαια, ο Βίλμοτς είχε στήσει πολύ καλά τον ιστό που θα εμπόδιζε τον Μέσι να πάρει πρωτοβουλίες, αλλά πρέπει να παρατηρήσει κάποιος πως εκείνη τη μία κίνηση που μπορεί να κρίνει το ματς, πάντα την έκανε ο Μέσι ή έδινε σε κάποιον άλλο την ευκαιρία να την κάνει. Ισως και γιατί, μέχρι τώρα, δεν τον αντιμετώπισαν με τη σκληρότητα που αντιμετωπίστηκαν άλλοι μεγάλοι παίκτες στο τουρνουά, όπως ο Νέιμαρ και ο Ροντρίγκες. Οι Ολλανδοί, πάντως, δεν διστάζουν να παίξουν δυνατά, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

 

Οταν τα πράγματα δείχνουν αμφίρροπα και η «ονομαστική» σύγκριση δεν βοηθά για να βγουν συμπεράσματα, πολύ συχνά καταφεύγουμε στη στατιστική, μήπως και εντοπίσουμε το μέρος εκείνο που κάποιος από τους δύο αντιπάλους έχει πλεονέκτημα. Στην ομάδα της Αργεντινής όλα γυρίζουν γύρω από τον Μέσι.

 

 

Τα νούμερα του Μέσι

Στην ΟλλανδIα ο Φαν Χάαλ και οι ποδοσφαιριστές του έχουν πολύ καλές σχέσεις ίσως γιατί ο προπονητής έχει την προσωπικότητα και το κύρος για να επιβάλει το πλαίσιο των κανόνων συμπεριφοράς στη σχέση τους και επιπλέον φαίνεται πως οι ποδοσφαιριστές του και τον σέβονται και τον εμπιστεύονται.

Αυτή η αρμονία είναι σπάνιο πράγμα για την εθνική Ολλανδίας. Αντίθετα, σε αυτόν τον τομέα στην Αργεντινή τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο ρόδινα, όπου ο προπονητής Αλεσάντρο Σαμπέγια έχει μπροστά του την αγωνιστική αυθεντία του Μέσι που ούτε να την παρακάμψει μπορεί ούτε έχει το κύρος να της επιβληθεί.

 

Οι φήμες λένε ότι δεν βλέπει ο ένας τον άλλο με καλό μάτι και επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους μεσάζοντες όπως ο Μασκεράνο, ο Γκάγκο και ο Αγκουέρο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ισως επειδή ο Σαμπέγια ζήτησε από τον Mέσι να είναι πιο κινητικός στο γήπεδο και ο σούπερ σταρ της Μπάρτσα αρνήθηκε. Και μπορεί να έχει δίκιο γιατί το τρέξιμο είναι μάλλον για τους κοινούς θνητούς. Υπάρχουν 25 παίκτες στο Μουντιάλ που έπαιξαν ένα ματς λιγότερο από τον Μέσι και κάλυψαν περισσότερα χιλιόμετρα από τον Αργεντινό, ο οποίος έχει καλύψει μόλις 41,4 χιλιόμετρα. Πολύ λίγα αν συγκριθούν με όσα έχουν καλύψει άλλα μεγάλα αστέρια, όπως ο Γερμανός Τόμας Μίλερ που έχει καλύψει 57,4 χιλιόμετρα, ο Ρόμπεν που έχει τρέξει 55,4 ή έστω ο Νέιμαρ, που κάλυψε σχεδόν 50 χιλιόμετρα.

 

 

Η κατάλληλη στιγμή

 

Kαι δεν είναι μόνο η απόσταση που καλύπτει μέσα στο γήπεδο ο Μέσι, αλλά και η ταχύτητά του που δείχνει να έχει πέσει αφού, σύμφωνα με τις στατιστικές καταγραφές, αυτή είναι 29,6 χιλιόμετρα ανά ώρα, γεγονός που κάνει τον 33χρονο αμυντικό της Βοσνίας, Εμίρ Σπάχιτς να δείχνει γρηγορότερος. Φαίνεται ότι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Μέσι έχει αποφασίσει να μην τα «δίνει όλα» στο γήπεδο και να εξοικονομεί δυνάμεις για να μπορέσει να δράσει την κατάλληλη στιγμή. Η οπτική του στο γήπεδο, το ένστικτό του και η τεχνική του είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί. Πάντως σε αυτό το Μουντιάλ δημιουργεί τις πιο πολλές ευκαιρίες από κάθε άλλον, έχει 18 και χάνει την μπάλα δυσκολότερα από κάθε άλλον (1,4 λάθη ανά παιχνίδι). Επίσης, πολύ δύσκολα τρώει ντρίμπλα όταν αμύνεται (0,2 ντρίμπλες ανά παιχνίδι). Η στατιστική συνεισφορά του στην ομάδα είναι η κορυφαία. Αν όμως κάνει οικονομία δυνάμεων για την κατάλληλη στιγμή, απόψε θα είναι η ώρα.

Πηγή: SportDay

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags